30. kesäkuuta 2016

DNA-passi

Juhannus tuli ja meni. Olimme mökillä perjantaista sunnuntaihin. Kiira nautti kyllä sydämensä kyllyydestä koko perheen ollessa paikalla. Sen aika kuluikin vuoroin laumaa vahtien ja vuoroin järvessä viilentyen. Keppien perässä uiminen on kyllä melkein parasta mitä se tietää. Varmaan heti syömisen jälkeen. Muusa ei vielä ui, mutta se putosi laiturilta juhannuksen aikana neljä kertaa, joten eiköhän se kohta opi väkisinkin. Hemmetin luupää ei osaa varoa kyllä mitään.

Muusa itse asiassa kävikin eläinlääkärissä alkuviikosta, koska sillä lohkesi maitokulmahammas jossain leikin tohinassa. Kulmurit eivät vielä edes heilu ja hammas lohkesi ytimeen asti, joten se oli pakko käydä poistamassa, jotta hammas ei pääse tulehtumaan. Varmasti se oli myös hyvin kipeä. Onneksi Muusa ei kauheasti vaikuttanut pahastuvan eläinlääkärireissusta, sillä se taitaa olla yksi sen suosikkipaikoista, kun siellä on niitä kivoja tätejä.

Terveysjutuista vielä sen verran, että toissapäivänä sain viimeinkin Muusan MyDogDNA testitulokset. Tulokset ovat täysin julkisia ja niihin pääsee tutustumaan tästä. Muusa on terve kaikkien testattujen sairauksien osalta, mutta se ei sinänsä yllätä, koska hollanninpaimenkoirilta ei ole löytynyt testissä olevia sairauksia. Kivahan se silti on tietää, että itselle ei ole sattunut juuri sitä yhtä poikkeusta.

Tosin tämän testipaketin ehdottomasti paras ominaisuus onkin sen kyky mitata koiran geneettinen monimuotoisuus heterotsygoottien alleelien määrän perusteella. Muusa ylitti kaikkien koirien (34,6%) ja oman rotunsa (28,0%) keskiarvon reippaasti. Sen geneettinen monimuotoisuus on 42,7%! Tähän monimuotoisuuteen vaikuttaa varmasti isosti se, että Muusan emä on muunnosristeytyspentueesta. Sen lisäksi Muusalla on sukutaulussa geneettisesti yleensä hyvin heterogeenisiä KNPV taustaisia lyhytkarvoja.

Testi testaa myös joukon ulkonäköön liittyviä ominaisuuksia ja testin mukaan Muusa kantaakin pitkää tukkaa. Se kantaa myös raidattomuutta (Kbr/Ky), maskittomuutta (Em/E) ja jostain hämmentävästä syystä riistaa (Ay/Aw). Tosin mitä minä olen kuullut niin Genoscoperin testi K-lokuksen suhteen ei ole se kaikkein luotettavin.

Minä olen aina ihan innoissani tällaisesta. Saa analysoida oman koiran ominaisuuksia! Olen pitkään harkinnut ostavani tämän passin myös Kiiralle. Tietokannassa ei ole julkisena kovinkaan montaa tervuerenia. Olisi kiva tietää millainen geneettinen monimuotoisuus hyvin tyypillistä suomalaista näyttelylinjaa edustavalla belgianpaimenkoiralla on. Ehkä sitten taas kun on ylimääräistä rahaa. Mihinpä muuhunkaan sen käyttäisi kuin koiriin.

5 kommenttia:

 1. Cavalta tsempit Muusalle! Sekin onnistui kakarana katkaisemaan maitokulmurin niin että joutui poistoon mokoma hammas. Meilläkin tehty tuo MyDogDNA ja tuloksia oli kyllä tosi mielenkiintoista selailla ja vertailla oman koiran saamia tuloksia muihin koiriin/muihin saman rodun edustajiin :)

  VastaaPoista
 2. Harjakoirilla on ollut tossa MyDogDNA:ssa mm. että koira kantaa mopsikuonoa ym hauskaa :D

  VastaaPoista
 3. ihana blogi ja sievä yksinkertainen ulkoasu! liityin lukijaksi.
  --> www.jellonat.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Thanks for sharing this wonderful post with us. We always enjoy stopping by to catch up on some of the news you are sharing. Have a fantastic rest of your weekend.
  World of Animals

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.