7. huhtikuuta 2013

Kirjavinkki: Koirien kieli ja käyttäytyminen

Jos joku ei vielä ole edes selannut tätä kuvitettua teosta koirien käyttäytymisestä, niin suosittelen juoksemaan kirjastoon tai kirjakauppaan mahdollisimman pian. Barbara Handelmanin Koirien kieli ja käyttäytyminen on koirien elekielen kattavasti esittelevä teos. Se kertoo kaiken sen koiran käyttäytymisestä, jonka jokaisen koiranomistajan pitäisikin tietää pystyäkseen todella ymmärtämään koiran käyttäytymistä ja lukemaan koiran elekieltä.

Kirja toimii pääasiasssa koirien käyttäymiseen liittyvän terminologian selittäjänä, sillä kirjan rakenne on hyvin hakukirjamainen, mutta samalla kirjan havainnollistavat kuvat yllä opettavat myös paljon koirien käyttäytymisestä. Koiran käyttäytymisen selittäminen ei kuitenkaan ole kirjan pääpointti vaan koiran käyttäytymiseen liittyvän sanaston selittäminen. Mikäli et siis vielä tiedä mitä tarkoittaa allelomimeettinen käyttäytyminen tai et tiedä mitä eroa on kilpailuaggressiolla ja pelkoaggressiolla, suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän kirjan. Kirjasta saa myös paljon tietoa siitä mitä koiran yksittäiset eleet tarkoittavat ja kuinka niitä eri asiayhteyksissä pitäisi tulkita. 

Omaan silmään kirjan huono puoli on hieman sekava kuvanasettelu ja hakusanojen sekava järjestys. Kappaleet on aakkostettu niiden englannin kielisen nimen mukaan ja sen takia suomen kielisessä käännöksessä ymmärettävästikään ei järjestyksessä ole mitään järkeä. Onneksi englannin kielinen termi on kuitenkin myös jätetty näkyviin. Samoin kuvien rumasta asettelusta huolimatta kuvat ovat kuitenkin erittäin hyvälaatuisia ja havainnollistavia. Kuvissa esiintyy monen näköistä koiraa ja useita erilaisia koiraeläimiä. 

Kirjan pohjana on käytetty tuoreita tutkimuksia koiraeläinten käyttäytymisestä. Kirja on julkaistu vuonna 2008, ja vaikka viisi vuotta on paljon tieteen maailmassa, näyttäisi tämä kirja sisältävän melko tuoretta tutkimustietoa.  Itse kirjailia Barbara Handelman toimii opaskoirien kouluttajana ja hänellä on kymmenien vuosien kokemus koirien elekielen tarkkailusta. 

Suosittelen tätä kirjaa kaikille koiranomistajille. Kirja ei niinkään ole sellainen, joka kaikkien täytyy lukea vaan enemmänkin sellainen, joka kaikilla on oltava hyllyssään. Kirja toimii erinomaisena hakemistona koiran käyttäytymiseen liittyvissä termeissä. Siitä voi helposti ja nopeasti myös tarkastaa miksi oma koira elehtiin niin kuin elehtii tai miltä pelokas koira näyttää verrattuna esimerkiksi dominoivaan. Itse viihdyin pitkän aikaa ihan vain kuvia selaillen ja kuvatekstejä lukien. Aivan loistava kirja.  Koiran käyttäytymisen tunteminen helpottaa todella oman koiran ymmärtämistä.

4 kommenttia:

 1. Pitäiski joskus lainata tää. Joskus selailin tätä Mariannella. Mä vaan oon niin laiska selaamaan kirjoja.:P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on tosi hyvä. Paljon kivoja kuvia eikä mitään "koira yrittää dominoida" -roskaa vaan ihan oikeita selityksiä koiran käytökselle. :P

   Poista
 2. Pistetääs nimi mieleen. :) Mulla on tuolla omassa hyllyssä useampikin koirien elekieltä avaava kirja, vaan tää puuttuu. Samoja asioitahan tämmösissä tietysti varmaan paljolti on, mut joku vastaava kirja ois hyvä kaikkien koiranomistajien omistaa. Helpottaa kummasti koiran kanssa elämistä, ku on elekielestä perillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. :D On myös tärkeä päivittää tietonsa tuon tuostakin. Tiede kun edistyy koko ajan.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.