16. tammikuuta 2014

Kirjavinkki: Koirien maailmanhistoria

Koiran historia on yhtä pitkä kuin ihmisen historia. Silti siitä on kirjoitettu melko vähän. Olinkin positiivisesti yllättynyt kun löysin tämän koirien historiaa käsittelevän kirjan kirjakaupan hyllyltä. Petri Pietiläisen Koirien maailmanhistoria (2013) kuljettaa lukijansa aina esihistorialliselta ajalta nykypäivään asti selittäen samalla millainen koiran rooli on ollut historian  eri vaiheissa.

Koiran historiaa käsitellään pääasiassa anekdoottien kautta. Hauskat kaskut ja tarinat eri historian ajalta värittävätkin historiaa hyvin, mutta syvällinen analyysi koiran roolista historian ei vaiheissa jää uupumaan - toisaalta sellaista kirja ei missään vaiheessa lupaakaan tarjota. Se vain kertoo millaisia tarinoita koirasta on eri historian vaiheissa ollut.

Kirja käy läpi kaikki länsimaisen historian keskeisimmät tapahtumat ja selittää kuinka koira on ollut osallisena näissä tapahtumissa. Jos olet aina miettinyt mitä tekemistä koirilla oli löytöretkien kanssa tai millaisia tarinoita koirasta kerrottiin antiikin Roomassa, on tämä kirja juuri sinua varten. Kirjassa kerrotaan myös muun maailman historiasta, mutta se on selvästi pienemmässä roolissa kuin Euroopan historia.

Lukijan ei kannata kuitenkaan pelästyä vaikka historiantuntemus ei olisi siitä parhaimmasta päästä. Kirja selittää kyllä maailmanhistorian päälinjat hyvin selkeästi, ja välillä jopa ärsyttävän paljon mutkia oikoen, mutta kaikki tarpeellinen tulee kyllä ilmi. Omaan silmääni tämä esitys koiran maailmanhistoriasta jäi kuitenkin hyvin pinnalliseksi. Mitään selkeitä virheitä ei kirjassa ole, eikä sieltä jäänyt uupumaan mielestäni mitään erityistä, mutta maailmanhistoria on kunnianhimoinen tavoite, johon 300 sivua ei riitä vaikka mitä tekisi. 

Minua kirja kuitenkin viihdytti ihan kohtalaisesti. Se oli nopea lukea läpi ja tarinat olivat hauskoja. Koira on oleellinen, mutta usein huomiotta jäänyt, osa ihmisen historiaa. Siellä missä on ollut ihmisiä on aina ollut myös koiria. Koska rakastan koiria ja rakastan historiaa, on ymmärrettävää, että itse nautin tästä kirjasta, mutta uskon sillä olevan annettavaa myös muille koirien ystäville.

3 kommenttia:

 1. Toi kansi on aika näpsäkkä.

  -vuoden kommentti 2014

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa? Itse en tykkää siitä ollenkaan. :O

   Poista
  2. Siin on kato hipsterigradienttii, selkeä keskeissommittelu, kivan linjakas dopperi eikä typografiassakaan ole varsinaista _vikaa_, vaikka itse olisin ehkä tehnyt toisenlaisen fonttivalinnan. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.