30. kesäkuuta 2015

Huonoja uutisia eläinlääkäristä


Meillä on huonoja uutisia eläinlääkäriltä. Eläinlääkäri soitti minulle pari päivää sitten, kun Kiiran luustokuvat tulivat tarkemmasta syynistä, ja kertoi, että kaikki muut nivelet vaikuttivat puhtailta paitsi ranteet. Ranteissa on nivelrikkoon viittaavaa epätasaisuutta. Nivelrikkoa. Ortopedi selitti kyllä tarkemminkin tilanteen, mutta enhän minä enää pystynyt kuuntelemaan sen jälkeen kun kuulin, että Kiiralla on ehkä ranteissa nivelrikkoa. Sana vain kaikui päässä. Nivelrikkoa. Nivelrikkoa. 

Jokainen harrastuskoiran omistaja varmasti voi kuvitella millaiselta maailmanlopun tuomiolta nivelrikko oikein tuntuu. Voiko koiran kanssa enää harrastaa mitään? Olenko sittenkin huoltanut koiran huonosti? Onko ruokinnassa jokin pielessä? Johtuuko tämä siitä yhdestä huonosta alkulämmittelystä? Mitä olen tehnyt väärin?

Nyt alkujärkytyksestä selvittyäni olen kuitenkin asennoitunut tähän jo vähän järkevämmin. Tänään postiluukusta tipahti lausunto kirjallisena, eikä Kiiran tilanne todellakaan ole niin paha kuin miltä minusta vielä pari päivää sitten tuntui. Molemmissa ranteissa on entoseofyyttimuutoksiin viittaavaa lievää epätasaisuutta, vasemmassa enemmän kuin oikeassa, mutta vain vasemman ranteen sivukuvassa näkyy osteofyyttimuodostusta. Tämä jälkimmäinen tarkoittaisi nivelrikkoa. 

Olen nyt googlettanut mitä eroa on entoseofyyttisillä ja osteofyyttisillä muutoksilla luustossa, mutta en ole tullut kamalasti älykkäämmäksi. Ilmeisesti molemmissa on kysymys luuston rappeutumisesta ja vääränlaisesta kasvamisesta. Kuitenkin vain osteofyyttimuodostukset liitetään nivelrikkoon. En sitten tiedä mitä minun pitäisi ajatella noista entoseofyyttisistä muutoksista.

Joka tapauksessa tämä osteofyyttimuodostus on sen verran pientä, että varmaa diagnoosia nivelrikosta ei pystytty antamaan. Siksi saimmekin vaihtoehtoiseksi lausunnoksi ”kuvausasennosta johtuva artefakta”. On siis täysin mahdollista, että Kiiralla ei ole mitään nivelrikkoa. Toisaalta taas nivelrikko selittäisi kaikki oireet, ja jotain häikkää niissä ranteissa selvästi on, joten pidän sitä itse aika todennäköisenä. 

Kiira on nyt ollut kolme viikkoa levossa ja lihakset näyttäisivät viimeinkin auenneen kunnolla. Pari päivää vielä ja sitten alan pikku hiljaa lisäämään liikuntaa. Saa nähdä miten lepo on vaikuttanut noihin ranteisiin. Menen myös fyssarille, jotta saan vähän neuvoja siihen miten ranteita säästeltäisiin ja miten estettäisiin Kiiraa menemästä uudestaan jumiin. Tällä hetkellä teoria on se, että Kiiran pahat jumit lapojen alueella johtuivat nimenomaan ranteiden ongelmista.

Nyt Kiiralta on kielletty kaikki ranteita liikaa rasittava toiminta, eikä mitään sellaista, josta se alkaa oirehtia, tietenkään saa tehdä yhtään. Onneksi Kiira näyttäisi pystyvän kivuitta vapaana lenkkeilyyn ja kavereiden kanssa leikkimiseen. Harrastuksien kannalta tämä tarkoittaa agilityn ja frisbeen lopettamista. Onneksi ne eivät meillä olleetkaan kun satunnaisia sunnuntailajeja. Voimme varmasti jatkaa tokon ja rally-tokon parissa, mutta palkkausrutiineja on muutettava sellaisiksi, että ne eivät sisällä äkkijarrutuksia. 

Mikäli Kiira näillä eväillä pysyy oireettomana, luultavasti tutkitutan ranteet paremmin vuoden tai parin päästä. Aikaisemmin jos tilanne pahenee. Siihen asti yritetään elää päivä kerrallaan ja ajatella positiivisesti. Kyseessä ei kuitenkaan ole maailmanloppu vaikka se hetken siltä tuntuikin. Oirehtiminen on edelleen vähäistä. Kiiran elämän ei tarvitse muuttua paljoakaan. Yritän myös pitää mielessä, että nivelrikko on vielä kysymysmerkin alla ja jos sitä siellä on, niin se on todella vähäistä.

2 kommenttia:

  1. Tuli mieleen että ootko testannut mikä on nivelnesteitten tilanne?? Kaverin koiralla epäiltiin kans nivelrikkoa mutta sillä oliki vain nivelnesteet vähissä. Söi kuurin (voin tarkistaa sen kuurin nimen) mutta kaverilla auttoi se. Se oli jotain nivelnestettä lisäävää jotain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahdollista että on jotain ihan muuta kuin nivelrikkoa. Noista nesteistä oli kai jotain puhettakin, ja ilmeisesti ne ovat normaalit, koska lisätoimenpiteitä niiden suhteen ei tullut. Saatan nyt kyllä muistaa väärinkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.