19. marraskuuta 2012

Kirjavinkki: Koiraksi ihmiselle

Koiraa on tutkittu hämmästyttävän vähän - vaikka sillä on suuri sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys yhteiskunnassamme. Viime vuosikymmeninä on kuitenkin tehty merkittäviä edistysaskelia koiran etologisessa, geneettisessä ja arkeologisessa tutkimuksessa. Uusimmat koiraan liittyvät tutkimustulokset Tiina Raevaara kiteyttää helppolukuiseksi pohdiskelevaksi kokonaisuudeksi kirjassaan Koiraksi ihmiselle (Teos 2011).

Tämä kirja on ennen kaikkea kuvaus koiran historiasta. Ensin se käy  läpi erilaisia arkeologisia tutkimuksia koiran esihistoriasta ja siirtyy sitten kuvaamaan ensimmäisten koiratyyppien kehittymistä. Uudenajan koiranjalostukseen ei kuitenkaan mennä sen syvemmin. Sen sijaan puolet kirjasta on omistettu koiran nykytilanteen pohtimiselle. 

Kirjan pääteemoja on domestikatio. Se kulkee punaisena lankana läpi kirjan. Miten koiran kesyyntyminen on tapahtunut ja kuinka tuo kesyyntyminen on muuttanut koiraa? Ennen kaikkea kirja yrittää valoittaa lukijalleen koiraa eläimenä ja lajina. Se yrittää selittää minkälaisesta lajista oikein on kysymys kertomalla lajin evoluutiosta. 

Kirja ei paneudu yhteenkään aiheeseen kovinkaan syvällisesti, mutta se on kattava yleiskatsaus koiran historiasta. Kirja on helppolukuinen, suorastaan viihdyttävä, eikä sen läpilukemisessa mene kovinkaan kauaa. Tekstin lomassa on hyvin paljon kirjailijan mielipiteitä ja omakohtaisia kokemuksia. Kuvia ei ole kuin ihan muutama, mutta kirja ei niitä mielestäni tarvitse enempää, sillä teksti on sujuvaa ja kevyttä.  

Kirjailija on kuitenkin käyttänyt teosta kirjoittaessaan merkittävän määrän kirjallisia lähteitä. Suurin osa kirjallisuusluettelon teoksista ovat tieteellisiä tutkimuksia, joten helppolukuisesta kirjoitusasusta huolimatta, tämä kirja on täynnä puhdasta asiaa. Itse nautin todella paljon tämän kirjan lukemisesta ja voin lämpimästi suositella teosta kaikille koirista kiinnostuneille. Kirja ei ainoastaan selitä lukijalle arkeologisten tutkimusten tuorempia havaintoja vaan pistää lukijan pohtimaan millainen laji koira todellisuudessa on. 

Tämänkaltaisia kirjoja toivoisin enemmänkin. Se esittää tieteelliset faktat selkeästi ja tekee lukukokemuksesta nautinnollisen. En voi kuin siis toivoa, että tällaisia teoksia julkaistaan jatkossakin, sillä minusta on ainoastaan hyvä, että tieteellisiä tutkimuksia tuodaan tarjolle muullekin lukijakunnille kuin akateemisille piireille. Toisin sanoen, mikäli koira kiinnosta lajina, suosittelen lämpimästi lukemaan tämän kirjan.

2 kommenttia:

  1. Tämä postaus tuli tarpeeseen, kiitos! Lainasin kyseisen kirjan pari viikkoa sitten enkä ole vieläkään saanut aikaiseksi tarttua siihen, mutta tämän perusteella se on luettava kannesta kanteen ennen lainausajan loppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tuli tarpeeseen. Suosittelen tosiaan tuon kirjan lukemista. Se on käsittääkseeni ainoita suomen kielisiä koiran historiasta kertovia kirjoja. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.