15. maaliskuuta 2013

Tokoteoriaa


Viimeinkin postissa tuli tilaamani Cecilia Kosten ja Morten Egtvedtin tokokirja Lydnadsträning i teori och praktik. Kirja on aikamoinen järkäle; 662 sivua tottelevaisuuskouluksen teoriaa alkeista kisavalmiiksi asti. Toivottavasti Kiira pitää lukemisesta. Sen ilme oli kyllä aika masentunut kun sanoin, että sen täytyy lukea tällainen määrä teoriaa ennen seuraavia möllejä, mutta älykkäänä koirana se varmasti oppii nopeasti lukemastaan.  

Hehheh. Olen kyllä oikeasti todella innoissani tuosta kirjasta. Kirjan alussa on pitkät pätkät oppimispsykologian peruskäsitteiden selityksiä, joten tämä kirja sopii aloittelevallekin kouluttajalle, mutta siinä on myös paljon käytännön opetusvinkkejä aina erikosivoittajaluokan liikkeisiin asti. Kirjasta inspiroituneena minä sitten tietenkin suunnitelmin treenit kunnolla taukoja myöten ensimmäistä kertaa elämässäni. Ja tämän johdosta treenit menivät todella hyvin.

En liitä suunnitelmiani nyt tähän, koska kukaan ei jaksa lukea sellaisia tuherruksia, mutta sanon kuitenkin, että viime aikoina on tehty noutamista ja käännöksiä. Kun malttaa suunnitella etukäteen mitä tekee niin kuluu paljon vähemmän aikaa kentällä pään raapimiseen. Ihan totta. Ei sitä vaan ota uskoakseen ennen kuin kokeilee kunnolla.

Tästä hehkutuksesta huolimatta eilen eivät ohjatut tokotreenit menneet ihan putkeen. Kiira käyttäytyi todella kiukkuisesti ja levottomasti koko ajan. Irvisteli kavereille. Jospa ne juoksut nyt olisivat tulossa? Kiira pelleili paikkamakuussa ja pörräsi taukopaikalla, eikä noutaminenkaan oikein edistynyt. Niissä pysähdyksissä on kuitenin edistymistä. Nyt vaan olen taas palkannut niin pitkään namilla seuruusta, että into alkaa hiipua, joten täytyy taas seuraavalla kerralla ottaa lelu käyttöön.

Huomiseksi olemme jälleet sopineet treenit perusporukan kanssa. Suunnitelmiin kuuluukin huomenna seuruun treenaaminen lelun kanssa ja paikkamakuun hinkkaamista eilisestä viisastuneena. Toivottavasti Kiira on paremmalla tuulella. Jos ei ole niin saa lukea tuon järkälekirjan kahteen kertaan ja kirjoittaa siitä vielä esseenkin päälle. Nih. 

16 kommenttia:

 1. Mistä moisen kirjan tilasit :D? Onko miten paljon hintaa ja tuo ilmesesti ruotsiks sulla? saako muilla kielillä? Kelpais mullekki tommonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ablibriksestä 64 euroa eli kallis oli. Ja kirja on alunperin julkaistu norjaksi, mutta siitä löytyy ruostinkielinen käännös. Suomeksi tai englanniksi ei ikävä kyllä löydy. :(

   Poista
 2. Harmi ku ruotsi on vähän ruosteessa, muuten vois itsekin lukasta ton.:/ Mun mielestä treenit menee aina parhaiten kun niitä jaksaa edes vähän etukäteen suunnitella. Yleensä koitan edes vähän suunnitella treenejä ennen treenaamista et pääsee edes vähän eteenpäin eikä jää junnaamaan paikoilleen.:) Mä muuten jaksaisin lukea sun treenisuunnitelmia, aina mielenkiintoista lukea mitä ja miten muut opettaa koiralle juttuja.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita naksutinkoulutukseen painottavia tokokirjoja ei kovin montaa ole. Ei ainakaan suomeksi. :( Ootko lukenut "tavoitteena täysi kymmpi" kirjaa?

   Poista
  2. En ole vielä lukenut tota "tavoitteena täysi kymmpi". Olen kyllä miettinyt ja itse asiassa tämän postauksen luettua katoin miten niitä kirjastoissa on. Yks on vapaana.. pitäiskö varata vai uskaltaisko ostaa sen kirjan ihan itselle..? Mieluummin ostaisin jos on hyvä niin ei tarvi hoppuilla sen lukemisen kans. Mujusen kirja mulla onki, mutta se onki sellanen "imuttamalla tottelevaisuusvalioksi" ja noi imutusjutut ei oikein Elsalle sovi ku kättä on niin hankala häivyttää ku ei se siinä mitään muuta ajattele ku sitä namia.:P

   Poista
  3. Mulla on se kirja. Se on oikeasti ihan hyvä. Siitä on nyt vähän aikaa, kun sen lukasin läpi, mutta muistaakseni kyllä paljon ohjeita kohdentamisen käytöstä jne

   Poista
  4. Eli voisin hakea sen kirjakaupasta ku haluun sen heti.:D

   Poista
 3. Mä oon ite tykännyt Salme Mujusen Tie tottelevaisuusvalioksi. Sen kirjan ohjeilla on Pupulle opetettu tokopohja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisille koirille sopii ja toisille ei. Mä hinkutin Mujusen ohjeiden mukaan perusasentoa useamman kuukauden eikä se mennyt mitenkään jakeluun koiralleni joka keskittyi vain seuraamaan namia ajattelematta miksi sen saa.. Sitten opetin laatikkomenetelmällä perusasennos muutamassa illassa.:) Käsiavut ei vaan muissakaan liikkeissä toimi meidän koiralla vaan sen pitää itse oivaltaa mitä siltä halutaan ja siksi naksutinkoulutus toimii paljon paremmin meillä.:) En halunnut mitenkään haukkua tota Mujusen kirjaa, lähinnä vitsillä heitin ton "imuttamalla tottelevaisuusvalioksi".;)

   Poista
  2. Itse en ole koskaan tuota Mujusen kirjaa lukenut. Mutta kaikki siitä aina puhuvat, joten joskus voisin varmana lainata sen kirjastosta.

   Kiira on aikanaan opetettu käsiavulla sivulle, enkä vieläkään ole saanut sitä häivytettyä täysin. Sormenliike yhä läsnä :P Siksi mäkin puollan naksutinkoulutusta. Tosin joskus olen miettinyt, että olisiko imuttamalla sittenkin saanut paremman (tiiviimmän) seuruun.

   Poista
 4. Plööh, tyhmää että tuo on vaan ruotsiksi! Mä olen jonkun verran kaikennäköisiä toko/koiraharrastuskirjoja lukenut mutta en tota "Tavoitteena täysi kymppi"- kirjaa! Pitääkin katsoa löytyykö meidän kirjastosta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen pitkään etsinyt tätä kirjaa. Morten Egtvedt on kuitenkin tunnettu naksutinkouluttaja ja minä arvostan operanttia koulutusta korkealle. ^^

   Poista
  2. Jep, mutta ei mun kielitaito riitä! :-D

   Poista
  3. Heh. :D Ei tuo "Tavoitteena täysi kymppi" ole myöskään yhtään huono. Tokoa positiivisen koulutuksen kautta. Se ei vain ehkä mene ihan niin syvälle oppimispsykologiaan kuin tämä Egtvedtin kirja. Tosin Morten Egtvedtiltä on suomennettu "Naksutinkoulutusta koirallesi" kirja jos oppimispsykologiaa tahtoo lukea.

   Poista
 5. Googlailin tuosta kirjasta ja päädyin sinun blogiisi :D Kuinka paljon tuossa on jotain treenivinkkejä? Tavoitteena täysi kymppi löytyy jo hyllystä ja kaipailisin jotain uutta luettavaa :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kun alun termiesittelyn läpi pääsee, on kirjassa paljon konkreettisia ohjeita tokoliikeiden opettamiseen. :) Mutta alussa on tosiaan paljon oppimispsykologian perusteita ja naksutinkoulutuksen periaatteita, jota seuraa sellaisten tekniikoiden esitteleminen kuin kohdentaminen ja takaperinketjutus, mutta loppua kohti on jo paljon konkreettisia ohjeita siitä miten mikäkin liike kannattaa opettaa. Naksutinkoulutukseen painottuva melko kokonaisvaltainen perustokoteos. 600 sivuun mahtuu oikeastaan ihan kaikki.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.