25. elokuuta 2013

Projektina leikkiminen


Kiiran kanssa on pitkään työstetty leikkimistä. Sitä kun on pennusta asti opetettu ruoalla, on sen mielestä äärettömän hämmentävää mennä koulutuskentälle tekemään jotain muuta kuin syömään. Aina satunnaisesti olen saanut Kiiran leikkimään erilaisilla kikoilla, toisinaan se leikkii paremmin ja toisinaan huonommin, eli yhteenvetona sanoisin, että leikkiessään Kiira on äärettömän häiriöherkkä, eikä se vielä ole oikein päässyt kiinni jujuun.

Kiira leikkii parhaiten palloilla ja kepeille, mikä on ihan ymmärrettävää, sillä ne ovat sille kaikkein tutuimmat lelut. Kiira tykkää myös pehmeistä pörröisistä pehmoleluista. Leluilla leikitään kuitenkin mieluiten yksin, toisista mieluiten niiden perässä juostaan ja kolmanneksi mieluiten niistä taistellaan. Olettaisin tämän kaiken olevan melkein täysin oppimishistorian tulos. Kiiralla on paljon taustalla irrottamis- ja luopumistreeniä, paljon metsälenkkejä keppiaarteita jyrsien ja melko paljon pallon perässä juoksemista. 

Miten Kiiran sitten saa leikkimään? No, ei se nyt ihan mahdotonta ole. Kepeillä Kiira leikkii melkein missä tahansa, pallon perässä se juoksee myös aika helposti ja pörröleluista se malttaa taistella siellä täällä. Yritän nyt ihan tosissani vahvistaa kaikkea leikkimistä. Valitsen paikat sen mukaan, että niissä ei ole liikaa häiriöitä, alusta on mukava leikkimiselle ja sää on kohtalaisen viileä. Ja sitten vain vahvistan kaikesta leikkimisen suuntaisestakin.

Tässä samalla minulla on muuten työn alla ehdollisen vahvisteen opettaminen lelupalkalle. Naksuttimen äänen lisäksi meillä on ehdollisena vahvisteena "jes" ja nyt lelua tarkoittava "vau". Voi olla että ehdollistan sanan liian aikaisin leluihin, mutta pahimmassa tapauksessa sana vain alkaa tarkoittaa tylsää lelua, joten sen voi sitten aina sammuttaa. 

2 kommenttia:

 1. Sitä ei kyllä helposti ajattelisi, että leikkiminen voi olla jollekkin koiralle vaikeaa. Ihan hyvä tuoda tälläisiä ilmi niin heräilee muutkin.

  Tosi kiva kuulla, että olette saaneet puhtia alle tuohon leikkimiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirat ovat yksilöitä. :D Ja oppimishistorialla on iso merkitys. Mitäs en ole opettanut Kiiraa leikkimään treenikentillä.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.