8. lokakuuta 2014

Sisäetsinnän alkeita


Tänään kävimme Luukissa Erican ja Mintun koirien kanssa. Satoi vettä. Se niistä kauniista ja lämpimistä syyssäistä joita hehkutin edellisessä postauksessa. Tänään olin ensimmäistä kertaa tänä syksynä kohmeessa ja kylmissäni palatessani kotiin. Talvi on tosiaan tulossa. Kuvia sateisesta reissusta jälleen kerran kiharagalleriassa.

Sateiset päivät ovat kuitenkin hyviä sisätreeneihin. Taisin jossain vaiheessa mainitakin, mutta Kiiran kanssa on nyt tehty id-tunnistusta ohjatulla kurssilla. Tarkoituksena olisi ruveta tekemään tunnistusjälkeä. Eli käytännössä Kiira opetetaan lähtöhajun perusteella etsimään taajamasta monien muiden jälkien seasta oikean ihmisen jälki. Ja tuolta jäljeltä tulee ilmaista kyseisen ihmisen hajuiset esineet. Toistaiseksi olemme kuitenkin vasta siinä vaiheessa, että erottelemme ihmisten ominaishajuja purkkiradalla ja harjoittelemme ihmisen hajuisten esineen etsintää sisätiloissa.

Purkkiradalla Kiira on loistanut alusta asti. Kiira oppi erottelemaan ihmisten hajuja radalla todella nopeasti. Siis ihan käsittämättömän nopeasti. Se, että opetin Kiiralle ensin teen kanssa mitä purkkiradalla oikein tapahtuu, auttoi sitä selvästi. Viisaammat sanoivat minulle kyllä, että näin kävisi, mutta itse olin aluksi kamalan huolissani siitä, että se etsisi radalta vain teetä. Se ei kuitenkaan tehnyt mitään sellaista vaan tajusi ihan parista vahvisteesta, että nyt ei etsitä teetä vaan ihmistä, joten pääsin vaikeuttamaan treenejä todella nopeasti.

Tällä hetkellä Kiira löytää oikean ominaushajun kahden häiriöhajun joukosta. Toistaiseksi en ole ihan varma löytääkö Kiira oikean hajun lähtöhajun perusteella vai etsiikö se vain tuoreinta hajua. Kuuma haju ei ole minulla vielä koskaan ollut vanhempi kuin häiriöhajut. Vaikka olenkin ottanut hieman sisäetsintää tällä viikolla, aion edelleen työskennellä myös purkeilla, jotta saan varmistettua sen, että Kiira tajuaa lähtö- ja kohdehajun yhteyden.

Videolla on Kiiran kolmas kerta sisäetsinnän merkeissä. Kiira etsi hajustettua sideharsoa tilasta kolme kertaa ja videolla on näistä kolmesta kerrasta viimeinen. Videolta näkee hyvin, että Kiira on selvästi hyvin tottumaton tähän, sillä kun harsoa ei heti löydy, se ilmaisee tyhjää. Harso on kokonaan piilossa, jotta Kiira ei käytä silmiään etsimiseen, mutta ei kovinkaan kaukana minusta, sillä Kiira ei vielä osaa etsiä kovinkaan laajalta alueelta. Viikossa Kiira on kuitenkin edennyt tässäkin ihan järkyttävän paljon. Ihan mahtava koira!

2 kommenttia:

  1. Onko sulta tullut aikaisemmin tästä hajujen erottelusta minkäänlaista opetusmateriaalia? Olisin kiinnostunut sen lukaisemaan. Olisi meillekkin todella hyödyllistä aivojumppaa. :) Hyvä postaus kaikin puolin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho. Miten minä olen missannut tämän kommentin? :O Kiitos kuitenkin. Ja, ei, ikävä kyllä minulla ei taida olla minkäänlaista opetusmateriaalia.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.