1. huhtikuuta 2013

Pääsiäismöllit

Pääsiäisen on Kiiran ja minun osalta mennyt pääasiassa tokon parissa. Olemme osallistuneet kahtiin  tokomölleihin. Ensimmäiset möllit (lauantaina) tulivat vähän puun takaa vaikka olinkin hyvissä ajoin ilmottautunut. Olin vain ollut niin varma, että Kiira alottaisi kuitenkin juoksunsa, enkä siksi juuri ollut treenannut. Toisiin mölleihin (maanantaina) ilmottauduttiin sitten äkkiä ihan vain ensimmäisten möllien inspiroimina. 

Ensimmäistä mölliä edeltävänä päivänä Kiira oli ollut vanhempieni kanssa mökillä koko päivän, joten olin epäillyt, että se saattaisi olla väsymyksen takia oikea surperlahna, mutta ei se sitten ollutkaan. Kiva juttu. Leikimään se ei kuitenkaan innostunut. Palkkanakin minulla oli ainaostaan nakkia ja nappulaa. Onneksi Kiira kuitenkin oli ihan super innoissaan tajutessaan mitä oltiin tultu tekemään. Malttamattomana se koko ajan omaa vuoroa odotellessamme yritti tarjota kaikenlaisia liikkeitä. 

4H Koirakerhun 30. päivän möllit olivat todella kivasti järjestetyt palkintoineen, ruusukkeineen ja kahvioineen. Jokaisessa luokassa näytti olleen kymmenkunta koiraa, mutta koska ne olivat porrastettu,  ei sisätiloissa missään vaiheessa ollut ahdasta. Tuloksiksi me Kiiran kanssa saimme 185/200 p ja 3. sija eli kotiin lähti meidän ensimmäinen tokopokaali. Aion vaalia tuota rumaa keltahopeaa muovipystiä koko ikäni. Ensimmäinen palkinto tokosta.  

luoksepäästävyys
8
Annoin tuomarille varmuuden vuoksi suoraan namia kouraan koska kehätarkastuksen aikana Kiira oli pelännyt tuomaria. Nyt Kiira kuitenkin söi namit reagoimatta. 
paikalla makaaminen
10
Helpotettu minuutin mittaiseksi. Pysyi hienosti vaikka viereinen koira lähti. 
seuraaminen kytkettynä
9,5
Seurasi koko ajan aika takana. 
seuraaminen taluttimetta
9
Seurasi edelleen koko ajan hieman takana. Yhden pysähtymisen aikana meni maate ja yhden käännöksen aikana valui vähän pitkälle haistelemaan maata.
maahanmeno seuraamisesta    
10
Hyvä.
luoksetulo
10
Hyvä.
seisominen seuraamisesta
8
Mokoma ennakoi koko liikkeen ja alkoi hidastaa jo seuruun aikana. Kun annoin käskyn, oli koira jo valmiiksi seisomassa. Hienosti kuitenkin seisoi steppailematta yhtään. Palattuani koiran luokse Kiira meni maate. Tuli tosin siitä sitten käskystä perusasentoon. 
estehyppy
8,5
Ennakoi perusasennon.  
kokonaisvaikutus
9
Vähän ennakointia siellä täällä. Seurasi liian takana, eikä ihan niin tiiviisti, kuin mitä toivoisin. Tuomari kehotti menenmään jo virallisiin. 

Aprillipäivänä lähdimme yhdessä kämppiksen kanssa ajamaan jälleen kerran Turun suuntaan. Nyt tarkoituksena oli osallistua Tuija Seren järjestämiin kisaharkkoihin. Aivan perinteiset möllikisat eivät olleet kyseessä, sillä tuomari ohjeisti ja kommentoi läpi suorituksen, joten sanoisin tosiaan, että kyseessä enemmänkin oli kisamainen treeni. Lähdimme näihin kuitenkin ihan siksi että kuulimme paljon hyvää tuomarina toimivasta Tuija Serestä. Ja olen erittäin iloinen, että lähdimme!

Mitenkään erityisen hyvin Kiira ei suoritutunut, 88,5/200 p, mutta saimme paljon hyviä kommentteja ja vinkkejä. Kävimme pääasiassa läpi kaikki liikkeet niin, että tuomari samalla selitti miten ne kisassa tehdään ja kuinka ne tuomaroidaan. Hirveän opettavainen kokemus siis. Panostimme esimerkiksi todella paljon kehätarkastukseen ja luoksepäästävyyteen, koska sanoin niiden olevan Kiiralle vaikeita tilanteita. Tuomari lähestyi Kiira todella rauhallisesti ja kauniisti antaen minulle samalla paljon hyviä ohjeita. Sanoi muun maussa, että äänensävyni on liian painostava näin herkälle koiralle, mikä löi minut tosi ällikällä, koska yleensä yritän olla niin lempeä ja kiltti. Varmaan hermostuneena äänensävyyni tulee kuitenkin kireä vivahde.

Kiira kuitenkin jostain syystä oli aivan mielettömän stressaantunut - mikä selittänee huonot pisteemme. Se oli kaikkien liikkeiden aikana levoton ja  tauolla se murisi melkein kaikelle. Yritti syödä mukaan tulleen tsemppaajammekin! Hihnatta seuruun aikana se jopa karkasi kerran rähisemään aidalle kuullessaan mukana olleen Neiran haukkuvan. Kai se meni pikkusiskoa puolustamaan. Tuon episoden jälkeen Kiira oli niin hermostunut, että vähän jopa kuolasi ja säpsyi, mutta suoritimme kuitenkin jäljellä olevat liikkeet loppuun. Stressistä huolimatta moni liike meni ihan hyvin.

Vähän minua jäi harmittamaan tuo jälkimmäisen möllin tulos. Minä kun olen niin paljon nähnyt vaivaa tuon Kiiran rohkeuden kasvattamiseen, ja silti aina välillä tuntuu kuin ei oltaisi edistytty mihinkään mistään. Minun täytyy kuitenkin muistaa, että ennen omaa vuoroamme päivän kisaharkoissa oli takana kahden tunnin automatka, emmekä juuri olleet ehtineet tutustua paikkaan. Mukana oli myös suuret häiriötekijät Neira ja Viena. Ja varmasti kaikki pääsiäisen treenaminen on väsyttänyt Kiiraakin.

luoksepäästävyys
8
Syötin Kiiralle tosi paljon namia tuomarin pörrätessä ympärillä. Koira antoi tuomarin koskea. 
paikalla makaaminen
0
Helpotettu minuutin mittaiseksi. Kiira nousi 45 sekunnin kohdalla. Höh. Ei kuitenkaan noussut vielä silloin, kun kaveri nousi 30 sekunnin kohdalla vaan vasta myöhemmin epävarmuuttaan nousi seisomaan ja otti muutaman askelen minua kohti.
seuraaminen kytkettynä
8
Ihan okei. Vähän yhdessä käännöksessä levisi ja taas meni maate yhden pysähdyksen aikana. 
seuraaminen taluttimetta
0
Aluksi kai ihan okei, perustasoa, mutta sitten kuuli Neiran haukkuvan kehän ulkopuolella, ja säntäsi mukaan rähinään kesken liikkeen. 
maahanmeno seuraamisesta    
0
Jäi seisomaan.
luoksetulo
8,5
Jäädessään paikoilleen istumaan katsoi levottomana taakseen ja liikahteli hermostuneena.
seisominen seuraamisesta
8
Levoton perusasento alussa (aivan kuten luoksetulossakin) ja lopussa ennakoi vielä perusasennon. 
estehyppy
8
Muuten ihan okei, mutta ennakoi perusasennon. Hyppäsi myös erittäin laiskasti. 
kokonaisvaikutus
7
Koira erittäin hermostunut.

Tämän pohjanoteerauksen jälkeen lähdimme kahville ja palasimme sitten samaan tilaan harjoittelemaan rauhoittumista. Parissa tunnissa Kiira rauhoittuikin melko paljon. Erica osallistuikin sen kanssa sitten rallytokon namiluokkaan. He saivat hienon 95/100 p. tuloksen ilman, että Kiira enää stressasi paikkaa mitenkään.  Hyvä Erica ja Kiira! Lisää rallytokosta täältä.  

Kaikin puolin meillä on siis ollut erittäin tokopainotteinen pääsiäinen. Treeniä on tullut paljon. Olen etenkin todella tyytyväinen tuohon lauantain möllitulokseen vaikka sanoisin kuitenkin tämän maanantain kisaharkan olleen opettavaisempi. Kisaharkkoihin pitäisi päästä useamminkin. Kiitos tuhannesti koirahenkarillemme, joka kannusti näihin kisaharkkoihin lähtemistä ja tuli vielä paikan päälle tsemppaamaan meitä aloittelijoita.

Kiira 30.3.2013 möllitokossa 185/200 p. ja 3. sija.

11 kommenttia:

 1. Hienoa Kiira. Kyllä se siitä. Kiira on vielä nuori ja reipastuu vain :)

  VastaaPoista
 2. Onneksi olkoon tuosta lauantaista, hienosti meni! :)

  Tiedän tunteen kun on johonkin panostanut ja meneekin penkin alle. Kyllä se siitä vielä :) Oppia ikä kaikki ja Kiira varmasti rauhoittuu kisatilanteessa kun saa kokemusta alle :) Huonoja päiviä sattuu kaikille nimimerkillä kokemusta on :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä. ^^ Onhan Kiira vielä nuori ja häiriötreenamassa me tällaisissa möllikisoissa/kisaharkoissa ollaankin. Aina ei vain voi onnistua.

   Poista
 3. Onnea onnistuneista mölleistä!

  Tiedän tunteen, kun koiran osaaminen ei pelkäämisen tai muun yleisen hermostumisen takia yllättäen pääsekään näkyviin. Se osaa olla tosi turhauttavaa etenkin, kun itse tietää, että koira pystyisi paljon parempaan ja harmittaa, että on vienyt sen liian hankalaan tilanteeseen. Silloin pitää kuitenkin vain pitää oma pää kylmänä ja olla liikaa masentumatta – huonoja päiviä tulee mutta onneksi ne saman tien myös menevät :) Aina ei voi onnistua ja seuraavalla kerralla on jälleen vähän viisaampi sen suhteen, miten tukee koiraa vaikeissa tilanteissa. Tärkeintä on kehitys pitkällä aikavälillä: pieniä notkahduksia saattaa tulla matkan varrella, mutta kaikki työnteko aivan varmasti palkitaan jossakin vaiheessa, kun jaksaa vain olla kärsivällinen ja työskennellä pitkäjänteisesti. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eniten sitä harmittaa se, että en aivan saanut kiinni minkä Kiira koki niin stressaavaksi, enkä siksi aivan varmasti osaa välttää seuraavan kerran samaa virhettä. Vaikeaa kun eivät nuo koirat osaa kertoa mikä ahdistaa. :(

   Poista
 4. Vau, onnea mölleistä! Ei teillä kuitenkaan varmaan enää pitkä matka ole sinne virallisiin, ainakin tuon ekan kokeen perusteella on liikkeet jo sillä lailla kondiksessa. :) Meilläkin on ensi kuussa taas möllitokot, saa nähdä miten menee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häiriötreeniä vaan vielä lisää ja liikkeiden viimeistelyä niin lepsulla tuomarilla pitäisi kokeissa pärjätä. :P Ehkä loppukeväästä tai alkukesästä meitä nähdään virallisissa. Katsellaan. :D Onnea teidänkin mölleihin!

   Poista
 5. Kuullosti vähän nuoren koiran hormonihuuruilta, sitä juoksun tekoa pikku hiljaa. Silloin tuli ainakin meillä noita kaikkia ihme sekoiluja :D
  Mutta onnea hienosta tuloksesta silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutkin ovat ehdotelleet samaa. Saatta hyvin olla, että juoksut siellä taas ovat tulossa. Viimeksi se ainakin oli ennen juoksuja ihan kärttysekoilija. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.