3. toukokuuta 2013

Kirjavinkki: Kasvata koirasta kunnon kaveri

Harkitsetko ensimmäisen koiran ostamista? Koiraa ei missään nimessä saisi ottaa kevyin perustein, sillä parhaimmassa tapauksessa se elää kanssasi seuraavat 15 vuotta, eikä arki koiran kanssa aina ole ihan helppoa. Mikäli sinulla ei ole kokemusta koiran omistamisesta, suosittelen lukemaan Noora Valkilan uuden kirjan Kasvata koirastasi kunnon kaveri (Tammi 2013). Se on hyväntuulinen kuvin varustettu kirja, joka esittelee kaiken koira-arkeen liittyvän hauskasti ja helposti. 

Kirjan kirjoitustyyli on oikein miellyttävä, ja muistuttaakin enemmän kevyttä rupattelua kuin vakavasti otettavaa asiatekstiä. Sisältö tekstissä ei kuitenkaan ole mitään diipadaapaa vaan tuohon pieneen kuvin täytettyyn kirjaan on saatu mahtumaan yllättävän paljon asiaa. Kirja neuvoo koiranhankintaan ja rodunvalintaan liittyvissä kysymyksissä, antaa ohjeita pienen pennun tapakasvatukselle ilman pakotteita ja kannustaa lukijoita myöhemmin erilaisten koiraharrastusten piiriin. 

Erittäin paljon pidin kirjassa olevista koira-ammattilaisten kirjoittamista lyhyistä tekstinpätkistä. Niissä on haastateltu erilaisia koira-alan ammattilaisia laidasta laitaan (mm. kouluttaja, trimmaaja, tutkija). Niiden avulla saa mielestäni oikein monipuolisen kuvan koirasta eläimenä, ja saa samalla myös kuulla erilaisia mielipiteitä siitä mihin kannattaisi oman koiran kanssa panostaa. 

Jäin kuitenkin itse kirjasta kaipaamaan perus käyttäytymistieteiden ja oppimispsykologian käsitteiden ja periaatteiden esittelemistä. Ne saattavat nimittäin aloittelevalle koirankouluttajalle olla täysin vieraita asioita. Kirjassa kuitenkin on paljon käytännön koulutusvinkkejä, mutta olisin toivonut hieman syvempää suhtautumista koirankoulutukseen. Toisaalta taas kenties aloitteleva koiranomistaja hyötyy enemmän käytännön vinkeistä. 

Kasvata koirastasi kunnon kaveri on mukava uusi koirakirja. Siinä ei ole kokeneelle koiraharrastajalle paljoakaan luettavaa tai opittavaa, mutta aloitteleville koiranomistajille suosittelen kirjaa lämpimästi. Kirja ohjaa koiranpennun positiiviseen kouluttamiseen ja kannustaa lukijoita ottamaan kaiken ilon irti koiristaan opettamalla ne hyväkäytöksisiksi ja kokeilemalla eri harrastuksia. Hyväntuulinen helppolukuinen koirakirja.  

2 kommenttia:

 1. Hei Jenny,

  Olipas ilo lukea noin positiivinen arvio kirjasta! Kiitos!

  Erityisesti tykkäsin kuvailustasi: "Kirjoitustyyli muistuttaakin enemmän kevyttä rupattelua kuin vakavasti otettavaa asiatekstiä. Sisältö tekstissä ei kuitenkaan ole mitään diipadaapaa vaan tuohon pieneen kuvin täytettyyn kirjaan on saatu mahtumaan yllättävän paljon asiaa." Tämä oli yksi tavoite, mihin pyrin, jotta ei niin lukijatoukkamaisetkin uudet koiranomistajat jaksaisivat lukea opuksen kannesta kanteen. Kun painava asia on tuotu paikoitellen hitusen keveämmin esiin.

  Kiva tietää, että olisit kaivanut lisää perus käyttäytymistieteiden ja oppimispsykologian käsitteiden ja periaatteiden esittelemistä. Ehkäpä tällaisia pystytään tarjoamaan joskus mahdollisessa jatko-osassa tai jotain;)

  Toiveesi suhtautua vielä syvemmin koirankoulutukseen on myös kuultu. Valitettavasti näissä puitteissa ja rajallisessa sivumäärässä se ei ollut yksityiskohtaisesti mahdollista, mutta toivottavasti jäi kuva, että koirankoulutus ei ole mitään helppoa huuhaata, vaan oikeasti paneutumista, innostumista ja taitoja kouluttajalta vaativa pitkäjänteinen työsara. Josta toki saa nauttia niin omistaja kuin karvakorvakin!

  Olen tosi mielissäni, että suosittelisit kirjaa ensimmäisen koiran hankkijalle. Toivottavasti moni pennunottaja löytää siitä paljon vinkkejä ja hyvää, kannustavaa tietoa!

  Ihanaa kevättä sinulle ja kiharakarvaisille kavereillesi!! Koiraenergiaa, aurinkoa ja hienoja yhteisiä hetkiä toivotellen,
  Noora Valkila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hauska kun huomasit minun pitäneen kirjastasi. Se tosiaan oli mielestäni hyvä ja toivon muidenkin tutustuvan teokseen. Hyvää kevättä sinullekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.