5. toukokuuta 2013

Askel kohti virallisia


Ääääääk! Nyt se on tehty. Kiira on ilmoitettu ensimmäiseen viralliseen tokokokeeseen 25. toukokuuta Kirkkonummelle. Tuomarina toimii Marita Packalén. Sanomattakin selvää, että minua jännittää ihan kamalasti, vaikka toisaalta olen myös innoissani. Joskushan tämäkin askel on otettava ja möllikisat ovat yleensä menneet meillä ihan hyvin. Kiira on aika häiriövarma.

Viime aikoina olemme työstäneet tokossa pääasiassa paikalla makaamista ja istumista. Pitkillä etäisyyksillä paikkamakuussa ja luoksetulossa on Kiira nimittäin osoittanut epävarmuuden merkkejä. Paikkamakuuhan on todella varma lyhyellä etäisyydellä. Itse asiassa pari päivää sitten oli treenikentällä niinkin paha häiriö kuin teinipoika mönkijänsä kanssa. Kiira pysyi paikallaan vaikka mönkijä hurisi koko kaksi minuuttia edes takaisin kymmenen metrin päässä. Olin tosin hyvin lähellä Kiiraa. 

Toinen työn alla ollut yksityiskohta ovat olleet jäävät. Olenkin tehnyt leikkimisharjoituksia. Tutulla kentällä Kiira innostuukin jo leikkimään, joten olen ottanut lyhyitä seuruupätkiä ja yllättäviä jääviä vauhdikkaalla lelupalkalla. Makaaminen ja seisominen eivät mene sekaisin tässä tilanteessa. Jännä, että ne silti menevät yhä jossain määrin sekaisin kokonaista liikettä tehdessäni, vaikka yhdessä vaiheessa kuvittelin selättäneeni ongelman. Ehkä minulla on taas tullut sinne joku piilovihje jota en taaskaan huomaa?

Perusasentoa olen myös hionut. Sitä pitää ehdottomasti saada kestävämpi. Toistaiseksi Kiira ei malta odottaa perusasennossa kovinkaan pitkää aikaa vaan rupeaa yrittämään kaikenlaista (makaamista, seisomista) mikäli mitään ei hetkeen tapahdu. Omaa huolimattomuuttani olen myös jälleen saanut sivullaolosta vinon eli olen mennyt palkkaamaan huonosta perusasennosta. Pitäisi ottaa myös kokeenomaisia treenejä, sillä mölleissä Kiira on välillä reagoinut liikkurin "käsky" sanaan tai minun "valmis" sanaan. 

Seuraavaksi minun pitäisi ehdottomasti alkaa työstää meidän suurinta ongelmaa: perusasennon ennakointia liikkeen lopussa. Tätä ongelmaa ei esiinny treeneissä vaan Kiira tuntuu yhdistäneen liikkeen lopussa tulevan perusasennon kisatilanteisiin. Suunnitelmaan kuuluu tällä hetkellä treenata pelkkää koiran luokse palaamista ja vahvistaa todella paljon oikeassa asennossa pysymistä. En kai voi muuta kuin toivoa, että taito siten siirtyy kokeisiin. Olisiko lukijoilla jotain ideoita siitä miten saisin treenattua tätä?

Mitä tokokokeeseen tulee niin tämä kaikkihan olisi osattava tehdä ilman palkkaa. Koska Kiira on niin älykäs, minun lienee turha vain mennä tekemään liikkeitä kokeeseen ilman palkkaa ja toivoa, että koira tekee ne tämän yhden kerran onnistuneesti ilman namia. Kiira muistaisi aivan sata varmasti seuraavassa kokeessa että kehänauhojen sisällä ei saa palkkaa. Vaihtoehdoksi jää koko liikesarjan ketjuttaminen kokonaiseksi paketiksi.

Kuukausi aikaa tokokokeisiin ja vielä olisi vaikka kuinka paljon hiottavaa. Tavoitteeksi kokeeseen taidan ottaa ihan vain sen, että Kiira ei paineistuisi minun jännitykseni takia, eikä kumpikaan meistä menisi sen suurempaan paniikkiin kesken suorituksen. Vinkkejä siitä miten kokeeseen kannattaa valmistautua otetaan mielellään vastaan!

11 kommenttia:

 1. Meettekö möllitokoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Suunnitelmissa olisi mennä ainakin 9.5 möllitokoon ennen noita virallisia.

   Poista
 2. Itse ehkäisen perusasentojen ennakoimista sillä, että en lähestulkoon koskaan ota perusasentoa liikkeen päätteeksi vaan palkkaan ja vapautan koiran maahan/seisoen. Erikseen ollaan sitten harjoiteltu perusasentoon siirtyminen näistä asennoista. Treeneissä ehkä kaksi kertaa ikinä ollaan otettu perusasento liikkeen lopuksi, ihan vaan varmistaakseni että koira osaa yhdistää nämä kaksi erillään opetettua asiaa.

  Paljon tsemppiä kokeisiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kun nimenomaan en ikinä koskaan ole ottanut tuota loppuperusasentoa treeneissä. Ainoastaan mölleissä. Tuo mokoma silti ennakoi. En tajua. :/ Mutta sellainen on kyllä käynyt mielessä että menisin ihan mölleihin tekemään liikkeet siten että en ottaisi perusasentoa loppuun. Kun minusta tuntuu, että se on jo yhdistänyt kisatilanteen ja loppuperusasennon.

   Poista
  2. Perusasennon ennakointiin: Venytä aikaa, jonka seisot sivulla ennen kuin palkkaat koiran. Käytä paljon liikkuria, joka hokee "käsky", eikä perusasentoa silti tapahdu. Voit myös sanoa "käsky" (tai jokin muu sana, joka ei ole liian lähellä perusasennon käskyä) itse ja palkata reakoimattomuudesta ja vastaavasti oikeaan sanaan reakoinnista. Harvoin ongelmien petaaminen vie tuloksiin (koettu on itsekin :) ), joten kannattaa rohkeasti treenata koiraa yli, jotta käsky kuunnellaan ja toteutetaan oikein. Joskus pitää hakea virhettä, jotta saadaan asia koiran päänuppiin :)

   Virheen sattuessa reakointi koiran mukaan. Palauttaisin koiran takaisin asentoonsa (maahan/seiso) ja kävisin poissa sekä palaisin takaisin toistaen tilanteen ehkä hieman helpompana.

   Toki treenit näin lähellä koetta pitää suunnitella hyvin, jottei vie pohjaa muutoin toimivalta liikkeeltä.

   Palkkaamattomuuteen meillä on auttanut parhaiten se, että luon koiralle taputuksesta tai vapautuksesta palkan. Aina ennen lelua/namia "jes" (meillä vapautus/kiitos hyvästä työstä) ja sosiaalista palkkaa (taputtelua, härnäämistä, mistä ikinä koira tykkääkään ilman lelua tai namia). Luonnollisesti kisoissa kiitos on hillitympi, mutta tällä ketjulla siitä taputtelusta on tehty koiralle palkan avulla nostattava asia :)

   Poista
  3. Niin, ja tietenkin tuon sosiaalisen palkan jälkeen tulee se lelu/nami vahvistaen sos.palkan merkitystä. Tärkeää on myös tässä huomioida, millaista ilmettä koiralle haluaa vahvistaa sos. palkan yhteydessä :)

   Poista
  4. Tuota vierelle palaamista olenkin harkinnut. Se varmaan onkin suunnitelmissa seuraavaksi. Samoin minun on iät ja ajat pitänyt opettaa jokin kehumisrituaali liikkeiden väliin, mutta en vieläkään ole saanut sitä aikaiseksi. Kiitos neuvoista! :D

   Poista
 3. Onnea ja tsemppiä kovasti kokeeseen! Sinulle olisi tunnustus blogissani. :))

  VastaaPoista
 4. Marita on todella mukava tuomari, joten mene vaan rennoilla mielin kokeeseen :) Arvostaa koiran kaunista kohtelua ja käskyttämistä, ei puhu juurikaan liikoja, eikä varsinkaan alokkaassa rokota pisteitä pienistä virheistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kokemusta itselle ja koiralle tässä pääasiassa olenkin hakemassa. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.