10. syyskuuta 2013

Kirjavinkki: Naksutinkoulutusta koirallesi


Naksutinkoulutus on enemmän kuin vain laatikon naksahtava ääni. Se on positiivisiin vahvisteisiin perustuva tapa kouluttaa eläimiä. Koska juuri sain luettua tämän kirjan toistamiseen, ajattelin kirjoittaa siitä täällä blogissani, jos tämä kirja sattumalta on vielä joillekin lukijoilleni tuntematon. Kyseessä on siis yksi suosikkikirjoistani. 

Morten Egtvedtin ja Cecilien Kosten Naksutinkoulutusta koirallesi on ehkä paras suomeksi saatava naksutinkoulutusta koskeva kirja. Kirja esittää naksutinkoulutuksen periaatteet hauskasti ja selkeästi. Se on lyhtyt kirja, jossa käydään ensin läpi perustieto eläinten oppimisesta, ja siirrytään sitten käytännön vinkkeihin. Naksuttimen, tai jonkin muun ehdollisen vahvisteen, käyttö on oleellinen osa kirjan sisältöä, mutta kirjasta saa paljon irti myös sellaiset, jotka vain etsivät tietoa eläinten oppimisesta.

Väitän kirjaa parhaaksi siksi, että kirja nojaa tietonsa käyttäytymistieteisiin, eikä sitä silti ole kirjoitettu vakavalla ja tylsällä tieteellisellä tavalla. Luen sellaisia ihan tarpeeksi muiden opiskelujeni ohella. Suosikikseni tämä kirja on päätynyt ihan siitä syystä, että se aikanaan teki minuun suuren vaikutuksen, ja on tosiaan erittäin hyvin kirjoitettu kirja. Kirjoittajilla on myös pitkä kokemus koirien kouluttamisesta positiivisin vahvistein. 

Kirjassa on juttua vahvisteista, ajoituksesta ja ärsykekontrollista sekä erilaisista tavoista saada toiminta aikaan. Kirja ei kuitenkaan missään nimessä ole liian teoreettinen vaan siitä löytyy myös paljon käytännön ohjeita ja vinkkejä. Ohjeet ovat yleensä erittein selkeitä kriteeri kriteeriltä annettuja neuvoja. Itse olen kuitenkin kokenut kirjan yhdeksi parhaaksi puoleksi sen koulutussuunnitelmien tekemiseen tarkoitetut taulukkoesimerkit. Niiden avulla aloittelija pääsee hyvin vauhtiin omien koulutussuunnitelmien rakentamisessa.

Kirja on suunniteltu esittämään naksutinkoulutuksen perusperiaatteet ihan tavallisille koiranomistajille. Jos et tiedä naksutinkoulutuksesta mitään, suosittelen tätä kirjaa.  Itse asiassa vaikka et olisi kiinnostunut käyttämään koulutuksessa mitään ehdollista vahvistetta, kannattaa tähän kirjaan tutustua, sillä se esittää melko selkeästi eläinten kouluttamiseen liittyvää perustermistöä. Tämän lisäksi kirja on oikeasti todella viihdyttävää luettavaa. 

8 kommenttia:

 1. Tuo oli kyllä hyvä kirja! Luin sen ihan aikani kuluksi ja kyllä se oli naksutteluun tottuneellekin ihan viihdyttävä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikein kivasti kirjoitettu. Suomen kielellä ei oikein toista samanlaista ole. Ainakaan en itse ole törmännyt.

   Poista
  2. Koira ja delfiini on ihan ok suomennettu teos. Nopeasti luettu tosin ja jo paljon naksutelleille vähän tylsä. Aloitusopuksena sen sijaan oivallinen :) Tyrkkäsin sen kaverille lainaan, kun alkuvuodesta innostui naksuttelusta uuden pennun kanssa.

   Poista
  3. Ainiin. Karen Pryorin Koira ja delfiini! Se onkin oikein kiva kirja. Ensimmäisiä koirakirjoja, jonka luin, kun koiran sain.

   Poista
 2. Ihanaa että joku haluaa jakaa julkisesti tietoa siitä mikä kirja olisi hyvä lukea! Itse juuri kirjakaupassa selasin eri koirakirjavaihtoehtoja enkä tiennyt minkä niistä oikein ottaisi iltalukemiseksi.. Täytyykin tämä bongata vaikka kirjastosta, jos sieltä kirja löytyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastossa varmaan on. :) Pitkään koko kirja oli loppuunmyyty, mutta nyt siitä on tullut uusi painos, jonka varmasti saa tilattua vaikka mistä. Kirjakauppojen perusvalikoimaan se ei kuitenkaan taida kuulua.

   Poista
 3. Karen Pryorin Don't Shoot the Dog kannattaa ehdottomasti lukea jos aihepiiri kiinnostaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on siis vissiin eri kirja kuin Koira ja delfiini?

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.