29. tammikuuta 2015

Uudet alokasluokan liikkeet

Nyt se oli sitten viimeinkin aika tutustua paremmin tokon muuttuviin liikkeisiin. Olenhan minä ne katsonut läpi ja treenannut ne mielessäni, mutta nyt vasta sain aikaiseksi lukea alokkaan suoritusohjeet kunnolla. Korkea aikakin. Alla lista uusista alokkaan liikkeistä. Kopion ne tottelevaisuuskokeen koeohjeista.

 1. Paikalla makaaminen 1 minuutti
 2. Seuraaminen
 3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
 4. Luoksetulo
 5. Noutoesineen pitäminen
 6. Kauko-ohjaus
 7. Estehyppy
 8. Kokonaisvaikutus

Eli taluttimessa seuraaminen, liikkeestä seisominen ja luoksepäästävyys lähtevät ja tilalle tulevat noutoesineen pitäminen ja kauko-ohjaus. Kiiralle tämä sopii paremmin kuin hyvin, sillä luoksepäästävyys ja jäävien sekoittuminen olivatkin meillä ne ongelmakohdat. Eli voin painia istumisen, makaamisen ja seisomisen erottelemisen kanssa vasta avoimessa luokassa.

Kaikkein tyytyväisin olen kuitenkin paikkamakuun aikamuutokseen. Olen jotenkin stressannut sitä ihan kamalasti, mutta ajan putoaminen kahdesta minuutista yhteen minuuttiin laskee omaa kynnystäni mennä kokeisiin. En edes tiedä mitä olen stressannut siinä. Kiiralla on aina ollut ihan okei paikkamakuu. Ainoa ongelma on ollut se, että se ei haluaisi olla niin jännittävässä tilanteessa niin kaukana minusta, joten se on välillä karannut perään. 

Vähän olen myös miettinyt mitä käy pehmeän koirani paikkamakuulle, jos kisoissa joku toinen koira tulee häiritsemään sitä. Sellaisten tilanteiden mahdollisuus kuitenkin ehkä vähenee uusien sääntöjen myötä. Elokuusta lähtien koirakko hylätään, jos koira nousee kesken paikkamakuun ja menee häiritsemään viereistä koiraa. 

Myös molemmat alokasluokkaan tulevat uudet liikkeet ovat Kiiralla kohtalaisen hyvällä mallilla. Kauko-ohjaus palasi mieleen kohtalaisen kivasti ja nopeasti kun sitä taas vähän treenasin. Noutoesineen pitäminen sen sijaan on oikeasti uusi liike meille. Nouto on Kiiralle sheipattu siten, että kapula on ollut maassa ja Kiira on pikku hiljaa tuonut kapulaa lähemmäs ja lähemmäs kättäni. Kapulan ottamista kädestäni tai kapulan pitämistä paikoillaan suussa ei siis ole paljoakaan harjoiteltu. 

"Koira on perusasennossa ohjaajan vieressä tai istuu ohjaajan edessä. Liikkeessä käytetään ohjaajan omaa tai järjestäjän varaamaa puista noutoesinettä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa” ja ojentaa ohjaajalle noutoesineen. Ohjaaja antaa noutoesineen koiralle. Koira ottaa esineen ja pitää sitä suussaan n. 5 sekuntia. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Käsky” ja ohjaaja käskee koiran irrottamaan noutoesineen. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy". Koiran ei tarvitse siirtyä perusasentoon sivulle." (Koeluokkien liikekohtaiset suoritus- ja arviointiohjeet)

Itse ajattelin opettaa Kiiran pitämään kapulaa suussa minun sivullani. Tällä hetkellä liike on siinä vaiheessa, että se ottaa kapulan suuhun, mutta korjailee otettaan ja keinuttaa päätään. Se myös näyttää kapulas uussa ihan tosi kärsivältä. Koska onhan tuollainen puolen kilon kapula ihan tosi raskas belgianpaimenkoiran pitää suussa. Sheippaushistorian takia se myös yrittää tunkea kapulaa väkisin takaisin käsiini sen sijaan että keskittyisi pitämään sitä nätisti paikoillaan suussaan.

Saa nyt nähdä menemmekö koskaan kisakentille möhköfantin kanssa, mutta ainakin siitä saa unelmoida. Näiden uusien sääntöjen myötä olen tosin kyllä saanut lisää intoa ja rohkeutta yrittää. Onko muita jotka suunnittelevat aloittavansa kisaamisen uusien sääntöjen myötä? Eli muita tähän uuteen alokkaaseen tähtääviä?

16 kommenttia:

 1. Mä tässä arvon, pitäisikö yrittää omalle koiralle käydä kisaamassa avoimessa ennen vai jälkeen sääntömuutosten.. Yksi alokasluokan ykkönenhän meillä on. Toisaalta jos voi välttää piilopaikkamakuun kisoissa niin mielummin odottaisin, mutta tykkään kyllä vielä näistä vanhoista säännöistä kun liikkeetkin on jo ihan hyvillä malleilla. Jos olisi kisaamaton koira, odottaisin varmaan uusia sääntöjä. :)

  Uudesta alouokasta mä ainakin tykkään, paikkamakuuajan lyhentyminen(!!) sekä seuruun vähentyminen on musta hyviä juttuja, samoten musta on hauska toi kapulan pitäminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuruun vähentyminen tosiaan on hyvä. Kyllähän sitä seuruuta tulee ihan tarpeeksi ilman sitä hihnassa seuraamistakin. :D

   Poista
 2. Hiljainen lukija täällä moi! :D
  Miekin olen saanut tosi paljon intoa treenaamiseen näiden uusien sääntöjen myötä, ei olla tuon päälle vuotiaan koiran kanssa siis kisattu vielä yhtään mitään ja syksyllä meinasi tokon kanssa masennus iskeä, mutta uusi alokasluokka on niin kivan oloinen, että nyt ollaan saatu ihan uutta tarmoa treenaamiseen! Meille nuo poisjäävät liikkeet olivat 'vaikeita' ja tilalle tulevat liikkeet ovat periaatteessa jo kisavalmiita ennestään. Tähtäimessä olisi siis päästä starttaamaan tokoura sitten kun uudet säännöt käyttöön tulevat, ensin pitää vaan saada paketti muuten kasaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli ihan sama. Tokomasennus on ollut pitkään päällä, mutta nämä uudet säännöt ovat lisänneet hurjasti intoa, joten ehkä sitä viimeinkin edistytään johonkin suuntaan. ^_^

   Poista
 3. Nitan kanssa toko on jo unohdettu hömpsöttelyä lukuunottamatta, mutta Vickyn kanssa olisi tarkoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdessa koirassa on kyllä puolensa. Omat lajit molemmille. :)

   Poista
 4. Meillä oli ajatuksenna hioa liikkeitä ja muita hommia siten, että aloitetaan tokoura uusien sääntöjen myötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli teillä mennään samalla suunnitelmalla kuin meillä. :D

   Poista
 5. Mie oon itekseni vähän mietiskellyt tota alokasta.. Meillä tokon
  treenaaminen on jäänyt juurikin sen takia etten oo uskaltanu kokeeseen paikkamakuun ekä liikkeestä seisomisen takia. Myös estehyppy on nyt tosi paljon helpompi. Nyt vois olla itsellekkin hermojen hallitseminen helpompaa kun rallytokossa kisataan. Ihan uutta intoa tämänkin lajin trenaamiseen! Jos me edes mölleihin mentäs :)

  www.niinerilaiset.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskahan muuten alkaa näkyä möllejä näillä uusilla säännöillä? Kaikissa kevään mölleissä on ollut vielä vanhat säännöt. Itsekin tahtoisin ehdottomasti mölleihin ensin. :)

   Poista
 6. Olen tähän mennessä tehnyt oikeastaan vain tottiksia, että saadaan tottisosuus pk:ssa hyväksytysti, mutta ehkä uusien sääntöjen innoittamana suunnittelen tokokokeessakin käymistä. (:

  VastaaPoista
 7. En ollut kuullutkaan että Tokoon tulee taas uusia sääntöjä. 80-luvulta asti tokoa vääntäneenä meinasin saada paniikkihäiriön, pitääkö mun taas opetella jotain uutta, kun periaatteeni on ollut opettaa jokaiselle koiralle tokon alokasluokan verran. Ihan tarpeeksi vaikeaa on ollut sisäistää erilainen tokohyppy (ettei kuljeta koiran mukana esteen ohi) ja nyt pitäisi vielä lisätä noutokapula ja kauko-ohjaus :D Koira oppii, mut pitäiskö jonkun tulla naksuttelee mulle noita uusia ohjeita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Uudet liikkeet tulevat voimaan elokuun alussa. :) Itse tykkään näistä muutoksista paljonkin. Alokas on ehkä jopa vähän helpompi kuin ennen mutta myöhemmissä luokissa tulee paljon kaikkea uutta kivaa.

   Poista
 8. Mielestäni paikkamakuu on tärkeää osata, oli luokka mikä hyvänsä ja rangaistus on aivan oikea, eli härikkö pois ja koe hylätty, saapahan porukka motivaatiota treenata paikallaoloon ja mikä parasta siihen on lisätty vielä yksi kerroin! :) Sitä en ymmärrä miksi se on vain 1min.

  Itse en pidä ylempien luokkien säännöistä, ne eivät vain ole enään TOKOa, enempi rallytokoa tai agilityä nouto esineillä. Meillä taitaapi jäädä tämä laji kokonaan pois omista harrastuksista, jos vielä yrittäis yhdestä neidistä TVAn ennen sääntömuutoksia.

  VastaaPoista
 9. Ohjattu hyppynoutohan on koostettu jo olemassaolevien toko-liikkeiden osista. :D Hirveästi muuhan ei EVL:ssä edes muuttunut, mitä nyt merkki poistui ruudusta. Ehkä se tekee siitä pk-tottista, kun alkaa good ol' ruutukin muistuttaa eteenmenoa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.