11. helmikuuta 2013

Mitä tänään syötäisiin?

Siitä on nyt puoli vuotta, kun päätin aloittaa barffaamisen. Lukekaa ihmeessä postaukseni Barffatako vai eikö? mikäli mietitte mistä kaikki tämä lähti. Nyt puoli vuotta tuon postauksen jälkeen voin sanoa, että barffaus ei ole ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin aluksi pelkäsin. Vaikka ei tämä ihan helppoakaan ole ollut. Minulla tosiaan on mennyt näin monta kuukautta ennen kuin olen löytänyt Kiiralle sopivan ruokavalion. Esimerkiksi syksyllä Kiira pääsi lihomaan juoksujen aikana. Talvea vasten vähentyi liikunta, enkä tajunnut pienentää annoskokoja. Siihen kun vielä yhdisti juoksut niin johan pääsi tyttö turpoamaan.

Meillä syödään nykyään kerran päivässä noin 400g. Kaksi kertaa päivässä oli liian usein, sillä ruoka ei selvästi maistunut aamuisin. Joka toinen päivä pyrin antamaan lihaisia luita ja joka toinen päivä lihaa tai sisäelimiä. Olen toisin sanoen siirtynyt 60/40 mallista 50/50 malliin. Lohta Kiira syö kerran viikossa. Meillä yleisimmin tarjotut lihat ovat poro, lammas ja kalkkuna sekä usein myös sika ja kana. Hevosta ja nautaa on suurinpiirtein yhtä usein. Olen myös kokeillut koirilleni ankkaa, hanhea ja hirveä. Tällä hetkellä pakastimessa odottaa kokeilua peura ja fasaani.

Kiira on aina syönyt kaiken minkä vain keksin tarjota, mutta riistasta se ei selvästi erityisemmin pidä.  Poron ja hirven luut syödään hitaasti. Tykkään kuitenkin antaa riistaa koska se yleensä on melko vähärasvaista. Sian jauheliha ja possun kylkiluut taas ovat Kiiran ehdottomia suosikkeja. Kiira myös selvästi pitää kaikista kovista luista, vaikka niiden antamista olen nyt vähentänyt reilusti alkuajoista lähtien, koska ne vetivät vatsan todella kovaksi todella helposti.

Pakastimessa odottavat peura ja fasaani ovat Murren Murkinan uutuustuotteita. Kauppaan on nyt ilmestynyt Alkuvoima niminen tuotemerkki. Kyseessä on raaka valmisateria. Näissä tuotteissa on käytetty hieman erikoisempia lihoja, kuten nyt esimerkiksi peuraa ja fasaania, minkä takia itse päädyin kokeilemaan tätä ruokaa. Katsotaan miten nämä tulevat maistumaan. Saman tuotemerkin pakastetut kasvissosepalat (pinaatti, parsakaali, porkkana) meni kuin kuumille kiville kun tarjoilin sitä jäisenä makupaloiksi. 

Olen aika innoissani tästä uutuudesta. Toivon, että tästä voisi tulla hyvä ruoka Prinssille ja Samballe, sillä tuote on pakastettu 100g levyiksi. NEUn sahaaminen oikean kokoisiksi paloiksi on nimittäin melko rasittavaa. Toivottavasti nirsot Kiharat vain suostuvat syömään tätä ruokaa. Soitinkin heti äidille ja ehdotin kokeilemaan. Tämä ruoka on tosin mielestäni todella kallista. Kilon pussi maksaa viidestä seitsemään euroon. Ei tulisi mieleenkään ruokkia Kiiraa ja Neiraa tällä ruoalla, mutta Prinssi ja Samba syövät sen verran paljon vähemmän, että ajatus ei ole mahdoton.

Omasta mielestäni barffauksessa parasta on se, että saa kokeilla kaikkea uutta, kuten nyt esimerkiksi tämä alkuvoima tuotemerkki. Varmasti se on koirastakin kivaa maistaa uusia asioita. Ja jotenkin koen tärkeänä, että koiralla on tekemistä ruokansa kanssa. Kaikista erikoisin ostokseni viime aikoina on varmasti ollut kokonaiset lampaan sydämet. Kiira toisin sanoen sai pyöritellä pitkin asuntoa kokonaista sydäntä, eikä minua edes ällöttänyt, vaikka joskus olis ajatus varmasti etonut. Kai sitä vain on jo niin tottunut puolen vuoden jälkeen.

Paitsi että barffaaminen on hurjan hauskaa, koska koira saa käyttää hampaitaan joka päivä siihen mihin ne on tarkoitettu ja koira saa maistaa koko ajan uusia ihmeellisiä asioita, on barffaus selvästi parantanut Kiiran vointia. Kertaakaan emme ole joutuneet soittamaan eläinlääkärille. Nyt puoli vuotta seurattuani Kiiran vointia, minun on sanottava, että ikinä en tule siirtymään takaisin nappulalle. Silmät eivät rähmi enää juuri koskaan, hampaat ovat vitivalkoiset, hengitys ei haise, vatsa toimii loistavasti ja turkki on hyväkuntoinen. Ja ennen kaikkea Kiira nauttii syömisestä. 

12 kommenttia:

 1. Aina kun luen barffauksesta tekee mieli palata sille taas... Meillähän syödään 99% pelkkää nappulaa tällä hetkellä. Kun vaan joku laskisi mulle määrät ja tekisi valmiit ruokalista joka otukselle, niin ei tarttis itse laskea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Aloita jostain raoista valmisaterioista ja rupea lisäilemään sitten hitaasti kaikenlaista muuta. Moni käyttää esimerkiksi NEUta pohjana ruokavaliossa. Pääsee vähän helpommalla.

   Poista
  2. Eihän NEU ole barffia, ainakaan ennen ei ollut. Meillä ei taida lisäilyt vähän sitä ja tätä toimivan, koska tuloksena on ripulia ja muit kivoja vatsavaivoja. Se on varmaan joko tai... Ja näistä siis 3 on 1,5v sitten vielä barffannut.

   Poista
  3. Joo, tosiaan, ainakin osa NEUn tuotteista on kypsennettyä ja joissakin on myös viljaa. Mutta meinasin vain sitä, että valmiit murremixit tai muschmixit on siinä käteviä, että ei tarvitse laskea kasvisten ja lihojen määriä itse. :D

   Poista
 2. Mäkin kävin tänään murren murkinassa ja petyin kun hinnat olivat nousseet siitä noin 1,30e melkein 2e/500g ja tietenkin sitten myös ne jo aiemmin kalliimmat olivat saaneet roiman hinnan korotuksen :/

  Tuli vain mieleen että kenenköhän taskuun tässäkin nyt vedetään, sillä mielestäni 1,30e oli vielä ihan kohtuu hinta käsittelemättömästä raakalihasta -mutta että 2e 500g esim. sisäelimiä??? Josta mm. lihan kasvattajallekkaan ei mene senttiäkään. Harmittaa että hinnan korotukset tuskin tukevat ihmisen valintaa kääntyä barffaamaan ja alkaa tulla kalliiksi ruokkia jo pelkästään yksi 30kg koira, saati jos niitä olisi useampi. Uusilla hinnoilla voi melkeinpä laskea että Sony kuluttaa n. 3e/vrk ja vajaa 100e/kk. Minäkin ostin kokeilu mielessä tuota alkuvoiman fasaania..mutta kun sellainenkin riittää 1,5vrk, niin ihan en ala 6e päivässä pulittamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse ole huomannut hintojen nousua, mutta sen pistin kyllä merkille, että tuosta alkuvoimasta pyydetään ihan naurettavan paljon. Kun vain pääsisi hakemaan suoraan jostain teurastamolta, mutta en yhtään tiedä mistä täältä pk-seudun teurastamolta saisi lihoja ja luita. :/

   Poista
  2. Mä tossa laskin, että meillä olis noin 32kiloa koiraa barffaamaan (Naomilla en enää lähde mihinkään kokeiluihin, sen elimistö ei enää kestä mitään muutoksia). Niin ruoka maksais kuussa valmispötköillä noin 88e-90e, jos ostaa Muschin ja Murremixin valmiita pötköjä. TÄmä ei vielä kustanna lisäöljyjä ja muita ravinteita mitä tarvitsee... Melko kallista :( . Tähän asti kuukauden on kestänyt iso säkki nappulaa on maksanut Acana n. 65e ja ANF 49e ( + ne öljylisät päälle).

   Poista
  3. Kyllä tuo 90 euroa aika osuvalta kuulostaa. :/ Meillä on kaksi 20kg koiraa ja ostimme juuri 100 eurolla ruokaa. Ja se riittää reiluksi kuukaudeksi. Tällä kertaa ostimme tosin kaikkea kallista.

   Poista
 3. Barffaus-aiheisia postauksia on kiva lukea ja itsekin olen pohtinut, että pitäisikö joskus siirtyä barffille. Vaikka olen aiheesta lukenut niin koen sen hirveän haastavaksi verrattuna siihen että heitän vaan koirille nappulat kuppiin (+ mahdollisesti öljy ja merilevä). Täällä ei myöskään ole yhtäkään eläinkauppaa, joten saatavuuskin olisi vähän huono. Mutta ehkä vielä joskus. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei oikeasti ole niin vaikeaa, kun vain alkuihmettelyn yli pääsee. Kannattaa kokeilla. :D

   Poista
 4. Voin muuten kertoa että Sinister ei laihdu millään, eli älä pelästy jos Kiirallakaan ei putoa paino heti :) Vissiin isän puolelta periytyvää.
  Ns. "köyhän miehen koiria"
  Sinisterhän oli nuorena ylipainoinen, mutta tyttöhajut tiputti painot sitten. Keväällä oli sillon sen 12pv syömättä ja paino putosi vain 900g muistaakseni.
  Verikokeissakaan ei mitään vikaa sillon.

  Deimoksella sitten taas lähtikin yhtäkkiä ja seuraavaksi tuomari sanoo että liian laiha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse asiassa tuo paino istuu tosi sitkeästi. :D En kuitenkaan ole ottanut siitä sen suurempaa stressiä. Kiira pudottaa karvojaan tällä hetkellä, joten Lappeenranta jää varmaankin välistä, mutta toukokuun näyttelyihin mennessä jos olisi timmissä kunnossa. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.