24. marraskuuta 2015

Käsittelytreeniä käsikohteella


Kiiran käsikohteella tehty käsittelytreeni edistyy hyvää vauhtia. Olen aloittanut tämän treenin yli puoli vuotta sitten, mutta tehnyt sitä niin vähän, että edistyminen on ollut hidasta. Nyt olemme kuitenkin lyhyessä ajassa päässeet aika pitkälle. Tutut ihmiset saavat tehdä Kiiralle jo vaikka mitä ja pää pysyy silti tiukasti kämmenellä. Tässä alla olevassa videossa Erica nostaa Kiiran takapäätä. Ihan vain häiriötreenin vuoksi.

Tosin videolla näkyy myös, että kohti kävelevä ihminen on vielä aika vaikea. Videon kahdessa ensimmäisessä toistossa Kiiran pää kääntyy hieman sen katsoessa kuka takaviistosta oikein tulee. Sinänsä se ei ole vaarallista, mutta jos rupean nyt luistamaan kriteerissä, lopputuloksena voi olla kaikkea vilkuileva koira. Kohti kävelevien ihmisten kanssa on siis otettava pari askelta taaksepäin ja tehtävä vielä reippaasti lisää treeniä.Tätä treenataan Kiiralle siis sen takia, että se on jokseenkin ujo ihmisten kanssa. Sillä tosin ei ole oikeastaan koskaan ollut ongelmia käsittelyn kanssa. Kun sen lähipiiriin pääsee muutaman minuutin tutustumisen jälkeen, sen saa vaikka vääntää solmuun. Kaikkialla ei kuitenkaan ole tuota muutamaa minuuttia ja sellaisiin tilanteisiin tämä on oiva työkalu. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi siruntarkastukset ja kehätarkit. Näyttelyssäkin tämä olisi hyvä, mutta meillä on sinne jo opetettuna eri käytös. Se tosin ei ole ihan niin vahva kuin haluaisin, joten ehkä jossain vaiheessa se käytös korvataan tällä, kunhan vain tämän kanssa vielä vähän edistytään.

Vielä tämä käytös ei nimittäin vieraiden ihmisten kanssa toimi näin hyvin. Olemme siinä vaiheessa, että vieras ihminen pystyy heilumaan Kiiran vieressä ja kumartumaan sen ylle, mutta viimeksi koskeminen aiheutti pään kääntymisen. Meillä kuitenkin on vähän sellainen ongelma, että koska Kiira päästää lähipiiriinsä muutamassa minuutissa, ei vieras pysy vieraana kauaa. Käytännössä pystyn tekemään vain muutaman toiston ventovieraan kanssa, ennen kuin ihminen alkaa olla tähän treeniin jo liian tuttu.

Tykkään muuten ihan sikana siitä miten kovasti Kiria heiluttaa häntäänsä tuolla videolla. Sillä on oikeasti kivaa. Tuo häntä heiluu samalla tavalla myös silloin, kun treenataan vieraiden ihmisten kanssa. Se minun päätavoitteeni onkin alusta asti ollut. Haluan toki työkalun, jonka avulla saan koiran pidettyä paikallaan tarvittaessa, mutta vielä sitäkin enemmän haluan tempun, jonka avulla pystyn muuttamaan jännittävät ihmiskohtaamiset hauskaksi leikiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.