25. helmikuuta 2014

Rodunomaisten käytösten muokkaaminen

Toissapäivänä istuin koko päivän Tommy Wirenin luonneolla "Koiran rodunomaisten käytösten muokkaaminen". Nämä kiinteät lajityypilliset käytösmallit ovat aina itseään palkitsevia mitkä tekevät niistä vaikeita kouluttaa pois. Sammuttaminen ei auta mitään, eikä rankaisuillakaan yleensä pääse kovinkaan pitkälle, sillä tekeminen itsessään on niin palkitsevaa. Ratkaisu onkin siis puuttua yksittäisten ongelmien avainärsykkeisiin ja ruveta vastaehdollistamaan ja siedättämään. Luennolla ei niinkään käyty läpi yksityiskohtaisia koulutussuunnitelmia vaan enemmän yleispätevästi mitä kaikkea tulisi ajatella.

Ihan hirveästi mitään uutta luennolta ei tullut, mutta rupesinpa ainakin taas miettimään, että voisi joihinkin pikkuongelmiin puuttua. Kiiralla tällaisista vaistoista tulevista itseään ylläpitävistä käytöksistä pahin on varmaankin tuo vartioiminen. Pahimmillaan käytös on aina mökillä, koska siellä mökkipihan ohi menee tuon tuostakin vaarallisia vesihirviöitä (veneitä) ja viereisessä metsässä mekastaa peikkoja (naapurit). Vartioimista esiintyy myös autossa. Autoiluun on helppo puuttua, sillä tiedän melko tarkkaan missä tilanteissa vartioimista esiintyy, mutta mökkeily onkin sitten vaikeampi.

Veneisiin siedättäminen aloitettiin jo viime kesänä ja siinä tulikin muistaakseni nopeasti edistystä. Ohiajava moottorivene on ärsykkeenä vielä selkeä ja helppo. Mutta naapurit aiheuttavat minulle edelleen päänvaivaa. Vaikea vastaehdollistaa, kun en aivan tiedä mikä se ensimmäinen ärsyke on. Mihin Kiira oikein reagoi ensimmäiseksi? Naapureiden hajuun ehkä? 


Yllä olevissa kuvissa on Kiira ja Kiiran keväinen hymy. Ihanaa kun lumet ovat sulaneet! Nyt toivotaan vain, että takatalvi ei pääse yllättämään, sillä minä haluaisin kaivaa lenkkarit jo esiin. Ja tahtoisin päästä sinne mökille. Sen takia minä varmaan koko tämän päivän lenkin mietinkin miten saisin parannettua Kiiran käytöstä mökillä.

2 kommenttia:

  1. En muista yhtäkään kevättä joka olis ollut tässä vaiheessa helmikuussa :D Meillä ei oo lunta enää nimeksikään ja nyt haluisin todellaki hypätä suoraan lenkkareihin. Toivotaan todella, ettei tuu enää takatalvee :p

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.