19. kesäkuuta 2014

Hajuerottelua

Muuttopuuhien keskellä minulla on myös ollut pari lähipäivää eläinkoulutuskeskuksella. En tiedä mainitsinko missään vaiheessa, mutta olen tosiaan jatkanut perusopintojen jälkeen hajutyöskentelyn pariin. Tällä hetkellä harjoittelemme sitä kuinka hajuerottelu koulutetaan koiralle purkkiradan avulla. Itsellä on harjoituskappaleena Kiira.

Viikonloppuna meillä oli Tommy Wirén kouluttamassa. Aloitimme ryhmässä hajuerottelun alkeiden kouluttamisen. Käytännössä opetimme ensin koirat haistelemaan purkkia, ja kun tämä oli hallussa, siirryimme kahteen purkkiin tekemään erottelua. Yhdellä purkilla ei kauaa kannata junnata, sillä kuten Tommy Wirén sanoi, yksi ei ole vaihtoehto. Koira ei opi erottamaan mitä sen pitää etsiä ilman vaihtoehtoa.

Kun siirrytään kahteen purkkiin, jatketaan kuuman hajun vahvistamista ja toivotaan, että koira jossain vaiheessa oppii mistä hajusta tulee vahviste. Kiiran tapauksessa etsimme purkeista teetä. Sinänsä teoria on hyvin yksinkertainen. Teen hajua seuraa vahviste - joten koira hakeutuu tämän hajun luokse. Koiran hajuaisti on erinomainen, joten kyllähän se asian nopeasti hoksaa. Vaan ei hoksaakaan. Ei ainakaan Kiira. 

Kiira ei tiedä että sillä on nenä. Ensin se yritti läimiä purkkia, sitten maata sen vieressä, sitten seisoa sen takana, sitten noutaa sitä, ja kun lopulta sain sen koskettamaan purkkia nenällä, en saanut mitään haistelun kaltaistakaan aikaiseksi vaan tökkimistä ja nuolemista. Nyt pitkän työn jälkeen luulin onnistuneeni. Videosta kuitenkin näen, että haistelun sijasta olen opettanut sen työntämään nenänsä purkkiin muutamaksi sekunniksi.

3 kommenttia:

  1. Voi ei Kiiraa :D Mä joskus yritin myös opettaa hajuerottelua Kakelle, mutta onnistuin sitten opettaaan kipon tökkäisyn x__x

    VastaaPoista
  2. Voi ei :D Niin kovin tuttua... Mulla porkkisekoitus oli aivan haka käyttämään nenäänsä, sen kanssa oli ihana tehdä jälkijuttuja, etsiä esineitä ja tehdä kaikkea sellaista, missä se sai käyttää hajuaistiaan. Nämä nykyiset taas ovat juuri tuollaisia Kiiran kaltaisia. Toivottavasti teillä lähtee homma tuosta sujumaan!

    VastaaPoista
  3. :D Nyt näkyy jo valoa tunnnelin päässä. Silti painin edelleen sen kanssa, että tuo mokoma käyttää ennemmi silmiään kuin nenäänsä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.