17. marraskuuta 2014

Tunnistusjälkikurssin antia

 

Kiiran kanssa on tosiaan puuhasteltu tänä syksynä tunnistusjälkeä ohjatulla kurssilla. Purkkiradalla koira opetettiin erottelemaan ominaishajuja toisistaan ja sitten siirryttiin ulos opettelemaan ihmisen jäljen seuraamista. Tunnistusjälki eroaa pelto- tai metsäjäljestä siinä, että koira työskentelee taajamassa monien harhajälkien keskellä ja koira opetetaan löytämään tietyn ihmisen jälki.  Tällaisen lyhyen kurssin aikana ei mitään varmoja tekijöitä luoda, mutta olen saanut erittäin hyvän neuvot siihen kuinka koira opetetaan löytämään oikea jälki lähtöhajun perusteella ja seuraamaan sitä taloudellisesti.

Tunnistusjäki aloitetaan asvaltilta, koska haluamme koiran seuraavan puhdasta ominaishajua, emmekä mitään murtuneeseen maaperään liittyvää sekoitushajua. Koska asvaltti on kuitenkin todella vaikea pinta, vahvistettiin jälkeä aluksi hajustetulla vedellä, mutta Kiiran tapauksessa vesi on jo parin kerran jälkeen jätetty pois. Kiiralla on jälkitaustaa joten se tajusi nopeasti mitä pitää tehdä. Esineinä käytettiin alusta asti pieniä avaimia, jotka eivät erotu katseella maasta ja joihin ei jää turhan paljoa hajua, jotta koira joutuu oikeasti käyttämään nenäänsä. Tänään käytin Kiiran kanssa ensimmäisen kerran myös kangaspaloja.

Kiira on tässä vaiheessa siinä pisteessä, että se osaa seurata kovalla pinnalla reilun sadan metrin jälkeä ja ilmaista sieltä löytyneet erilaiset jäljentekijältä haisevat esineet. Jos haluan edetä sen kanssa varsinaiseen tunnistamiseen (oikean jäljen löytämiseen lähtöhajun perusteella) on minun palattava purkeille tekemään lisää erottelua. Nyt se luultavasti valitsee jälkien joukosta sen tuoreimman ja/tai lähimmän. En ole ihan varma. En kuitenkaan luottaisi sen erottelukykyyn, sillä vietimme purkkiradalla todella lyhyen ajan.


Yllä olevassa kuvassa Kiira jäljestää Haarajoen juna-asemalla. Sitä ohjaamassa on Erica, koska halusin ottaa pari valokuvaa. Kuva kuulemma näyttää siltä, että he ovat sunnuntaikävelyllä. Kiira kuitenkin on ihan hommissa. Oikeasti! Vähän sitä häiritsi ohjaajanmuutos, mutta se kuitenkin ilmaisi kaikki esineet, eikä ottanut pahasti häiriötä juna-asemasta. Tämä taajamassa jäljestäminen vain tuppaa näyttämään siltä kuin olisi perus lenkillä käppäilemässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.