11. tammikuuta 2014

Ärsyttävä ärsykekontrolli

En tiedä olenko ainoa, mutta inhoan ärsykekontrollin opettamista. Tämän takia Kiiralla meneekin liikkeet aika usein sekaisin. Minulla on myös tapana opettaa paljon hyvin samanlaisia pieniä temppuja jaksamatta kuitenkaan viedä niitä kovinkaan pitkälle ärsykekontrolliin. Nyt minulla on kuitenkin meidän kolmen makaamistempun erottelu käynnissä. 


Kiiralla on kolme käskyä kolmelle erilaiselle maahanmenolle. "Maate" tarkoittaa suorassa tarkkaavaisena makaamista, "laama" tarkoittaa samaa makaamista mutta pää alhaalla ja "rauha" tarkoittaa kyljellä makaamista. Aikaisemmin olen joustanut näistä ihan liian usein ja sen seurauksena rauhan merkitys Kiiralle on muuttunut ihan vain synonyymiksi makaamiselle. Nyt on kuitenkin aika ottaa itseäni niskasta kiinni. Tempuista uusin on laama. Tokon paikkamakuuta varten ajattelin opettaa Kiiran käskystä painamaan päänsä maahan. Ehkä se vähän selkeyttää sekä sille että minulle sitä että siellä pitää ihan tosi pysyä maassa. Enpä tiedä. Sen opettamisessa ei kuitenkaan mennyt montaakaan minuuttia joten mikäs tässä kokeillessa. Joka tapauksessa, koska temppu on uusi, se on viimeinen, jonka yritän saada ärsykekontrolliin. Ensin aloitan rauha ja maate sanan kunnollisen erottelun.

Luultavasti minun täytyy ihan ensin vahvistaa rauhoittumiskäskyä siten, että Kiira ihan tosissaan taas muistaa sen tarkoittavan kyljelleen välittömästi kellahtamista, eikä mitään lonkalla loikoilemista. Saman voisi tehdä maate -käskynkin kanssa. Ihan vain jotta erot olisivat mahdollisimman selkeinä Kiiran mieelssä. Sen jälkeen ei sitten auta kuin tehdä sitä tylsintä treeniä ikinä eli kahden tempun vuorottelua. Onko teillä jotain ideoita hauskoihin liike-erottelutreeneihin?

Voisin sen  verran selkeyttää, että tavoitteena olisi saada Kiiran makaamistemput sellaiselle ärsykekontrollin tasolle, että oikea toiminto suoritettaisiin oikeasta vihjeestä. Mielellään sekunnin latenssilla. Se, että tarjoaako Kiira näitä toimintoja itsenäisesti, ei ole erityisen merkityksellistä. Täydellinen ärsykekontrollihan määritellään siten että eläin ei suorita toimintoa myöskään itsenäisesti ilman vihjettä. 

7 kommenttia:

 1. Mä oon käyttäny tosi paljon leikkimistä liikkeitten erotteluun; ensin leikitään - lelu pois ja käskysana - kun koira suorittaa halutun asian leikki jatkuu saman tien. Se on ainakain hyvin toiminu istu-maahan-seiso -käskyjen erotteluun.Ja samalla tulee vauhtia liikkeisiin. Toki tuohon treeniin se voi olla ettei toimi, koska koiran vire nousee paljon leikkiessä. Tuskin on olemassa rauhallista leikkiä. Mutta kannattaa testata vaikka etu- tai takapalkalla, niin ei vire välttämättä nouse pilviin asti.

  Täytyy myöntä, että itse vihaan häiriön treenaamista, koska häiriötä pitää lisätä pikku hiljaa. Tällä hetkellä treenailen vieressä olevalla hiekkakentällä jossa on koirapuisto vieressä, niin häiriötä on jatkuvasti treenatessa. Nipsun kanssa meillä on se ongelma, että motivaatio/korvat katoavat jos treenataan nurmipohjaisella alustalla. Sielä on kaikkia kivoja hiiren/päästäisten/myyrien hajuja ja koloja. Ja samalla saa sanoa good bye treenille. Hiekkapohjalla ei mitään ongelmaa ja kestää häiriötä todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häiriön treenaaminen on kyllä toinen melko rasittava. Vaikeiden häiriöiden pilkkominen tarpeeksi pieniin osiin on usein melkoinen päänsärky. :D

   Poista
 2. Eeeeee peekele, oon koko ajan luullut, että teidän maahanmenon ja rauhan erottaa vain koiran viretila. :DDDD

  PS. Ärsykekontrolli on ihan perseestä. :I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, niin se on vähän ollutkin, mutta alunperin sen piti myös mennä kyljelleen. Se on vaan vähän jäänyt... :D

   Poista
 3. Täytyy muistuttaa, että vaikka Elsalla toi "laama" toimii niin se ei silti ole mikään avain onneen. Elsalle se on aika helppo, koska se on tokon paikkiksessa aina laittanut pään maahan jos on rentoutunut. Nyt halusin vain korostaa, että se pää laitetaan heti alusta maahan. Jos koiran pää nousee maahan laitettuna niin siitä tulee pistevähennyksiä joten sen pään tarvii ehdottomasti myös pysyä maassa jos se sen sinne kerran laittaa.

  Voisiko rauhaan liittää vartaloavun kun ei ole mikään kisaliike? Siten se ei sekoittais sitä niin helposti muuhun makaamiseen, jos on liikkeiden erottelussa ollut vaikeuksia.. Jos se tekis ton rauhan tokossa niin en oo ihan varma, mutta saattaa nollautua koko liike ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti nollautuu koko liike, jos Kiira heittäytyy paikkamakuussa kyljelleen. :P Rallyn paikkamakuussahan se kerran nollautui juuri siitä syystä. Mutta liike on kuitenkin hauska ja olisi kiva saada se viimeinkin edes siedettävään ärsykekontrolliin. Vartaloapu voisi olla hyvä ja selkeä vihje.

   Poista
  2. Tohon olisi helppo lisätä vartaloapu, taputtaa vaikka maata tai jotain mikä poikkeaa selkeästi muusta.:)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.