23. maaliskuuta 2013

Petoeläimet ja saaliseläimet saman katon alla

Meillä lintu ja kanit ovat lähes aina vapaana, mutta eri tilassa kuin koirat, koska vaikka koirat yleensä tulevat ongelmitta toimeen pikkueläinten kanssa, en koskaan uskaltaisi jättää niitä vahtimatta. Tarkan vahtimisen alla koirat ovat kuitenkin päässeet tutustumaan kaneihin ja lintuun. Kiira sietää pikkueläimiä paremmin kuin kämppiksen tai ädin koirat.

Toissapäivänä Nymfi kuitenkin pääsi livahtamaan olohuoneen puolelle. Ja tilanteesta hämmästyneet koirat säntäsivät sinne tietenkin perässä. Sydän hyppäsi kurkkuun, kun Nymfi päätti laskeutua olohuoneen lattialle ja aivan liian innokas Kiira päätti napata linnun suuhunsa. Pahin pelkoni ikinä tällaisen eläinlauman keskellä. Olin aivan varma, että tämä oli Nymfin loppu. Mutta ei. Kiira vain nosti Nymfin lattialta ja päästi sen sitten takasin lentoon. Säikähtäneenä Nymfi lensi huoneen poikki verhotangolle istumaan.

Vaikka kuinka yritin etsiä, en löytänyt Nymfistä naarmuakaan. Säikähdyksestäkin se toipui yllättävän  nopeasti. Tästä on jo muutama päivä, eikä Nymfi näytä yhtään kipeältä tai vaisulta. Se lentelee ihan niin kuin ennenkin. Tapauksen jälkeen Nymfi ei edes väistä Kiiraa yhtään sen enempää kuin ennenkään  - eikä Kiirakaan osoita yhtään tavallista enemmän kiinnostusta Nymfiin. 

En tajua. Mitä oikein tapahtui? Kiira vain päätti nostaa papukaijan maasta? Jos kyseessä olisi ollut Prinssi, olisi se aivan varmasti puristaneet hampaat yhteen, ravistelleet ja syöneet linnun välipalaksi. Neirakin olisi aika varmasti murskannut papukaijan ihan vain ajattelemattomuuttaan. Toisin sanoen onneksi se oli Kiira. Sillä on niin lempeä luonne. Ja vaikka sen purukalustolla tarvittaessa revitään puut irti juurineen, niin yhtälailla Kiira pystyy kanniskelemaan vesi-ilmapalloja ja kananmunia rikkomatta niitä.


Muuten yhteiselo tämän eläintarhan eläinten välillä sujuu kyllä mallikkaasti. Esme pitää edelleen kovasti rauhallisesta Kiirasta, mutta kämppiksen pennut ovat hieman turhan rajuja sille. Etenkin Neira. Tosin Viena on kiitettävän nätisti tutustunut pupuun. Muutaman minuutin kuvaussessionkin otimme tässä pari päivää takaperin. Banaanin voimin sekä pentu että pupu malttoivat rentoutua samalle alustalle.

En kyllä aivan ymmärrä sitä väitettä, että belgianpaimenkoira on hallitsemattoman kiihkeä viettihirviö. Ei nämä meidän belgit ainakaan. Ei niillä ole mitään tarvetta alkaa riehua vain sen takia että näköpiirissä liikkuu pari pörröistä saaliseläintä. Mistään kiihtymisestä ei ole merkkiäkään. Silti on muistettava että petoeläimiä nämäkin ovat. Olenkin ruvennut entistä varovaisemmaksi tämän Nymfi kävi Kiiran suussa -episoden jälkeen. Toista kertaa ei saa tapahtua. 

8 kommenttia:

 1. Viena oli tosiaan yllättävän nätsiti, vaikka kasvattaja kertoi, että siellä kanit kasvatettiin ruuaksi, eikä kaveriksi. :)

  Ja Neira on niin hömelö, että olisi vahingossa tappanut Nymfin. Onneksi Kiira nappasi sen niin lempeästi suuhunsa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiira on luonnostaan tosi kivasti muiden eläinten kanssa. Se on sellainen tossu. :P

   Poista
 2. Ehkä Kiira ajatteli pelastaa Nymfin ennenkuin muut tekee sille pahaa?:)

  VastaaPoista
 3. Voin vaan kuvitella, että millanen olo siinä on, kun katsoo vierestä tollasta tilannetta... Oon niin elänyt ton hetkenyhden kaninpoikasen kanssa kun naapurin koira melkein kävi kiinni siihen. Se onneksi pelästyi mun huutoa niin, että hölmistyneenä jätti vaavin rauhaan.. Se hetki tavallaan hidastuu:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä ehti säikähtää. Hirveän huono omatunto olisi ollut jos Nymfille olisi päässyt sattumaan jotakin. Onneksi kuitenkin selvittiin pelkällä säikähdyksellä. :)

   Poista
 4. Hui hele! Kiirahan on yhtä pehmeäsuinen kuin noutaja. Ehkä se on ylösnostava lintukoira? =D Meillä lintuparka olisi kyllä kokenut nopsan lopun, kun eläinkaupan marsujakin tuijotellaan kuolajojot valuen kuin lihapiirakoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta mä olen jo aikoja sitten todennut, että villakoiralla on huomattavasti enemmän saalisviettiä kuin belgianpaimenkoiralla. xD Ainakin meidän villamixeillä on. Kiira on ihan kultsu niihin verrattuna. :P

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.