22. kesäkuuta 2016

Belgejä ja holskuja

Viime viikonloppu kului kahden eri rodun parissa. Lauantaina olin Kiiran kanssa Tuomarinkartanossa belgianpaimenkoirien erikoisnäyttelyssä ja sunnuntaina matkasin Muusan kanssa Uuteenkaupunkiin hollanninpaimenkoirien Nestendag -tapahtumaan.

Belgierkkariin oli ilmoitettu jotain 120 tervua ja pelkästään Kiiran luokassa oli 28 koiraa. Minulla ei ollut suuria toiveita Kiiran suhteen, mutta olin silti odottanut tätä tapahtumaa koko viikon, sillä ajattelin ottavani paljon kuvia. Sää teki siitä kuitenkin mahdotonta. Erkkarilauantaina satoi vettä koko tapahtuman ajan. Eikä vain jotain pientä tihkua vaan ihan kunnon sadetta. 

Tavalliseen tapaan Erica handlasi Kiiran ja Kiira lähti kehään suosikkitätinsä kanssa häntä heiluen. Kiiran käytös olikin ihan priimaa. Se seisoa pönötti käsittelyssäkin hienosti siitäkin huolimatta, että hampaiden katsomiseen meni pitkä tovi, kun tuomari ei meinannut löytää yhtä peeykköstä Kiiran lörppähuulien alta. Kiira liikkuminen ei tosin ollut parasta mahdollista, sillä se hieman kiskoi minua kohti, mutta kyllä se kuitenkin ravasi. 

Tuomarina toimi Dominique Arsene Ranskasta. Tuomari arvosteli hitaasti, ja vaikka odottelu tuntuikin siellä sateessa aika tuskalliselta, olen oikeasti hyvin tyytyväinen, että saatiin kattava arvostelu. Tulokseksi Kiira sai ERI4 28 avoimesta nartusta! Kaikki sijoittuneet saivat myös SA:n. Paras narttu -kehässä ei sijoitusta enää tullut mutta ERI AVK4 SA on kuitenkin enemmän kuin osasin tuolta möhköltä odottaa. En itse osaa ranskaa, mutta koiranäyttelyt ryhmästä löytyi avuliasta käännösapua. Kiitos siitä!

"Denture complette en cisailles. Femelle de belle taille. Sable charbonné. Belle encolure. Bon dos. Croupe en peu fuyant. Excellent poitrine. Excellents angulations avant et arrière. Poignet en peau faible. Bon poitrail. Belle ossature. Belle expression de face. Bon crâne. Bon chanfrein. Bonne parallelisme. Bons yeux sombres. Oreilles en peau longes mais bien portées. Belle presentation, calme. Décollé en peau des coudes et rentre les anterieurs. Excellents allures avec bien pousée arrière."

"Täysi leikkaava purenta. Hyväkokoinen narttu. Nokeentunut hiekanvärinen. Kaunis kaula. Hyvä selkä. Lanne hieman luisu. Erinomainen rinta. Erinomaiset kulmaukset edessä ja takana. Ranteet hieman pehmeät. Hyvä eturinta. Kaunis luusto. Kaunis ilme. Hyvä kallo. Hyvä kuono. Hyvä yhdensuuntaisuus päässä. Hyvät tummat silmät. Hieman pitkät korvat mutta hyvin kannettu. Kaunis rauhallinen esiintyminen. Hieman löysät kyynärpäät, sisäänpäin kääntyvät etujalat. Erinomainen liike, hyvä työntävä takaliike."

Kiira erikoisnäyttelyssä 2016 © Tom SuorantaSunnuntaina sitten suuntasinkin Muussin kanssa hollanninpaimenkoirien jalostustarkastustapahtumaan Uuteenkaupunkiin. Siellä pääsin tapaamaan monia Azuricoyotes koiria ja tyyppejä. Muusa tykkäsi kaikista ja kaikki olivat siellä Muusan mielestä Muusaa varten. Omahyväinen paskiainen. Se olisi varmasti oikein mielellään käynyt myös kehässä pyörähtämässä, mutta joutui tyytymään sivusta seuraamiseen, kun ikä ei vielä riitä mihinkään.

Muusa oli oikein kelpo turisti. Koiraohituksissa on vielä vähän tekemistä, mutta muuten se on kyllä aika helppo ja letkeä raahata mukaan kaikkialle, kun siinä ei ole pisaraakaan sellaista terävyyttä, että pitäisi koko ajan varoa koskeeko joku ihminen sitä yllättäen takaviistosta. Muusasta tällaiset yllätykset ovat vain ihan parhautta. Se ei myöskään todellakaan stressaa pienistä. Pitkän automatkan jälkeen se oli ihan oma itsensä tapahtumassa ja malttoi aika nopeasti rauhoittuakin makoilemaan jalkoihini.

Tällä tavalla kasvattajia tavatessa sitä tulee aina mietittyä miten ihanan koiran sitä onkaan saanut. Ja minä vielä olen saanut niitä kaksi kappaletta. Olen oikeasti todella tyytyväinen molempiin koiriini vaikka ne ovat kuin yö ja päivä. Kumpikaan ei ole täydellinen, mutta kumpikin on silti tasan sitä mitä halusin ja tarvitsin - ja vielä vähän enemmän.

Muusa ja Riimi © Sanna Korhonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.