18. heinäkuuta 2015

Nose Work hajutesti

Heti maalta palattuamme Kiiralla olikin sitten edessä Nose Workin hajutesti. Se on Nose Workin esikoe. Ennen kuin koirakko saa osallistua kokeisiin, on sen suoritettava luokkaan kuuluva hajutesti. Ensimmäisen luokan hajutestissä etsitään eukalyptusta kahdestatoista riviin laitetusta laatikosta. Tällä varmistetaan että kisaavat koirat todella tunnistavat etsittävän hajun. Kyseessä oli tosiaan Suomen toinen virallinen (eli Nose Work Finland ry kirjaa tulokset ylös) hajutesti. 

Kun Kiiran kanssa menimme koepaikalle, huomasin heti, että se on mökkireissusta edelleen väsynyt. Ilta oli sitä paitsi vielä kuuma. Onneksi vuoroa ei tarvinnut odottaa ihan hirveän kauan ja Kiira työskenteli väsymyksestään huolimatta ihan kivasti. Vähän poissaoleva se kuitenkin oli.  Ihan kuin ei olisi heti tajunnut mitä ollaan tekemässä. Joka tapauksessa Kiira löysi ja ilmaisi hajun, joten meillä on nyt hyväksytysti suoritettu hajutesti ja oikeus osallistua ensimmäisen luokan kokeisiin. 

Heti hajutestin perään järjestettin ajoneuvoetsintämöllit. Ne menivät Kiiran osalta todella hyvin ja sain niistä paljon irti. Kiira on siinä vaiheessa koulutusta, että nimenomaan kisamaisia treenejä tarvitaan nyt. Etsintäalueelle lähetyksessä oli vähän sekoilua, kun Kiira kuvitteli, että sen täytyy mennä tervehtimään lähellä seisovaa avustajaa. Pienen hässäkän jälkeen Kiira lähti kuitenkin sattumalta oikeaan suuntaan ja nappasi hajun ilmasta hyvinkin nopeasti. Se ilmaisi eukalyptuksen 23 sekunnissa. Aika ylsi voittoon! Hieno Kiira!

Tuomarilta tuli vinkkiä, että hihnan käyttöä pitää treenata lisää. En olekaan treenannut hihnassa etsimistä ikuisuuteen. Sen lisäksi Kiiran ilmaisua pitäisi saada tarkemmaksi. Nyt se ilmaisi renkaan vaikka haju oli lokasuojassa. Ilmaisu laskettiin kuitenkin, koska se ilmaisi renkaasti sen kohdan, joka oli lähellä lokasuojaa. Ilmaisu oli siis kymmenisen senttiä huti. Joskus treeneissä ilmaisu on kuitenkin ollut puolimetriäkin pielessä, joten tähän on nyt todella puututtava, ennen kuin ongelma lähtee ihan käsistä. 

Kiira palkintopehmonsa kanssa

6 kommenttia:

 1. Hienoa! Mikä teillä onkaan ilmaisuna? Me käytiin tänään lajin tutustumispäivässä ja innostuin kovasti. Juuri passeli laji meidän vanhemmalle polviongelmaiselle, kun ei rasita kroppaa. Koiruus työskenteli ihan into piukeana ja itsekin nautin. Ootteko Kiiralle rakentaneet työskentelyn sheippaamalla vai miten. Olisi kiva kuulla kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajuhommat ovatkin ihan parhautta. :) Missä kävitte tutustumispäivillä?

   Kiiralla on ilmaisuna maahanmeno. Sehän ei kuitenkaan ole ihan hirveän tarkka ilmaisu, joten joudun usein pyytämään, että Kiira tarkentaa minulle missä haju olikaan. Silloin se nousee ylös tökkimään hajunlähteen kohtaa kuonollaan ja painautuu sitten taas makaamaan.

   Kiira on opetettu hajuerottelun kautta eli apuna on käytetty Kiiralle entuudestaan tuttua purkkirataa. Se on mielestäni paras tapa opettaa mitä tahansa hajutyöskentelyä. Eli käytännössä eukalyptusta lähdin piilottamaan huoneisiin vasta kun Kiira löysi ja ilmaisi sen purkkiradalta.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.