30. huhtikuuta 2015

Kuukausi jumissa

Kuukausi on vierähtänyt nopeasti ja hiljaisesti. Kiira on kärsinyt sitkeistä lihasongelmista, joten huhtikuun teemana on ollut väkisinkin koiran lihashuolto. Tähän teemaan sopien olen käynyt parilla luennolla tässä kuussa. Äitini kävi kuun alussa Masseterin kotihierontakurssin, joten minä änkesin mukaan luennolle kuuntelemaan koiran rakenteen perusteet, koska osaamiseni sillä saralla on todella niukkaa. Myös SBPKYn järjestämillä belgipäivillä 19. päivä oli paljon puhetta koiraurheilun rasittavuudesta koiran rakenteelle.

Maaliskuun lopulla Kiira kävi ensimmistä kertaa virallisesti hierottavana, koska se alkoi kesken juoksun pysähdellä puremaan jalkojaan. Hieroja totesi koiran olevan jumissa vähän kaikkialta, mutta etenkin kaulasta, lavoista ja rinnasta. Oletettavasti etenkin lapojen jumit säteilevät kipuaan etujalkoihin. Tätä oletusta tukee sekin, että hierottavana ollessaan, se alkaa narskuttaa jalkojaan, kun kipeitä lapoja painellaan.

Yhdellä kerralla sitä ei saatu auki, ja myöhemmin kävi selväksi, että ei vielä toisella tai kolmannellakaan kerralla. Kiira on nyt siis koko kuukauden liikkunut ja treenannut rajoitetusti ja käynyt hierottavana joka toinen viikko. Sitkeimmät jumit ovat nimenomaan lapojen ja kaulan alueella. Ja tokokoiralle tyypillisesti hyvin toispuoleisesti.

Koko kuukauden täysin lakossa olleet asiat ovat vasemman puolen seuruu ja erilaiset äkkijarrutusta vaativat heittoleikit. Niiden epäillään olevan ne kaksi asiaa, jotka Kiiran ovat alunperinkin jumittaneet. Etenkin nuo palkkana toimineet heittoleikit ovat tunnetusti todella rankkoja koiran etuosalle. Mutta varmasti tosin myös lisääntyneillä seuruutreeneillä on tekemistä asian kanssa. Belgipäivilläkin oli puhetta siitä, että vaikka sitä ei aina tule ajatelleeksi, on seuruuasento koiran lihaksistolle todella raskas.

Kuva ajalta jolloin maassa oli vielä luntaKiiran kanssa on pitänyt mennä hierojalle jo sata vuotta, mutta en ole saanut aikaiseksi etsiä käsiini sellaista hierojaa, jonka koiranlukutaitoon luottaisin. Tämä hieroja on sekä minulle että Kiiralle entuudestaan tuttu, joten ensimmäinen hierontareissu meni loistavasti, kun ei  tarvinnut laittaa aikaa siihen, että Kiira tutustuu uuteen ihmiseen.

En tietenkään etukäteen myöskään tiennyt millainen hierottava Kiira olisi, joten minulle oli tärkeää, että löytäisin hierojan, joka ei pakottaisi koiraa käsiteltäväksi. Pelkoni osoittautui täysin turhaksi, sillä Kiira käyttäytyy hierojalla kuin unelma. Makaa rauhassa kyljellään ja antaa koskea kaikkialle. Sen reaktio epämukaviin tai kivuliaaseen kosketukseen on hupsuttelu. Ihan mahtava koira.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.