7. huhtikuuta 2014

Miksi koira ei tottele?


Koiraharrastajalle on selvää, että koira on monia muita lemmikkejä vaikeampi siksi, että se täytyy vähintään peruskouluttaa. Me haluamme pitää koiran perheemme keskuudessa, viedä sitä mukanamme tuttavillemme ja kulkea sen kanssa julkisilla paikoilla. On omistajan tehtävä opettaa koiralle kuinka sen tulee näissä eri tilanteissa käyttäytyä. Meille kaikille käy kuitenkin silloin tällöin niin, että koira kaikesta koulutuksesta huolimatta tekee jotain epätoivottua.

Usein tottelemattomia koiria syytetään uhmakkuudesta, kurittomuudesta tai suorastaan vittuilusta. Tällaiselle koiralle suututaan helposti. Ajatellaan että olisihan sen pitänyt osata tulla omistajansa luokse käskystä tai olisihan sen pitänyt ymmärtää olla murisematta omistajalleen. Suuttuminen ei kuitenkaan auta yhtään mitään, ja sen lisäksi se on erittäin epäreilua koiralle, sillä se ei tiedä tehneensä väärin. Koirat eivät koskaan tietoisesti ole tottelemattomia.

Koirat ovat koiria. Niille ihmisten maailman säännöt ovat ihan käsittämättömiä. Koiraa ei siis koskaan voi syyttää siitä että se käyttäytyy koiramaisesti. On myös aivan turha lähteä leimaamaan koiraa uhmakkaaksi, koska se ei koirapuistossa tule luokse käskystä tai koska se tervehtiessään hyppii vieraat kumoon. Aina pitäisi erottaa käytös koirasta itsestään. Koira ei ole tietynlainen, vaan koiralla on jokin käytös, joka ei ole meidän ihmisten mielestä toivottava.

Yksikään koira ei synny valmiiksi ihmisten tavat oppineena. Silti ihmiselle on tapana olettaa, että koira tietää luonnostaan mitä esimerkiksi "ei" tarkoittaa. Ihan niin se ei kuitenkaan mene. Koiran ei voi olettaa osaavan tehdä mitään mitä sille ei ole opetettu. Näin ollen on aika kummallista ajatella, että tottelematon koira olisi jotenkin uhmakas tai näyttäisi omistajalleen keskisormea. Jos koira jättää tottelematta, ei koulutus ole tarpeeksi pitkällä. Se on juuri niin yksinkertaista.

Koiran syyllistämisen sijasta kannattaa ongelmatilanteissa miettiä miksi koira ei toiminutkaan halutulla tavalla. Onko koiralle ylipäätään opetettu tilanteeseen sopiva käytös? Jos kukaan ei koskaan ole opettanut koiralle järjestelmällisesti kuinka hihnassa kuljetaan, ei sitä oikein voi syyttää siitä, että se vetää. Vai onko koulutusta vaikeutettu liian nopeasti? Jos koira osaa tulla kotimetsässä luokse, ei se tarkoita sitä, että se osaa sen koirapuistossa. Onko koulutuksessa varmasti käytetty hyviä vahvisteita? Ei ole mitään syytä olettaa, että koira mieluummin tulee omistajansa luokse rapsuteltavaksi kuin jahtaa jänistä pellolla.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta koiran kouluttaminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Välillä on todella vaikea keksiä miksi koira toimii niin kuin toimii. Mikäli omat taidot eivät riitä, ei ole mikään häpeä ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Kokeneimmatkin kouluttajat tarvitsevat joskus auttavan silmäparin ymmärtääkseen jotain ongelmallista käytöstä. Tässä kohtaa suosittelen nimenomaan otettavan yhteyttä ammattilaiseen, eli sellaiseen ihmiseen, jolla on tutkinto eläinten koulutuksesta. Naapurin Matti Meikäläinen, joka on katsonut muutaman jakson koirakuiskaajaa, ei ole mikään hyvä ongelmakoirakouluttaja.

Turhan usein näkee ihmisiä jotka häpeävät koiran käytösongelmia, koska luulevat, että yksi ongelma leimaa heidän koiransa tai heidän kouluttajantaitonsa. Kannattaa kuitenkin yrittää pitää mielessä, että kaikilla on ongelmia silloin tällöin. Käytösongelmien ilmaantuessa kannattaakin ihan ensimmäisenä vain vetää syvään henkeä. Koiran kouluttaminen ei tosiaan ole aina helppoa. Me kaikki arvioimme välillä väärin oman koiramme koulutuksen tason, ja viemme sen liian vaikeaan tilanteeseen, jossa epäonnistumisia sitten tulee.

Pääasia on kuitenkin tiedostaa, että koira ei vittuile tehdessään jotain tottelematonta, eikä koiran rankaiseminen "kurittomuudesta" yleensä auta mitään. Se vain toimii vaistojensa mukaan ja on minun tehtäväni kouluttajana opettaa sille jokin toinen tapa toimia. Eli sinänsä minä voisin aina ongelmatilanteissa vajota itsesääliin, koska olen epäonnistunut kouluttajana, mutta en minä sillä tavalla saa koiran käytöstä mitenkään muokattua. Toki epäonnistumiset aina harmittavat. Väitän kuitenkin, että ongelman ratkominen mahdollisimman järkevästi, on parempi toimintasuunnitelma kuin itsesääliin vajoaminen.


Koira tekee sitä minkä se kokee kannattavaksi. Jos koiran antaa itse oppia, mikä on kanattavaa, se usein on jotain mistä me ihmiset emme niin välitä. Todella moni koira oppii esimerkiksi, että ohitustilanteissa kannattaa räyhätä, koska sillä saa vastaantulijan poistumaan paikalta. Me ihmiset taas haluamme koiran tekevän yleensä sellaisia asioita, jotka koiran mielestä ovat ihan käsittämättömiä, kuten ohittaa toiset koirat kontakti omistajassa. Ihmisen täytyy siis tehdä vähän töitä saadakseen koira ajattelemaan, että ohitustilanteessa ei oikeasti ole mitään kannattavampaa kuin se kontaktissa seuraaminen.

Huonon käytöksen syy ei koskaan ole uhmaaminen tai testaaminen. Tämän hetkisen tiedon mukaan koirat eivät kykene noin mutkikkaita tunteita vaativaan ajatteluun. Myönnän toki itsekin käyttäväni paljon inhimillistäviä termejä puhuessani eläimistäni, mutta minä en koskaan rakenna koulutussuunnitelmaa sellaisten ajatusten pohjalle. Saataan puhahtaa kuinka Kiira ärsyttää minua tahallaan tai kuinka se vetää herneet nenään epäonnistuessaan. Inhimillistäminen on kuitenkin aika inhimillistä. Kaikkihan me sitä teemme. Joka tapauksessa, kun aletaan puhua vakavasti kouluttamisesta, kannattaa olla todella varovainen, että ei tee mitään koulutuspäätöksiä tällaisten leikkimielisten kielikuvien varaan.

Näin lopuksi yhteenvetona voisin sanoa, että koiran tottelemattomuus on sellaista koiran käyttäytymistä, joka ihmisen mielestä on syystä tai toisesta epätoivottavaa. Ihmisen yksinkertainen, mutta usein melko aikaavievä, tehtävä on opettaa koiralle jokin toinen käytös, joka ei ole ihmisten kannalta niin ongelmallinen. Mikäli tuntuu siltä, että on kyllä opettanut koiralle jonkin toisen käytöksen huonon käytöksen tilalle, mutta se ei joissain tilanteissa toimi, ei kyse silti ole uhmaamisesta, vaan ihan vain siitä, että käytös ei ole tarpeeksi vahva. Koulutusvirheitä sattuu toki meille kaikille, mutta pääasia on, että virheistä ei syytetä koiraa vaan koulutussuunnitelmaa.

Lue lisää
Onko koirasi hyvin vai huonosti koulutettu?
Palkkiot ja rankaisut koirankoulutuksessa

5 kommenttia:

  1. Ja niin täyttä asiaa! Ja niin selkeästi ihan oikeasti suomeksi kirjoitettuna, että minäkin ymmärrän, kiitos hyvästä tekstistä!;) Ja ne rapsutukset karvaisille korville!

    VastaaPoista
  2. Löysin blogisi tänään, ja yksi parhaista koirablogeista joita olen lukenut! Kirjoitustyylisi on miellyttävä, ja teksteistä saa paljon irti. Erityisesti pidin "kuinka monta koiraa on tarpeeksi?" Ajatuksia herättäviä, ja erittäin mielenkiintoisia postauksia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.