23. tammikuuta 2016

Hajumölleilemässä


Tänään olimme Nose Workin möllikokeissa.Virallisia kisoja vielä odotellaan, mutta mölleissä on hyvä ylläpitää taitoja. Tällä kertaa minulla oli mukana Kiiran lisäksi Samba harjoittelemassa hajutestimölleissä. Kiira jatkoi Samban jälkeen sitten sisäetsintää ja laatikkorataa tekemään, koska ne olisivat olleet ihan liian vaikeita Samballe. 

Samba oli itse asiassa tänään ensimmäistä kertaa minkäänlaisessa kokeessa, jos joskus junnuna käytyjä mätsäreitä ei lasketa mukaan, joten hieman mietin miten se tilanteessa toimii. Se oli kuitenkin ihan käsittämättömän reippaasti. ShowHau Centerin halli ei tuottanut sille mitään ongelmia. Vaikka se on tuollainen vähän yliviritetty hälytysjärjestelmä, on se kyllä oikeasti tosi reipas mitä uusiin paikkoihin ja uusiin tilanteisiin tulee. 

Samba kävi siis treenaamssa hajutestiä eli sillä oli edessä kakaksitoista laatikkoa kahdessa rivissä. Laatikot olivat hieman isompia kuin mihin olemme Samban kanssa tottuneet. Hetken Samba selvästi ihmetteli mitä ollaan tekemässä, mutta kyllä se sitten lähti työskentelemään. Se kuitenkin jumitti hieman aikaisempien koirien pissoihin. Kun yritin ohjata sitä pissahajuilta pois, hoputin sitä ehkä hieman liikaa, joten menimme kuuman laatikon ohikin aika vauhdilla. Hetken etsiskelyn jälkeen turhautunut Samba ilmaisi sitten väärän laatikon. Saimme kuitenkin jatkaa etsintöjä ja aika pian virheensä jälkeen Samba sitten löysi oikean laatikon. 

Samban kanssa täytyy vielä treenata aika paljon noita laatikkoratoja. Etenkin tuollaisia isompia laatikoita. Olen kuitenkin todella iloinen siitä, että se ei välittänyt ollenkaan siitä, että olimme uudessa paikassa. Yleisössä oli myös vieraita koiria ja ihmisiä, eivätkä ne aiheuttaneet sille mitään päänvaivaa. Noita virheilmaisuja se tekee vielä todella herkästi, jos hajua ei löydy seminopeasti, joten sitkeyttä pitää saada lisää. 

Kiira osallistui sitten vuorollaan laatikkoratamölliin ja sisäetsintämölliin. Molemmat menivät hyvin. Laatikkoradalla Kiira tosin sekoili jotain ilmaisunsa kanssa. Videolta näkee hyvin, että se haistelee oikeaa laatikkoa, kääntyy haistelemaan viereistä laatikkoa ja heittäytyy sitten maahan. Onneksi tajusin kuitenkin, että se selvästi ilmaisee väärää, enkä nostanut kättäni ylös. Pyysin tarkentamaan. Sitten Kiira asettui ilmaisemaan oikean laatikon. Olen viime aikoina sallinut minuun päin kääntymistä ilmaisussa ja paremman kohdan hakemista ennen ilmaisua. Olisiko se syy tähän?

Sisäetsintä meni hyvin. Kiiraa häiritsi tosin se sama pissanhaju kuin Sambaakin. Kiira tosin pääsi siitä paremmin yli, kun vain stoppasin menon hihnalla, pyysin luopumaan ja ohjasin takaisin radalle päin. Sattumalta ohjasinkin siitä suoraan hajulähteen luokse. Aika monelle tuo tuolin alle piilotettu haju oli vaikea. Kiiran kanssa noita esineiden alapintoihin kiinnitettyjä hajuja on kuitenkin treenatut aika paljon ruotsinreissun jälkeen. Sielläkin oli erään hyllyn alla piilo ja Kiira melkein missasi sen. 


Laatikkoradalla Kiiran aika oli 22 s ja sija 5. Sisäetsinnässä Kiiran aika oli 23 s ja sija 2. Tuomarina toimi Erkku Kottonen. Saimme muuten samalla matkaan virallisen kisakirjamme. Siellä on merkittynä se meidän kesällä suorittamamme hajutesti. Kuumeisesti odottelemme nyt niitä varsinaisia kokeita!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.