17. marraskuuta 2012

Naskaliprinsessan korvakarvaongelma


Samban korvakarvojen nyppiminen on painajaismaista. Kun kyseessä on sekä herkkä että terävä koira, voitte kuvitella millainen näytös korvakarvojen nyppiminen on. Samba siis kiljuu dramaattisesti aina kun korvasta nyppäisee karvan ja heti sen perään se alkaa rähistä vihaisena päästäkseen pois tilanteesta. En voi uskoa sen sattuvan sitä oikeasti niin paljon, mutta se on Sambasta selkeästi epämukavaa, koska muuhun trimmaukseen se ei reagoi samalla tavalla. 

Yleisimmät neuvot ovat, että luja ote koirasta vain, eikä rimpuilulle anneta periksi. Joooh. Niin minä tekisinkin, jos kyseessä olisi joku toinen koira, joku toinen helpompi koira, mutta Samba puree suuttuessaan, enkä minä tahdo antaa sen tehdä sellaista. En myöskään tahdo vain opettaa koiraa alistumaan käsittelylle vaan haluan opettaa sille, että käsittely on mukavaa. Muuten joudun tappelemaan sen kanssa koko loppu elämän. 

Olen päättänyt lähestyä tätä ongelmaa siedättämisen (ja vastaehdollistamisen) avulla. Eli naks ja nami välittömästi sillä hetkellä, kun otan koiran päästä käsilläni kiinni. Seuraavaksi naks ja nami siinä vaiheessa, kun nostan hieman koiran korvaa. Ja niin edelleen. Tämä lähti tuottamaan tosi nopeasti tulosta. Eilen sain jo laittaa sormen Samban korvaan ilman, että se alkoi rimpuilla, huutaa tai purra. 

Yritin tosiaan edetä niin hitaasti, että pentu ei ehtisi missään vaiheessa ahdistua. Muutaman kerran taisin harpata askelia eteenpäin hieman liian nopeasti, sillä Samba yritti väistää korvaa koskettavaa kättä, mutta palasin sitten aina askelen taaksepäin. Jos olisin oikein hyvä naksutinkouluttaja, laskisin tekemieni toistojen määrät ja suunnittelisin kriteerit etukäteen, mutta sitä en tehnyt. Näin jälkikäteen mietittynä arvioisin tehneeni liian monta toistoa jokaisella kerralla ja, kuten mainitsin, hosuneeni kriteerien kanssa. 

Minua mietityttää tässä myös se, että mikäli Samban mielestä karvojen nyppiminen todella tekee kipeää, ei mikään valtakunnan vastaehdollistaminen saa sitä pitämään tästä toimenpiteestä. Pelkään, että heti kun pääsen sille tasolle, että saan nyppäistyä karvan irti, menemme takapakkia. On myös aivan mahdollista, että yritän nyppiä epähuomiossa karvoja väärin, koska Prinssiltä niitä ei ole koskaan tarvinnut nyppiä. Kertokaahan siis villakoiralliset lukijani mikä on kivuttominen tapa nyppiä villakoiran korvakarvat?

14 kommenttia:

 1. Tän blogin ulkoasu muuttuu vaan upeemmaks kokoajan, vau!

  Mä itse laitan Elmon maahan makaamaan, tungen korvaan sitä korvapuuteria ja nyppään pois, nopeesti ja helposti lähtee. Samban tilanne taitaa olla eri, tsemppiä sulle! Korvakarvojen nyppiminen on ihan asdfghj :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samba inhoaa kaikkea mikä tekee vähänkin kipeää. Aina kiljutaan ja raivotaan, jos joku vaikka vahingossa törmää siihen. *hikitippa* Ja mistä sitä korvapuuteria oikein saa? :O

   Poista
  2. Kyseinen tuote on Bio-Groom Ear Fresh, ja mä hain omani Mustista ja Mirristä. Elmon korvakarvat on semmoset liukkaat ja niistä on vaikee saada otetta, mutta toi on semmosta talkkimaista ja tekee siitä karvasta kuivan, joten karvasta saa paremman otteen ja se lähtee helposti pois. :-)

   Poista
 2. Meil on Tinolla käytetty ihan kuonokoppaa kun ollut myös tosi ärhäkkä toimenpiteille, kannatan kyllä sun tapaa enemmän. Meillä koulussa puhuttiin juuri tuosta puuterista, kuulemma helppo ja kivuton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy sitten oikeasti ostaa tätä puuteria. Ei siitä haittaakaan voi olla. Kiitos! :)

   Poista
 3. Suosittelen tota korvapuuteria, helpottaa otetta ja osa taitaa puuduttaakin. Omille koirille sitä en oo käyttänyt, koska ne on olleet ilmeisesti Sambaa helpompia hoitotoimenpiteiden kantilta. Kannattaa myös pitää nypintäväli järkevänä eli korvia ei tartte räplätä koko ajan. Sit on myös olemassa vinkki, jota ei tietenkään pitäisi antaa, mutta annan sen kuitenkin, koska tiedän, ettet varmaan kuse hommaa. :D Korvia ei siis tarvitse nyppiä aivan nilelle ja jos karvoitus ei kasva tuuheaksi, voi olla, että korvien voi antaa olla rauhassakin. Tosin ottaen huomioon Samban värin ja terrieritaustan, voi perusteellinen nypintä olla tosi tarpeellista. Esim. Loltsin ja Paavon kohdalla mulla riittää se, että tarkistan lähinnä niiden korvat kerran viikossa ("ok, ei täällä vieläkään ole mitään" :D) ja nypin ehkä kerran kuussa, mutta Laikan korvaan pitäis suunnilleen työntää puimuri kahdesti viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samballa on mielestäni aika paljon karvaa korvissa. Prinssillä puolestaan ei ole yhtään. Kerran Prinssiltä nypittiin hampaiden lähdön aikaan ja sen jälkeen ei ole karvoja enää näkynyt. Joka tapauksessa kiitos, minä näin jo painajaistakin siitä, että korvat kasvavat umpeen ja koira kuuroutuu ja ja ja... xD Hyvä kuulla että se ei ole ihan niin vakavaa ja tarkkaa.

   Poista
 4. Suosittelen siedättämista. Prinsessa vinkuu, mut ei pure. On varmasti tosi epämiellyttävä ja kivulias toimenpide, vaikka kuka sanoisi mitä. Mieti omalle kohdallesi. Mutta pakko se on vaan tehdä

  VastaaPoista
 5. Suosittelen siedättämista. Prinsessa vinkuu, mut ei pure. On varmasti tosi epämiellyttävä ja kivulias toimenpide, vaikka kuka sanoisi mitä. Mieti omalle kohdallesi. Mutta pakko se on vaan tehdä

  VastaaPoista
 6. Oon itse totuttanut kummatkin meidän koirista korvakarvojen nyppimiseen, siten että oon aina sillointällöin nyppinyt (esim.tv:tä katsoessa) muutaman karvan. Pikkuhiljaa oon sit nyppinyt enemmän karvoja. Ja palkannut aina nyppimisen jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tapa toimi loistavasti Prinssiin. Vähän kerrallaan. Karvoja ei tosin tarvitse nyppiä Prinssiltä kuin tosi harvoin.

   Poista
 7. Korvapuuteri on aivan ehdoton, bio groomia parempaa on R7-korvapuuteri. Puuteri tekee karvan jollain tapaa "kuolleeksi" ja karva irtoaa ilman repimistä. Lisäksi se on jollain tapaa antibakteerista tms, koska ilman puuteria Pupun korvat ärtyvät, korvapuuterin kanssa ei. Tuota R7 saa edullisesti esimerkiksi täältä, josta olen tilaillut paljon muutakin ;) http://www.koiratarvikkeet.com/Tuotekuvasto.pdf

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.