7. maaliskuuta 2016

Ensimmäinen tokokoe


Me tehtiin se! Viimeinkin uskaltauduin ensimmäisiin tokokokeisiin Kiiran kanssa. Ensimmäiset minulle siis. Kiirahan on kerran käynyt kokeilemassa tokokokeita Erican kanssa, aikana jolloin Erica kisasi Kiiran kanssa paljon rally-tokossa, mutta tuosta kerrasta ei opittu muuta kuin se, että Kiira tarvitsi hirveästi lisää treeniä kehätarkkiin.

Sitä onkin nyt treenattu, ja ilokseni huomasin, että se ei tuottanut Kiiralle mitään ongelmia. Tuomari Harri Laisi oli todella mukava, ja saimme käydä haistelemassa häntä pari kertaa ennen luokan alkua, joten Kiira oli jo ihan kaveria tuomarin kanssa, kun oli kehätarkin aika. Myös liikkuria kävimme haistelemassa, mikä oli hyvä, sillä liikkuri liikkurui selvästi lähempänä kuin mihin olin varautunut.

Ihan ongelmitta ei ensimmäinen koe kuitenkaan mennyt, mutta saimme kerättyä kaikesta huolimatta ihan kivat pisteet. Tulokseksi siis ALO2 141,5 pisteellä. Alla taulukko liikkeistä niiden suoritusjärjestyksessä.

paikalla makaaminen
8
Tuplakäsky maatemenossa. Muuten makasi suorassa ja pää ylhäällä. Tosin katsoi paljon yleisön suuntaan.
estehyppy
10
Aluksi hieman säätämistä perusasennon kanssa, mutta sen jälkeen oikein hieno suoritus.
maahanmeno seuraamisesta
8,5
Lähti tosi hitaasti mukaan seuruuseen ja maatemenoa oli kiiramaisesti hieman hidas
noutoesineen pitäminen   
8
Mäyrämälväystä. Otti kyllä reippaasti suuhunsa, mutta pyöritteli sitä suussaan levottomasti.
luoksetulo    
9,5
En ole ihan varma mistä puoli pistettä lähti, mutta veikkaisin, että vinosta perusasennosta liikkeen alussa.
seuraaminen
0
Kehän laidalle ilmestyi jokin mörkö, jota piti tuijottaa ja jolle piti pöhistä, joten liikkeestä ei tullut mitään.
kauko-ohjaus
7
Mörkö vaivasi Kiiraa edelleen ja sen takia jouduin antamaan kahdet tuplakäskyt.
kokonaisvaikutus
7
Epävarmuus haittasi harmillisesti menoa seuruusta alkaen. Siitä huolimatta selvästi taitava koira. 

Kiira reagoi selvästi minun jännitykseeni. Se ei oikein tuntunut keskittyvän minuun ihan satasella, joten jouduin toistamaan käskyjä monta kertaa ja liikkeiden välit menivät aikamoiseksi sähläämiseksi. Tästä huolimatta ensimmäiset liikkeet menivät ihan hyvin. Sitten juuri ennen seuruuta Kiira kuitenkin oli näkevinään tai kuulevinaan jotain uhkaavaa yleisön luota. Varmaan minun jännitykseni sai sen ylireagoimaan johonkin pieneen ääneen tai erikoiseen hahmoon. Joka tapauksessa se pysähtyi tuijottamaan yleisöä, jännitti lihaksensa ja pöhähteli muutaman kerran. 

Sain sen siitä kuitenkin pyydettyä perusasentoon ja kokeilimme seuruuta. Kiira otti muutaman hyvän seuruuaskeleen, pysähtyi tuijottamaan yleisöä, otti taas muutaman hyvän askeleen ja taas pysähtyi tuijottamaan mörön suuntaan. Harmittavasti seuruukaava vielä kulki suoraan kohti yleisöä. Kun pääsimme tarpeeksi lähelle yleisöä, lähti Kiira kokonaan seuruusta mennäkseen tutkimaan mörköään, mutta sain sen onneksi pysäytettyä. Jotenkin sain sen houkuteltua vielä viimeistelemään liikkeen, ja kun seuruu kääntyi poispäin möröstä, alkoi se jopa hieman sujua. 

Lopuksi oli vielä kaukokäskyt, jotka Kiira suoritti mörköä edelleen tuijottaen, mutta suoritti kuitenkin. Se tarvitsi tosin kahdet tuplakäskyt. Kokonaisvaikutukseksi tuli seiska epävarmuuden takia, ja tuomari harmitteli kovasti mokomaa mörköä, kun se ykköstulos olisi ollut ihan mahdollinen ilman sitä.

Olen kuitenkin tosi iloinen siitä, että vaikka Kiira alkoi jännittää jotakin kesken suorituksen, se tsemppasi kanssani loppuun asti. Ennen mörköä sillä oli myös selvästi kivaa. Se oli ihmeissään jännityksestäni, ja palkan puuttuminen oli myös selvästi outoa, mutta kaikki liikkeet se suoritti iloisena. Erityisen tyytyväinen olen myös siitä, että kehätarkki meni hyvin, eikä liikkuri tuottanut mitään ongelmia, sillä ne olivat ne suurimmat pelkoni. Niiden eteen on tehty todella paljon töitä.

Kokeen jälkeen minulla oli hieman luovuttamisajatuksia, sillä en tietenkään halua viedä koiraani tarkoituksella liian pelottaviin tilanteisiin, mutta sitten kavereiden tsemppaamisella ymmärsin, että mitään katastrofaalista ei oikeasti tapahtunut. Meillä oli perus ensikertalaisten jännitysvirheitä, joita varmasti kaikilla herkän koiran kanssa kisaavilla on. Nyt me vain tarvitsemme lisää rutiinia kisaamiseen.

2 kommenttia:

 1. Upeeta! Hieno koeuran aloitus :) miten ootte treenannut kehätarkkia ja liikkurin sietoa? Ne kun on meilläkin iso kompastuskivi, kun epävarma herkkis koira, Joka pelkää vieraita ihmisiä.. Toki jotain ollaan asioiden eteen tehtykin jo, mutta kaikki vinkit otetaan mielellään vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä jännää, mutta onneksi uskallettiin. :D

   Kiiralle on opetettu kehätarkkiin temppu ja siihen temppuun on siedätetty vieraiden ihmisten kosketus. Tsekkaa täältä: http://kiirajakiharat.blogspot.fi/2015/11/kasittelytreenia-kasikohteella.html

   Tämän lisäksi on tehty paljon muuta ihmisten kohtaamiseen liittyvää treeniä. Olen käyttänyt apuna ihan vastaehdollistamista (ruokaa naamaan kun vieras ihminen tuijottaa) ja opettanut tervehtimiseenkin oman tempun (Kiira saa ruokaa kun koskee vieraan ihmisen kättä). Näitä on treenattu toki ihan vain Kiiran arkea varten, mutta niillä on ollut selvä vaikutus toki myös tokoon. Etenkin siihen, että Kiira sietää sen, että tuomari ja liikkuri katsovat sitä. Liikkuritreenissä ei olekaan näiden lisäksi tehty mitään sen ihmeempää kuin siedätetty tokoliikkeitä pikku hiljaa lähempänä oleviin ihmisiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.