5. tammikuuta 2015

Hajuhuumaa


Meidän elämäämme ei tällä hetkellä kuulu juuri mitään muuta kuin haistelua. Mainitsinkin jo edellisessä postauksessa meidän uuden harrastuksemme Nose Workin. Se on Amerikassa kehitetty hajutyöskentelylaji, joka on Ruotsin kautta nyt rantautumassa Suomeen. Siinä matkitaan huumekoirien (Eeppistä!) työskentelyä. Kohdehajuja eukalyptusta, laventelia ja laakerinlehteä etsitään erilaisista ympäristöistä. Kiiralle on ehdollistettu ensimmäisen luokan haju eukalyptusuute.

Video on jo kuukauden vanha. Siinä harjoittelemme Kiira kanssa sisäetsintää Erican makuuhuoneessa. Sisäetsinnässä Kiira on jo melko pitkällä, sillä se osaa etsiä hajua eri korkeuksilta ja erilaisissa tiloissa, mutta vielä tarvitaan harjoitusta muun muassa ilmaisun tarkkuudessa. Nyt minun on vähän vaikea ymmärtää missä etsittävä esine on Kiiran ilmaistua sen. Esimerkiksi alla olevassa videossa haju on ikkunankarmilla, mutta Kiira menee niin nopeasti maahan, että on hieman vaikea arvioida hajun tarkkaa kohtaa. Koska Nose Workiin kuuluu muutakin kuin sisäetsintä, riittää meillä Kiiran kanssa treenattavaa. Toissapäivänä teimme ihan ensimmäisen autoetsinnän. Hölmönä tein sen sellaisessa paikassa, jossa yleensä teemme jälkeä, joten Kiira meni vähän sekaisin siitä mitä hajua sen pitäisi etsiä. Se muun muassa ilmaisi ihmisiltä parkkipaikalle jääneitä roskia. Kun se kuitenkin sattumalta sai eukalyptuksen hajun nokkaansa, paikansi se hajunlähteen tehokkaasti ja ilmaisi löytämänsä epäröimättä.

Huomenna meillä on hallivuoro kavereiden kanssa, joten Kiira pääsee etsimään uudenlaiseen ympäristöön. Yritän myös ottaa itseäni sen verran niskasta kiinni, että teemme Kiiran kanssa jotain muutakin kuin tätä, kun kerran olemme ihan hallinkin vuokranneet. Hajustella voimme missä tahansa muuallakin. Olen vain niin innoissani tästä uudesta harrastuksesta,

8 kommenttia:

 1. Onpa kivan näköistä hommaa! Ehdottomasti pitäisi Kakenkin kanssa tuota tehdä. Hassua, kiinnitin huomiota Kiiran hännän asentoon - Kakella se on etsiessä kippuralla selän päällä ja se vispaa kevyesti, joten jotenkin tuli olo, että Kiiralla ei oo niin kivaa :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee. Toinen keskittyy niin kovasti. :D Kiira on tosiaan persoonaltaan todella rauhallinen ja vähäeleinen. Työskennellessä hännänkanto on yleensä aika matala.

   Poista
 2. Minäkin kiinnitin huomiota rauhallisuuteen - ja kadehdin sitä kovasti. :D Göötinpoika olisi jo juossut huonetta ympäri viisikymmentäkertaa ja painellut siinä samalla hajun ohi. Näyttää minun silmään oikein kivalta tuollainen rauhallinen ja keskittynyt työskentely, kun on tottunut säheltäjään :) Mukavan näköistä hommaa, tuollaisen opettelu toisaalta varmaan kasvattaisi juuri niin omistajan kuin koirankin kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaikessa tosi rauhallinen. Hajuhommiin Kiiran tempperamentti onkin sopinut hyvin. :D Tosin nyt pitäisi vähän saada vauhtia lisää - kokeissa on maksimiaika. :D

   Poista
 3. Mielenkiinnolla kysyn, että minkälaista eucalyptus uutetta käytät, kun nose workiinhän ei suositella eetterisiä öljyjä? Todella mielenkiintoinen laji ja ajattelin sitä kokeilla tuolle meidän koiralle, kun ollaan sen kanssa tehty erilaisia haju/esine-etsintä juttuja ja se rakastaa niitä yli kaiken! Mieten vaan, että löytyykö tähän tarkoitettua eucalyptus uutetta jostain luontaistuote- tai normikaupoista? Kiitos paljon vastauksesta etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteerisiä öljyjä ei tosiaan suositella. Omani on eräänlaista eukalyptusuutosta (ruots. hydrolat) jota käytetään Ruotsissa kokeissa. En tiedä löytyisikö luontaistuotekapoista sopivia tuotteita. Omani on ostettu Suomen eläinkoulutuskeskuksesta.

   http://www.elainkoulutuskeskus.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=48

   Poista
 4. Mielenkiintoista! Ja siis Ossille oli pakko näyttää, pitääkin Jekulle opettaa mysö tuota, kahvin tunnistuksen lisäksi. Muakin kiinnostaa mistä sä noi hajut hankit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nose Work hajuja on tosiaan vielä aika huonosti saatavilla. Mutta kannattaa varmaan aloittaa sisäetsinnän opettaminen kahvilla. ^^

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.