6. elokuuta 2013

Seuraamista oikealla

Kiira kisaa rally-tokossa tällä hetkellä avoimessa luokassa. Kuitenkin suunnitelmiin kuuluu opettaa koiralle myös voittaja- ja mestariluokan liikkeet hiljalleen. Suurin uusin muutosaihe kahdessa viimeisessä luokassa on se, että koiran pitää osata tehdä kaikki liikkeet myös ohjaajan oikealla puolella. Kiiralla onkin kohtalaisen hyvin hallussa oikealla puolella kulkeminen ja oikealle sivulle tuleminen käskyllä "oikea".

Kun nämä perusjutut ovat hallussa niin mikäs sen parempi tapa aloittaa myöhempien luokkien opetteleminen kuin puolenvaihtoharjoitukset. Yhdet omasta mielestäni vaikemmat rally-tokon liikkeet ovat näiden alla olevissa kuvissa esiintyvien täyskäännösten erotteleminen koiralle. Kaikki neljä kylttiä voidaan suorittaa joko koira oikealla tai koira vasemmalla puolella.


Aikani pähkäilin kuinka opettaisin nämä liikkeet Kiiralle varmaksi. Houkuttelu kääntymään oikeaan suuntaan ei onnistu, sillä esimerkiksi valkovuokossa käännyn koirasta poispäin, eivätkä käteni kerta kaikkiaan yletä ohjaamaan. Tulinkin siksi siihen tulokseen, että opetan koiran kääntymään käskystä joko oikealle tai vasemmalle, jolloin voin vain kyltin kohdalla käskeä koiraa pyörähtämään ympäri jompaan kumpaan suuntaan. 

Tämän opettaminen onkin sitten aloitettu yksinkertaisilla pyörähdysharjoituksilla. Pyörähdys vastapäivään on pyöri ja pyörähdys myötäpäivään on snurra. Samat käskyt kuin rally-tokon pyörähdysliikkeissä. Arvatkaa vain onko sekavaa. Minulle. Kiira kyllä hoksaa idean, mutta itse vain sekotan koko ajan ollaanko tässä nyt menossa oikealle vai vasemmalle...

Muut puolenvaihdot alkavat olla hallinnassa. Puolenvaihto etukautta ja takakautta onnistuvat molemmat ihan leikiten. Sen sijaan puolenvaihto jalkojen välistä kaipaa vielä hiomista. Toistaiseksi en ole vielä saanut häivytettyä omaa reipasta pysähdystä pois liikkeestä. Tosin ohjeessa ei lue mitään siitä, että ohjaaja ei saisi pysähtyä liikkeen aikana. Koira vain ei saa pysähtyä. Olisi se nyt kuitenkin vaan hienoa jos Kiira osaisi pujotella liikkuvien jalkojen välistä.

4 kommenttia:

 1. Tuleepa jo huomattavasti vaikeampia liikkeitä mukaan. En ole itse vielä edes uskaltanut katsoa kylttejä ALO-luokkaa pidemmälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri vikoissa luokissa, etenkin mestarissa, tulee kaikki ne jännät ja kivat liikkeet. ^_^ Merkille menoa ja hyppysarjoja.

   Poista
 2. Kun omat kädet loppuu, kannattaa apuna käyttää kosketuskeppiä ohjaamassa liikettä... Itse käytän sitä noilla pienillä jonkun verran, kun ei voi kumartua ohjaamaan koiraa esim. sivulle tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aina joskus käytän kosketuskeppiä, mutta olen ihan tunari sen kanssa. Kompastun siihen ja kädet loppuu kesken ja ja ja ja... :D Pitäisi vaan harjoitella.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.