12. tammikuuta 2014

Tätä et tiennyt koirista

Mediassa on viime aikoina ollut pinnalla mitä erikoisimpia koirista tehtyjä tutkimuksia. Vielä parikymmentä vuotta sitten koiraa ei juuri tutkittu mutta tänä päivänä uusia tutkimuksia julkaistaan jatkuvasti. Sanomattakin selvää, että monia näitä tutkimuksia on vietävä pitemmälle, jotta mitään varmaa voidaan sanoa, mutta jo nyt tehtyjen tutkimusten tulokset ovat mielenkiintoisia. 

 • Koirat kakkaavat vain tiettyyn ilmansuuntaan. Vastikään Frontiers in Zoology -lehdessä julkaistu tutkimus Dogs are sensitive to small variations of the Earth’s magnetic field paljasti, että koirat mielellään ulostavat etelä-pohjoissuunnassa ja välttelevät itä-länsiakselia. Toisin sanoen koirat ovat herkkiä maapallon magneettikentille ja suuntaavat vartalonsa mielellään niiden mukaan. Tämän takia koirat yleensä pyörivät etsiessään sopivaa kakkapaikkaa. Tutkimuksesta uutisoi Suomessa muun muassa Uusi-Suomi
 • Hännän heilutuksen suunnalla on merkitystä. Uusien tutkimusten mukaan koiran hännän heilutuksen suunnalla on merkitystä. Vasemmalle heiluva hän on iloinen ja oikealle heiluva häntä on varautunut. Helsingin Sanomien mukaan tutkimuksessa oli käytetty robottikoiraa apuna ja katsottu kuinka koirat reagoivat robottikoiran erilaisiin hännänheilutuksiin. En löytänyt alkuperäisestä tutkimuksesta tiivistelmää enkä edes tutkimuksen nimeä, mutta ainakin tutkimuksesta on uutisoitu Helsingin Sanomissa.
 • Koirat ovat joko vasen- tai oikeatassuisia. Helena Telkänranta kirjoitti Tiede -lehdessä 12/2011 julkaistussa artikkelissa Onko koirasi vasuri? useiden eläinlajien suosivan joko oikeaa tai vasenta puoltaan. Samasta asiasta oli puhetta Pirsman dokumentissa Koiran salattu elämä. Dokumentissa myös väitettiin, että vasentassuiset koirat olisivat luovempia kuin oikeatassuiset koirat, kun taas oikeatassuiset koirat olisivat yleensä rauhallisempia ja itsevarmempia. Lue täältä ohjeet jos haluat testata onko oma koirasi oikea- vai vasentassuinen.
 • Koirat pitävät klassisesta musiikista. Ilmeisesti klassisen musiikin kuunteleminen aiheuttaa koirissa samanlaisai tuntemuksia kuin ihmisissäkin. Se rauhoittaa ja rentouttaa. Sen sijaan hevimetalli aiheuttaa stressiä. Tutkimuksen mukaan kenneliolosuhteissa olisikin hyvä soittaa klassista musiikkia säännöllisesti. Tässä tutkimuksen Behavioral effects of auditory stimulation on kenneled dogs tiivistelmä.
 • Koirat todella katsovat kuvia. Suomessa tehty monitieteellinen tutkimus koira visuaalisesta hahmottamisesta todistaa, että koirat todella katsovat kuvia ja kykenevät hahmottamaan mitä ne esittävät. Tämä tarkoittanee sitä että telkkaria katsova koira oikeasti katsoo telkkaria. Tässä taas linkki tutkimusartikkeliin tiivistelmään Dogs do look at images: eye tracking in canine cognition research
Koira osoittautuu koko ajan vain mielenkiintoisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi eläimeksi. Mitä mieltä olette tällaisita tutkimustuloksista? Uskotteko että koirat todella voisivat suosia jompaa kumpaa tassuaan? Ainakin tuota tutkimusta musiikista pitäisin itse hyvin mahdollisena. Ja rupesinkin miettimään, että olisikohan parempi soittaa autossa jotain klassista eikä aina sitä Sonata Arcticaa, kun ollaan menossa kisoihin...

Tai, jos on Neira, voi olla molempitassuinen...

10 kommenttia:

 1. Mitäs sitten, jos koira heiluttaa häntää ympyrää ja kuuntelee mieluiten indietä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä. :D Entä sitten kun koko takapuoli heiluu ympyrää?

   Poista
 2. Mä uskon siihen, että koira on joko vasen tai oikea "tassuinen" (puoleinen), mutta tuo muu tuossa sitten on niin ja näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni mietitytti eniten tuo maan magneettikenttiin reagoiminen. Ilmeisesti monillakin eläinlajeilla on havaittu vastaavia reaktiota, mutta se vain kuulostaa niin kummalliselta, että sitä on todella vaikea niellä ihan noin vain. :D

   Poista
 3. Olisi hauska uskoa, että koirat todella katsovat esimerkiksi televisiota ja kykenevät erottamaan siinä esiintyvän tapahtuman. Meidän mudit nimittäin jäävät usein "katsomaan televisiota".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistinkin tässä äskettäin, että olen mielestäni nähnyt jossain (telkkarissa) koiria, joille on opetettu temppujen vihjeiksi kaksiulotteisia kuvia. Mutta ilmeisesti tämä tutkimus on mennyt vielä pitemmälle ja havainnut, että koirat eivät vain opi ulkoa kaksiulotteisia kuvia, ne ymmärtävät mitä ne esittävät. Tosi jännää.

   Poista
 4. Tuikku on oikeetassunen :D Maisa on vasuri.

  VastaaPoista
 5. Mun pikkutervuni Yttra on innokas telkan katsoja. Kiipeää sohvalla syliin purulelunsa kanssa, ottaa mukavan asennon ja ryhtyy katsomaan. Kaikki kelpaa. :)
  Mutta kiinnostavin oli hyökkäävä koira telkassa (ääni oli poissa) Yttra hyökkäs telkan eteen aivan raivona ennen kuin tajusi ettei se sieltä meille tule :D

  Hevin oon todennut stressaavan koiria. Ensimmäinen tuli pahalle tuulelle liiasta hevistä.

  Siitä kakkaamisen suunnasta: Usein tuntuu että takapuolen saaminen ylämäkeen on tärkeämpi kuin ilmansuunnat. Mutta eikö siinä ollut jotain vuorokaudenajoistakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lukenut itse tutkimusta, joten en tiedä sanottiinko siinä jotakin vuorokauden ajoista, mutta ymmärtääkseni pääasiassa kyse oli nimenomaan magneettikenttien vaikutuksesta koiran käyttäytymiseen. Mutta totta, koirahan merkkaa myös ulosteellaan, joten takapuolen saaminen mahdollisimman korkealle luulisi olevan tärkeämpää kuin jokin ilmansuunta.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.