29. tammikuuta 2014

Peppujumppaa Shakespearella ja muita temppuja

Erica tuli rally-tokoa koskevasta seminaaristaan myöhään viime lauantai-iltana ja ilmoitti minulle saman tien, että olemme tehneet kaiken väärin ja rupeamme heti treenaamaan liikkeet tosissaan kuntoon. Heh. Tästä päättelin seminaarin olleen antoisa ja opettava - ja ilmeisesti kiva syntymäpäivälahja. Tosin hänen viralliset syntymäpäivänsä ovat vasta tänään. Eli hyvää syntymäpäivää, Erica!

Joka tapauskessa ihan kaikkea ei sentään lähdetty uusimaan rally-tokossa, mutta on tässä kaikenlaisia treenisuunnitelmia tehty. Ihan ensimmäisenä rupesimme tekemään takapuolenkäyttöharjoituksia. En ole kiinnittänyt niihin ennen tarpeeksi huomiota, vaikka rallissa on monia liikkeitä, jossa on hyvin oleellista, että koira tietää missä sillä on takajalat. Aloitimme takajalkojen liikuttamisharjoitukset yksinkertaisella kirjan päällä pyörimisenä.

Kiira on tehnyt temppua viimeksi joskus viisikuisena eikä sille selvästikään ollut jäänyt siitä paljoakaan mieleen.Sen verran koira kuitenkin muisti, että se osasi laittaa tassunsa kirjan päälle. Käytössä on William Shakespearin näytelmät ja sonetit yhtiin kansiin koonnut valtava antikvariaattilöytö. Loistavan kokoinen kirja juuri tällaiselle! Harmi vain, että kirjan kansiin on nyt jäänyt ikäviä kynsien jälkiä, sillä operanttina koirana raapiminen tuli melko nopeasti Kiiran mielen. Onneksi se sammui kohtalaisen nopeasti.

Tällä hetkellä Kiira osaa liikuttaa takapuoltaan puoliympyrän verran. Koska tarkoitus olisi käyttää tätä taitoa kaikissa sellaisissa rally-tokon käännöksissä (180°, 270° ja 360°), joissa koira on ympyrän sisäpuolella, olen jo nyt liittänyt apuun vartalovihjeen. Kiiranhan täytyy tietää ruveta kääntymään silloin kun minä sen vieressä alan kääntyä sitä kohti. 

Ajattelin myös ottaa kosketuskepin käyttöön voidakseni opettaa Kiiralle hieman paremman peppuliikkeen sivulta eteen tulemiseen. Nyt se jää herkästi vinoon. Entinen kosketuskeppi hajosi kädessäni ihan yhtäkkiä kun harjoittelimme sitä Esmen kanssa. Kanin treeneistä puheen ollen Esmekin on päässyt tekemään kosketusalusta juttuja. Sen ei sentään tarvitse heiluttaa peppuaan, mutta se on saanut kokeilla etutassujen laittamista kirjan päälle.


Rally-tokon lisäksi olemme Kiiran kanssa jatkaneet esineiden etsimistä. Nyt olemme siirtyneet niiden kanssa ihan ulos asti. Koska tavoitteena ei sinänsä ole kisamainen esineruutu, en ole ollut kovinkaan tarkka siitä, etsiikö koira esineet metsästä nenällä, silmällä vai tuurilla, kunhan ne löytyvät ja koiralla on kivaa. Se on sellaista höpöhöpöpuuhaa, joka sopii tavallisen tylsän metsälenkin piristykseksi ja perustreenin loppukevennykseksi.

Näiden pienten temppujen lisäksi meille ei oikeasti kuulu mitään. Ihan tavallisia metsälenkkejä. Pakkohan sitä on ollut piristykseksi keksiä erilaisia temppuja. Mitä te lukijat muuten yleensä keksitte eläimillenne kun varsinaiset treenit ovat vähissä ja lenkitkin kulkevat pääasiassa samoja maastoja? Onneksi loppuviikolle on kuitenkin suunniteltu erilaisia koiratreffejä.

9 kommenttia:

 1. Meillä ollaan jouduttu keksimään paljon kaikenlaisia "turhia" temppuja Nipsun sairasloman takia, koska kaveri hyppii muuten seiniä pitkin jos ei saa aivoillensa jumppaa... Mutta meillä kerätään lelut laatikkoon ja otetaan pois käskystä. Samoin olen opettanut sytyttämään ja sammuttamaan valot. Tunnari opeteltiin , samoin eri esineiden nostamista. Seuraavaksi olis tarkotus opettaa pistää pyykit koneeseen, katotaan mitä tulee :)

  Noihin pepputreeneihin, niin tein itse kanssa samaa. Toinen on tehdä heppakielellä pohkeenväistöjä eli koira kulkee rintamasuunta eteen mutta sivulle päin eli kylki edellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa sivuaskel pitäisi tosiaan Kiiralle opettaa. Valojen sammutus on meillä kesken projektina ja pullojen vieminen pullokorin samaten. Kiira on meillä myös tällainen pikkuapulainen. :D

   Poista
 2. Kiva blogi, hienoja kuvia ja ihana ulkoasu:) Minullakin on eläinaiheinen blogi osoitteessa: http://silkkiturkit.blogspot.fi .

  VastaaPoista
 3. Meidän Rally ja toko treeneissä on opeteltu löytämään takajalkojaan. Rallyssä pyöriteltiin koiraa molempiin suuntiin namin perässä ja opetettiin peruuttamaan taaksepäin. Pupun tokossa opetettiin koirat menemään 4 jalkaa pesuvatiin, siis meidän isovillakin lopulta törötti 4 jalkaa pienessä pesuvadissa :D Lisäksi opeteltiin peruuttamalla kiertämään ihminen ympäri. Jekulla on loistava kropan hallinta, mut noilla kahdella muulla ei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi pesuvatitemppu on vissiin oikeasti tosi hyvä. Itselle se kai on jotenkin vain niin vaikea... Yritin joskus Kiiran ollessa pentu, eikä se onnistunut. :P Hyvää harjoitusta se olisi siis minullekin!

   Poista
  2. Pesuvati on haastava, opetin ensin menemään vauvan ammeeseen johon mahtui hyvin. Sitten otin pesuvadin, kun ammeen tekniikka oli hallussa. Pupu tuo pesuvatiin eka etujalat, sitten tuo takajalat ja samalla etujalat kävelee ulos pesuvadista. Kun takajalat on pesuvadissa, koira peruuttaa etujalatkin vatiin.

   Poista
 4. Hei,
  Voisitko kirjoittaa juten siitä miten opetat koiran rauhoittumaan käskystä? Itsellä tämä aina jäänyt väliin, vaikka tiedän kuinka tärkeä taito tämä on koiralle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, voisinhan minä. Itse asiassa ei yhtään hullumpi ajatus. Rauhoittuminen kun on sellainen perustaito joka yleensä jää opettamatta. Tai ainakaan siihen ei voi panostaa liikaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.