27. marraskuuta 2015

Haaste


Saatiin haaste! Siitä kiitokset lähtevät tähän suuntaan. 

1. Millä perusteella ja miten olet päätynyt valitsemaan sen rotuisen/rotuisia koiria, joita sinulla nyt on?

Olen varmasti vastannut tähän jossain aikaisemmassa kyselyssä. Lyhyesti halusin aktiivisen paimenen jonka kanssa lähteä tutustumaan koiraharrastuksiin. Minulle oli kuitenkin tärkeää, että koira ei olisi liian aktiivinen, koska en tuolloin vielä tiennyt miten pahasti harrastukset veisivät minut menenssään. Halusin monipuolisen peruspaimenen. 

Kiira on ollut tähän tarkoitukseen kyllä aivan nappiosuma. Sillä ehkä on puutteita kisahermoissa, mutta sen treenaaminen on aina ilo, koska se on ollut helposti motivoitavissa mihin tahansa. Se treenaa mitä tahansa ja aina mielellään. Silti se on perusluonteeltaan todella rauhallinen ja vähään tyytyvä. Se eläisi varmasti ihan onnellisena vähemmälläkin tekemisellä.

2. Mitkä ovat sellaisia koirarotuja, joita et ikinä haluaisi edes harkita itsellesi ja miksi?

Luultavasti en pystyisi ottamaan sellaista koiraa, jonka rakenne on niin liioiteltu, että se tuottaa koiralle kärsimystä. Tiedostan kyllä, että moni näyttelylinjainen belgianpamenkoirakin kärsii joistakin jokseenkin liioitelluista piirteistä, mutta tarkoitan tässä isompia ongelmia kuin suorat kulmaukset ja lyhyt selkä.

3. Onko jokin koiraharrastuslaji (tai kenties jokin, mikä ei liity koiriin), jota haluaisit vielä joskus harrastaa tai joka olisi haaveissa, mutta jota et pysty jostain syystä harrastamaan vaikka haluaisitkin?

Pelastus- ja palveluskoirahommat kiinnostavat. Siellä olisi todella mielenkiintoisia haistelulajeja. Kiiran kanssa niitä on aloiteltu, mutta sen luonne ja terveys ovat jarrutelleen näitä harrastuksia niin paljon, että ne ovat pikku hiljaa jääneet meiltä täysin pois. Ehkä seuraavan koiran kanssa sitten. 

Mitä ei-koiraharrustuksiin tulee niin romaanien lukeminen on jäänyt minulta viime vuosina lähes täysin. Nyt luen ainoastaan akateemisia tekstejä, eikä romaaneille tunnu olevan aikaa, mutta se on harrastus, jota todella kaipaan. Muutenkin kaikki luovuuteen liittyvät harrastukset ovat jääneet täysin taka-alalle. Olen joskus tykännyt piirtää ja kirjoittaa. Kumpaakaan en ole aikoihin edes yrittänyt.

4. Onko omassa rodussasi jotakin, mistä et pidä tai mikä on jopa saanut sinut harkitsemaan rodun vaihtamista?

Belgianpaimenkoirien luonteessa on paljon ongelmia. Erilaiset arkuuteen liittyvät ongelmat ovat kai ne kaikkein tyypillisimmät. Ihan harvinaisia eivät tosin ole vilkkauteen, turhautumiseen tai aggressiivisuuteen liittyvät ongelmatkaan. Minulla on myös viharakkaussuhde belgeille tyypilliseen terävyyteen ja puolustushaluun.

5. Mitkä ovat hyvät sekä huonot puolet koirien omistamisessa?

Hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti seura. Minulla olisi kamalan yksinäistä tässä yksiössä ilman Kiiraa. Sen lisäksi koira on kanava harrastuksiin. Enkä laske tähän ainoastaan kaikkia meidän harrastamia lajeja vaan lasken mukaan kaiken sen ajan, jonka käytän koira-aiheisen tiedon lukemiseen ja koira-aiheisissa tapahtumissa käymiseen. Koirat ovat minulle todella kokonaisvaltainen harrastus. Elämäntapa. Tämä harrastus myös tarjoaa minulle mahdollisuuden uuden oppimiseen,  itseni ylittämiseen ja onnistumisen kokemiseen.

Toisaalta tämän harrastuksen luonteeseen kuuluu myös turhautumisen, ärtymyksen, surun ja epäonnistumisen tunteet. Niitä tuskin voi välttää, kun kyseessä on jotain niin rakasta. Koirasta sitä paitsi muodostuu aina enemmän tai vähemmän identiteetinjatkeemme. Varmasti osittain tästä syystä koirapiirit ovatkin niin hirvittävän riitaisia. Tuo riitaisuus on ehdottomasti yksi huonoimmista puolista, ja vaikka itse olen harvoin keskellä näitä riitoja, en yhtään viihdy sellaisessa ilmapiirissä, jossa aina on jotain draamaa jossakin jonkun kanssa.

6. Voisitko kuvitella itsellesi vain ulkotarhassa eläviä koiria ja mitä mieltä olet ''pihakoirien'' pidosta?

En voisi kuvitella itselleni, koska mielestäni puolet koiranpitämisen ilosta on siinä, että se on mukana ja lähellä kaikessa mitä teen. Minulla ei ole mitään pihakoiria vastaan kuitenkaan. Varmasti niillä voi olla oikein pidettynä tarhassa ihan hyvä olla. Painotan kuitenkin, että niiden tosiaan täytyy olla oikein pidetty, sillä turhan usein näkee tarhassa eläviä koiria, joille ei tarjota päivittäin mahdollisuutta päästä tarhasta ulos tai mahdollisuutta ihmisen kanssa seurusteluun.

7. Täytyykö koirasi olla rotukoira vai voisitko ottaa myös sekarotuisen karvakorvan? Miksi?

Ei missään nimessä täydy olla rotukoira. Käytännön syistä (harrastusmahdollisuudet) seuraava koirani tulee kuitenkin melko varmasti olemaan FCI-rekisteröity. Suomessa ei myöskään oikein tunnu olevan varteenotettavaa vaihtoehtoa rotukoiralle.

8. Mikä on paras elokuva(t), jossa on pää- tai sivuroolissa koira?

Balto. Koska nostalgia. Sitä paitsi se on oikeasti aika hyvin tehty ja kauniisti piirretty elokuva. 

9. Mitä muita rotuja olet harkinnut/aiot vielä ottaa?

Muutama toinen paimen pyörii mielessä jatkuvasti. Toinen belgianpaimenkoira olisi oikein kiva, mutta en koe mitään lojaaliutta rotua kohtaan, joten olen täysin valmis ottamaan toisenkin rotuisen koiran, jos vain kiva yhdistelmä sattuu kohdalle. Tällä hetkellä mielessäni on pääasiassa pyörinyt belgianpaimenkoiran serkku hollanninpaimenkoira. Muita miettimiäni paimenia ovat mudi, collie ja bordercollie. 

10. Mikä on mielestäsi sopiva ja toimiva koiralauman koko, onko jokin maximi määrä?

Unelmoin kolmesta koirasta. Sitä suurempi määrä alkaa mielestäni olla yhdelle ihmiselle jo paljon. Tiedän kyllä monia, jotka ovat saaneet suuremmankin lauman toimimaan hyvin, mutta väittäisin sellaisen määrän jo vaativan aikalailla järjestelyä. Ja jos perheessä on useampi ihminen, on isompaa koiramäärääkin helpompi pitää. Yksin itselleni kaupunkiolosuhteisiin en kuitenkaan voisi kuvitella kolmea enempää.
  
Oikeastaan ainoat huolenaiheeni isommassa koiramäärässä ovat yksilöllisen ajan ja tilan riittäminen jokaiselle koiralle. Mutta mikäli kaiken tämän saa jollakin tavalla hoidettua, ihmiset voivat minun puolestani ottaa niin monta koiraa kuin vain ikinä haluavat. Kannattaa tosin kuitenkin pari kertaaa miettiä riittääkö se aika ja tila oikeasti.

11. Mitä/millaista koiranruokaa suosit ja millaista ruokaa tai ruokintatapaa et koskaan antaisi koirillesi?

Meillä syödään sekaisiin nappulaa ja raakaa. Tällä hetkellä nappulana menee Acanan Fit & Light. Sen lisäksi tosiaan syötän erilaisia raakoja lihoja ja pehmeitä lihaisia luita. Kala ja maksa kuuluvat myös lähes jokaiseen viikkoon. Lihaisia luitakaan meillä ei siis syödä joka päivä vaan ehkä pari kertaa viikossa. Nappulat tulevat meillä useimmiten suoraan taskusta, mutta jos en ole saanut aikaiseksi treenata mitään, laitan nappula-annoksen kuppiin lihan sekaan.

Mitä ruokintatapaa en missään nimessä ottaisi käyttöön? Hmm. En varmaan pystyisi syöttämään Kiiraa pelkästään jollain huonolaatuisella markettinappulalla, jonka lihaprosentti on miinuksella. Myöskin jokin puuropohjainen ruokavalio ilman siis kunnollista lihamäärää, kuulostaa minusta hieman erikoiselta. Ei se koira nyt ihan kasvissyöjäkään ole. Tosin en myöskään pystyisi syöttämään perinteistä luupainotteista barffia. Pari vuotta sitten Kiira söi jonkin aikaa sellaista 60/20/20 (luu/liha/kuitu) raakamallia ja siinäkin oli aivan liikaa luuta Kiiran vatsalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.