29. toukokuuta 2014

Viimeinkin viileää


Kiirassa tapahtui ihan välitön muutos maanantain ja tiistain välillä, kun yön aikana lämpötila oli laskenut 30°C helteestä 8°C sateeseen. Se heräsi virkeänä, tunki kainaloon hetkeksi aamurapsutuksille ja lähti sitten herättämään kämppistä koirineen. Aamukahvin aikana se jaksoi painia Vienan ja Neiran kanssa. Kiira oli siis oma itsensä. Kuumuus oikeasti vaikuttaa siihen todella paljon; se muuttuu ihan lahnaksi.

Nyt onkin sitten kesähelteiden kunniaksi ollut sosiaalisessa mediassa pinnalla pitkäkarvaisen koiran kaljuksi ajeleminen. Oletteko huomanneet? Ihmiset kinastelevat siitä onko tuplaturkkisen koiran ajeleminen oikein vai väärin. Ilmeisesti tästäkin asiasta voi olla kiihkeitä mielipiteitä. Koiramaailmassa ei kyllä ole mitään niin pientä asiaa etteikö siitä voisi riidan vääntää...

Itse asiassa olen kuullut ihan järkeviä argumentteja puolin ja toisin. En tiedä koiran ihosta oikeastaan mitään, mutta ihan järjellä ajatellen, kyllähän turkki ihoa suojaa kaikenlaiselta. En kuitenkaan olisi ihan niin varma siitä että tuo suoja on läkähtymisen arvoinen. Tai ainakaan en usko, että koiran turkin ajelemisesta olisi niin suuri vaara koiralle, että siitä pitäisi laittaa sota pystyyn keskustelupalstoilla.

Kiira nyt kuitenkin saa pitää turkkinsa. Tai sen mitä siitä karvanlähdön jälkeen on jäljellä. Viikon päästä meillä on viimeinen näyttely, ja sen jälkeen minä luultavasti harjaan tuon pohjavillan pois, mutta muuten Kiira saa pärjätä helteistä siestan avulla. Enpä minä itsekään jaksa liikkua kun lämpötila nousee hellelukemiin. Mitenkä te muut selvisitte helteistä? Kuinka monen pitkäkarvainen koira pääsee turkistaan kesäksi?

6 kommenttia:

 1. Xena yritti parhaansa kuumina päivinä juosta päättömästi ulkona, mutta kyllä tuo kuumuus sai siitäkin nopeasti puhdin pois ja loppupäivät se makasikin sisällä tassut kohti kattoa. Nyt ilmojen viilennettyä löytyy taas energiaa!

  VastaaPoista
 2. http://koiriamaalta.blogspot.fi/2014/04/lyhyeksi-meni.html

  Tua on mun perustelut meidän piskienturkkitilanteeseen, mullekin kun päätä auottiin siitä että tirpat vetäsin kaljuks. Lähinnä syyt oli miks en ois saanut ajaa on että turkki kuulema suojaa niin paljon kaikelta ja koirat näytti söpömmiltäki karvasina :D

  Ulkokoiralta lähinnä siistisin mahan ja tassut, en muuta, ellei ole esim. hot spotin vaaraa. Sisäkoiralla en niin näe haittaa ajelussa.

  VastaaPoista
 3. Meillä tuo pk collie, Frini, saa turkkinsa pitää. Nyt tosin sillä ei kyllä edes tuota pohjavillaakaan ole oikein nimeksikään, ku on tullut lähestulkoon kaikki harjattua pois. Tiputtaa nyt _ihan kaiken_. Helteistä ollaan selvitty hienosti, virtaa sillä on kuumista keleistä huolimatta.. :D

  VastaaPoista
 4. Täällä saa husky ja puolihusky pitää turkkinsa, ulkokoiria kun melko fifty-fifty ovat. Nuorempi ei ole vielä edes pohjavillastaan suostunut luopumaan... Heikoiten helteitä kestää 11v lyhytkarvainen mummokoira.

  Meillä on kesä siesta-aikaa. Lenkkeillään ja touhuillaan se mitä voidaan, koirat kuitenkin saavat toteuttaa itseään isossa ulkotarhassa ja olla omalla pihalla irti huoletta, maalla kun asutaan.

  VastaaPoista
 5. Minä juuri pudistelin päätäni yhdellä kääpiösnautseripalstalla ajelukeskustelua lukiessani.... :D Vaikka näilläkin on tuplaturkki, niin en koe sen olevan niin runsas saati koiran elämää kesähelteillä haittaava, että sitä olisi tarvetta sheivata sängelle. Mutta oonkin tämän oman rotuni kohdalla niin natsi, että hyväksyn turkin ajamisen ainoastaan jos sille on joku järkevämpi syy kuin omistajan laiskuus, esim. koiran äärimmäisen herkkä iho/nyppimiseen soveltumaton liian pehmeä karva.

  En aina pitkäkarvaisten kohdallakaan ymmärrä karvan kokonaan poisajamista, koska karva kuitenkin suojaa ihoa niin ötököiltä kuin suoralta auringonpahteelta. Äitini pitkäkarvaisen sakemannimixin kohdalla ratkaisin asian tekemällä sen turkkiin "vauhtiraidat", jotka toivottavasti keventävät ja viilentävät sen oloa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista. Itsekään en siis ihan ymmärrä miksi se turkki on ajettava pois. Kiiralla on helposti kuuma, mutta se saa silti pitää karvansa. Toisaalta taas en myöskään usko koiran erityisesti kärsivänkään nakuna olemisesta.

  Ehkä kaikkein eniten minua mietityttää tämä trendi. Itse törmään yllättävään moneen kaljuksi ajeltuun koiraan harrastuspiireissä. Onko tapa yleistymässä vai kuvittelenko vain?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.