15. kesäkuuta 2015

Outoja kipuja

Kiira kävi Viikissä ortopedillä tutkittavana 11. päivä. Se ei monista hierontakerroista ja riehumisen vähentämisestä huolimatta ole lopettanut etujalkojensa puremista. Se siis puree niitä rasituksessa. Pääasiassa silloin, kun rasitukseen liittyy äkkijarrutuksia, mutta satunnaisesti myös muiden riehumisepisodien jälkeen. Käytännössä yksikin lentävä pallo treeneissä ja Kiira alkaa saman tien purra jalkojaan.

Eläinlääkärissä Kiiralle tehtiin perus ortopedinen tutkimus. Mitään selkeää kipukohtaa ei löytynyt, mutta ranteet olivat hieman jäykät. Myös oikean etujalan ja oikean takajalan liikeradat olivat jossain määrin rajoittuneet. Kiira sitten kuskattiin röntgenpöydälle ja siitä napattiin kolmetoista kuvaa. Siltä kuvattiin lonkat, olat kahdesta suunnasta, kyynärät kahdesta suunnasta ja ranteet kahdesta suunnasta. Eikä mitään löytynyt. Vielä odottelen kattavampaa lausuntoa kuvista, mutta mitä ortopedi nyt nopeasti niitä kanssani vilkaisi, niin aika puhtaalta kaikki näyttivät.

Nyt toimintasuunnitelmana on kokeilla mitä kahden viikon kipulääkekuuri ja kolmen viikon täyslepo saavat aikaan. Eikä muuten ole ihan helppoa pitää tuota koiraa levossa. Kipulääke selvästi auttaa johonkin, sillä en ole aikoihin nähnyt Kiiraa näin vilkkaana ja iloisena. Heti kun jotain tapahtuu, se menee ihan ylikierroksille. Aivan kuin se olisi koko kevään padonnut energiaa ja nyt viimein sen voi päästää kivuttomasti purkautumaan. Jossain siis selvästi on kipuja, mutta vielä ovat kysymykset missä ja miksi vastaamatta.

Yritän nyt sitten treenata sen kanssa hajujuttuja ja väsyttää sitä muilla einiinfyysisillä tempuilla. Tekemistä ilman riehumista. Esimerkiksi tällä hetkellä yritän nimetä kaukosäädintä. Minulla on koira, joka osaa etsiä esineitä ja noutaa niitä, mutta millään esineellä ei ole nimeä, joten aina kun haluan huoneen toiselta puolelta jotakin, saan yleensä ensin kolme väärää tavaraa syliini. Kaukosäädin on sitä paitsi aina hukassa, joten jo on aikakin nimetä se. Ehkä tämän sairasloman jälkeen Kiira siis osaa etsiä hukkuneen kaukosäätimen sohvatyynyjen välistä. 

2 kommenttia:

 1. Toivottavasti kipuilujen syy löytyy! Oliko ortopedi sitä mieltä, että kyse on kivuista ja onko vastetta kipulääkitykselle ollut, vai oletteko vielä kipulääkityksellä olleet?

  Mietin vain, voisiko olla jotain sijaistoimintoa/ stressireaktiota, jonka vuoksi kupsuttaisi niitä kinttuja. Ohjasiko mobilisoimaan jalkoja tai muita venytys/liikutus ohjeita? :)

  -Laura
  www.valkoisetpaimenet.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ollaan kipulääkkeillä. Tarkemmat lausunnot kuvista tulevat vasta juhannuksen jälkeen, joten mitään pitkäaikaisia suunnitelmia ei ole vielä tehty. Kipulääke meillä on nyt nimenomaan sen takia, että saisimme selville, onko se tosiaan kipeä. Eli näemme muuttuuko käytös lääkkeillä.

   Olettaisin, että menemme fyssarille kuntoutumaan, mikäli kuvista ei tosiaan löydy mitään ihmeellistä. Kiirallahan on lapojen alue edelleen jumissa. Ne eivät pysy auki. Alun perin ajattelin noiden lihaskireyksien aiheuttavan kipua joka säteilee etujalkoihin. Hakeuduin fyssarille ensin, mutta sieltä neuvottiin käymään ortopedillä, jotta voitaisiin sulkea pois luustoperäiset ongelmat. Ongelma on kuitenkin ollut sen verran pitkäaikainen eikä ole loppunut perus lihashuoltojutuilla.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.