9. heinäkuuta 2013

Oikea koira oikeaan kotiin

Itselle alkaa taas nousta pentukuume pintaan - varmaan koska olen viime aikoina pyöritellyt sylissäni vaikka millaisia ihania karvapalloja. Yritän tässä sammuttaa pentukuumetta kirjoittamalla jotain järkevää asiasta. Kun  viimeksi kirjoitin pohdintapostauksen siitä miten kevyin syin koirista luovutaan, tuli kommenteissa ilmi pointti, että kenties ongelma onkin enemmän siinä miten kevyin syin koiria otetaan. Yksi yleisimmistä syistä luopua koirasta on se kun koiralle ei yllättäen pärjätäkään. Toisin sanoen on otettu omiin tarpeisiin täysin sopimaton koiratyyppi.


Mikäli harkitset koiranpentua, harkitse vielä kerran. Koirat ovat ihania eläimiä, lemmikeistä parhaimpia, täysin ainutlaatuisia, mutta koiran omistaminen ei ole aivan helppoa. Pentukuumeen iskiessä kannattaa pysähtyä miettimään minkä takia ja mihin tarkoitukseen todella haluaa koiran. Sanomattakin selvää, että hetken päähänpistoista otetut koirat joutuvat kiertoon paljon herkemmin kuin pitkään harkitut ystävät. 

Ennen kuin paneutuu miettimään minkälaisen koiran haluaa, kannattaa pysähtyä miettimään haluaako koiraa lainkaan. Joskus koiria on sellaisilla ihmisillä, joilla niitä ei todellakaan pitäisi olla. Koira on vaativa lemmikki. Sen hoitaminen, aktivoiminen ja kouluttaminen ei ole mitenkään helppoa, halpaa ja nopeaa. Mikäli kyseessä on ensimmäinen koirasi, muista tutustua huolella koiraan lajina ja ottaa selvää koiran hoitamisesta ja kouluttamisesta jo ennen kuin tuot pennun kotiin.  


Koska yksi yleisimmistä syistä koiran luopumiseen on se, että on otettu täysin väärän rotuinen tai tyyppinen koira, mieti tarkkaan omiin tarpeisiisi sopiva rotu. Miksi haluat koiran? Mitä haluat koiralta? Rotukoirien hyvä puoli on siinä, että rodut ovat pitkälle jalostettuja, joten metsästyskoiraksi, harrastuskoiraksi tai seurakoiraksi sopivan rodun etsiminen ei ole kovin vaikeaa. Sekarotuisten koirien kanssa kannattaa miettiä mitä rotuja on taustalla ja minkälaisia ominaisuuksia vanhemmilla on. 

Toisten rotujen ajatellaan olevan vaikeampia kuin toisten. Itse en aivan allekirjoita tätä, sillä näen asian enemmänkin sillä tavalla, että rodut ovat vain erilaisia. Vaikea on täysin subjektiivinen käsite. Koiran omistamisesta tulee vaikeaa silloin, kun väärä koira päätyy väärälle omistajalle. Belgianpaimenkoira on varmasti vaikea koira, mikäli se päätyy perheeseen, jossa etsitään rauhallista lapsirakasta sohvanvaltaajaa. Koska itse nimenomaan etsin nopeaa ja valpasta harrastuskaveria, en koskaan kokenut begianpaimenkoiraa erityisen vaikeaksi. 

Toisin sanoen, jos et halua aktiivista harrastuskaveria, älä ota sitä telkkarista tuttua saksanpaimenkoiraa, sillä silloin huomaat nopeasti, että et pärjää sen kanssa. Ei rotu välttämättä vaikea ole, sen vaikeampi kuin mikään muukaan, mutta mikäli sen tarpeet eivät kohtaa omia tarpeitasi, tulee koiran pitämisestä vaikeaa. Yleisin virhe taitaa olla ottaa aktiivinen koira elämään hyvin rauhallista elämää. Jos haluat mukavan koirakaverin, joka pärjää vain päivittäisillä hihnalenkeillä, etsi sellainen rotu, joka soveltuu tähän tarkoitukseen. 

Tarkoitukseni ei suinkaan ole kirjoittaa saarnalistaa siitä mitä kaikkea tulee miettiä ennen pennun ottoa. Tarkoitus on enemmänkin saada ihmiset ajattelemaan miksi valitsee juuri sen pennun. Miksi  ottaa koira? Miksi juuri sen rotuinen? Uskon, että mikäli todella on pohtinut kaikkea tätä tarkkaan, on suurempi todennäköisyys pärjätä tulevan lemmikkinsä kanssa.

Totta kai koiraa ottaessa on myös mietittävä onko tosiaan valmis kaikkeen sen tuomaan vastuuseen. Koira vie todella paljon aikaa. Oman kokemukseni mukaan koirasta on kuitenkin huomattavasti enemmän iloa kuin harmia. Harmia niistä kuitenkin on myös. Täydellisesti valittu koiraystäväkin tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia ja huolen kyyneleitä. Kun oikea koira päätyy oikeaan kotiin, eivät ongelmat kuitenkaan tunnu ylitsepääsemättömiltä, sillä niihin ollaan varauduttu.

Joskus virheitä kuitenkin sattuu. Kaikista hyvistä aikeista ja pitkistä suunnitelmista huolimatta, joskus käy niin, että on arvioinut väärin oman osaamisensa tai omat tarpeensa. Joskus sitä vain on valinnut ihan väärän koiran itselleen. Hyvä omistaja tietää milloin on aika luopua koirasta. Uskon kuitenkin vahvasti, että jos ihmiset harkitsisivat hieman pitempään itselleen sopivaa koiraa, olisi näitä kiertoon joutuvia koiria reippaasti vähemmän.

10 kommenttia:

 1. itse välillä haaveilen saksanpaimenkoirasta tai bordercolliesta, mutta sitten taas tajuan ettei itsellä olisi aikaa, taitoa, eikä suoraan sanottuna suurempaa kiinnostustakaan kouluttaa ja harrastaa niin paljon kuin sen rotuinen koira tarvitsisi. Voi ehkä kuulostaa vähän pahalta, mutta parempi vaan että tajuan itse, millainen koiranomistaja olen ja millainen koira itselleni sopii. Voin ihailla muiden sakuja ja bortsuja, mutta siihen se jääkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se kuulostaa ihan fiksulta. Tiedät millainen koira sopii sinulle parhaiten. :)

   Poista
 2. "Yksi yleisimmistä syistä luopua koirasta on se kun koiralle ei yllättäen pärjätäkään."

  Mihin tutkimukseen tämä lause perustuu? Olisi hyvä laittaa lähteet näihin "artikkeleihin", ettei tulisi väärinkäsityksiä jos tieto ei perustukaan mihinkään tutkimukseen.:) Jos lause on vain sinun ajatus, olisi siitäkin hyvä mainita, koska se on vain sinun näkemys asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Lause on ehdottomasti oma blogipostausta varten karrikoitu mielipiteeni. Näissä yleisissä pohdintapostauksissa en ole käyttänyt mitään erityisiä tutkimuksia lähteinäni, eikä tekstissä siksi ole viittauksia sellaisiin, vaan kirjoittelen ajatuksiani ylös. Kommentointilaatikkoon saa mielellään kirjoittaa eriävän mielipiteen. Onko sinulla jokin toinen näkemys siitä mikä voisi olla yksi yleisimmistä syistä luopua koirista? :)

   Blogissa on toki myös lyhyitä kirjoituksia, joissa on viittauksia lähdekirjallisuuteen. Nämä löytyvät leikkimielisesti nimetyn artikkelit -tunnisteen alta. Koska kyseessä on kuitenkin blogi, esiintyy kaikissa teksteissä ihan tarkoituksella oma subjektiivinen näkemykseni. En kirjoita tänne tieteellisiä artikkeleita vaan omaa esseemäistä pohdintaani koiramaailmasta. Pistän kuitenkin korvan taakse, että voisin useammin kirjoittaa sellaisia tekstejä, joissa olisi viittauksia kirjallisuuteen.

   Poista
  2. Jos se ei ole yksi yleisimmistä syistä niin minä olen Kekkonen.
   Ehdottomasti suurin mainittu syy luopumiseen on "pitovaikeuksien takia" tai "muuttuneen elämäntilanteen vuoksi"
   ja tämähän voi pitää sisällään aivan mitä tahansa. Allergiat, vauvan syntyminen, muutto, koira ei enää kiinnosta, sitä ei osata kouluttaa alkuunkaan, se ei vastaa omaa mieltymystä, aktiivisuustasoa - you name it. Eihän kukaan mitään ääneen myönnä, mutta.

   Poista
 3. Ai että Neira oli joskus pieni <3

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä kirjoitus, komppaan kyllä mielipteitäsi.

  Ja ihastuttavia kuvia! Terveisin toinen pentukuumeilija, joskin kuume on vain pakko pitää tila- ja järkisyistä kurissa. : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pentukuumeen kurissa pitäminen ei ole helppoa. Tsemppiä siihen. :D

   Poista
 5. Osuva kirjoitus, ja voi millaisia vauvoja teidänkin koirat ovat olleet! :3

  Varsinkin ensimmäisen koiran kanssa voi käydä helposti niin, ettei loppupelissä rotu olekaan sellainen mitä odotti tai mitä haluaisi sen olevan, ainoastaan kokemuksen puutteen takia. Esimerkiksi voisin mainita itseni, sillä kahden vuoden koiranomistamisen jälkeen omat odotukseni koiran ominaisuuksien suhteen ovat aikalailla muuttuneet ja lähtökohdat koiran hankkimiselle ovat nyt täysin eriävät kuin silloin.

  Silloin etsin itselleni pientä, helppoa perhekoiraa lähinnä sillä tiedolla, mitä olin kirjoista ja tuttavilta saanut ja nyt etsin reippaasti isompikokoisempaa, aktiivista, hyvän työmoraalin omaavaa harrastus- ja kisakaveria, jollaiseksi rotuvalintani bortsu on jo haalattujen kokemuksieni mukaan osoittautunut. Kokemukset koiramaailmassa nimenomaan vaikuttavatkin todella paljon omiin mieltymyksiin ja siksi koirattomienkin, pentua hankkivien ihmisten olisi hyvä jo valmiiksi pohjustaa tietoaan tutustumalla rotuihin, koiraharrastuksiin ja koko kokonaisuuteen muutenkin kuin vain kirjojen ja tv-ruudun välityksellä, jolloin ehkä todetaankin jo valitun rotuvalinnan olevankin väärä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.