25. syyskuuta 2012

Raakaruokintaa käytännössä

Olen nyt päässyt barffaamisen makuun ihan kunnolla kuluneen kuukauden aikana. Kaikki on sujunut kohtalaisen ongelmitta. Vaikeinta tuntuu olevan jonkinlaisen järkevän suunnitelman tekeminen, sillä nyt vain ostelen kaikkea mielenkiintoista eteen tulevaa, kuten hevosen sisäelimiä ja possun kieliä. Ei siinä muuten mitään, mutta näin minulla menee ensinäkin tuhottomasti rahaa ja toiseksi minulla ei ole hajuakaan kuinka paljon Kiira oikein syö mitäkin raaka-ainetta. Monipuolinen ruokavalio sillä ainakin sinänsä on.

Kiira syö kaksi kertaa päivässä. Kiira syö päivässä 500-700g ruokaa riippuen päivän aktiviteetista ja edellispäivän annoskoosta. Toisella kerralla lihaisia luita (yleensä suosin kanansiipiä tai kalkkunankauloja) ja toisella kerralla jauhettua lihaa, kalaa tai sisäelimiä kasvissoseen kera. Tähän jälkimmäiseen ateriaan olen lisännyt säännöllisesti pellavansiemenöljyä ja kalanmaksaöljyä. Aina joskus mukaan eksyy myös raaka kananmuna. Satunnaisesti laitan lisäksi myös raejuustoa tai riisinjämiä.

Ajattelin, että jatkossa voisin keskittyä ostamaan kolmen viikon ruoat kerralla, jotta saisin edes jotain suunnitelmallisuutta tähän touhuun. Kaikkien lista- ja taulukkoihmisten iloksi tein sitten muutamassa minuutissa tällaisen suunnitelman. 

Tämän taulukon perustana toimii tieto siitä kuinka kauan ostamani lihapakkaukset kestävät sulattamisen jälkeen jääkaapissa. Reilun kilon kanansiipipussi menee kolmessa neljässä päivässä ja puolenkilon Muschin jauhelihapötkö menee kahdessa kolmessa päivässä. Yleensä syötän siis samaa ruokaa muutaman päivän putkeen.

Alla olevassa kuvassa näkyy juuri suunnitelman pohjalta hankittu ruokavalikoima. Tämä määrä mahtuu nipinnapin pikkuiseen pakastimeeni ja siinä on hieman reilusti kaikkea tarpeellista tuleville viikoille. Tuleville kolmelle viikolle sisäelimiksi on valittu löytämäni hevosen sisäelinseos ja lampaan paloiteltu maksa. Lammasta on myös tarjolla jauhettuna noissa jauheliha -kohdissa. Ilokseni löysin myös puhdasta jauhettua poronlihaa. Kalkkunankauloja ei löytynyt tällä kertaa, joten ostin kanankauloja ja naudan kylkirustojen sisään hankin possun kylkirustoja.Toisin sanoen pääasiassa syötän koiralleni 50-70 % eli 300-400g lihaa ja luita. Suurimmaksi osaksi annan broilerinsiipiä, koska niiden lihaluusuhde on ihanteellinen. Kuitenkin kalkkunankaulat ovat myös osoittautuneet hyviksi, sillä niistä Kiiran vatsa ei mene liian kovalle. Kalkkunankaula on kokonsa takia huomattavasti kanankaulaa parempi vaikka sen saatavuus on kuten aiemmin mainittu melko paljon huonompi.

Useimmiten aamuisin anna Kiiralle mössöaterian (100-300g), joka sisältää yläpuolellani mainitsemia jauhettuja lihoja sekoitettuna kasvissoseeseen. Mikäli olen ostanut jonkinlaisen valmiin mixauksen, en lisää joukkoon enää omatekoisia kasvissoseita. 30-50 % ruosta koostuu toisin sanoen lihasta, kalasta, sisäelimistä ja kasviksista.

Tähän mössöateriaan tulee lisättyä silloin tällöin munia, öljyjä, riisiä tai marjoja. Liha-kasvissuhde vaihtelee ateriasta ateriaan, mutta yritän pitää sen niin, että aina puolet olisi hiilihydraattia. Lisään viljaa (riisiä) vain silloin kun sitä jää omasta ruoasta yli. Marjoja laitan aina välillä ihan vain siksi, että niitä on pakkasessa vaikka kuinka monta pussia. Raejuustoa laitan myös silloin tällöin. Se näyttäisi auttavan ruoansulatuksessa.

Koska keskimääräisellä suhteella 60 % lihaisia luita, 20 % lihaa/kalaa/sisäelimiä ja 20 % kasviksia/hedelmiä/marjoja ei itse luun määrä jää kovinkaan suureksi. Se on sellaiset 30 % Kiiran ruokavaliosta. Tämän takia minä annan kerran pari viikossa Kiiralle nakerrettavaksi kovia tai keskikovia luita. Naudan ydinluut ovat Kiiran suurta herkkua vaikka niitä se ei saa syötyä kokonaan. Toki nämä kovat luut auttavat myös pitämään Kiiran tuhoamistarpeen selvästi alhaisempana.

Mitä vuorostaan tulee sisäelinten ja lihan suhteeseen Kiiran ruokavaliossa, pyrin joka viikko sulattamaan yhden pakkauksen jonkinlaisia sisäelimiä ja joka toinen viikko yhden pakkauksen kalaa. Välillä huomaan antavani ihan puuhasteluksi yhden jäisen possun munuaisen, eikä palkkana käyttämiäni kanansydämiä tule unohtaa laskuista. Rupesinkin tuossa jossain vaiheessa miettimään, että tarjoankohan minä hieman liian paljon sisäelimiä, kun niitä tulee lautaselle kaksi kolme kertaa viikossa ja vielä aika usein nameina tokoillessa. Taulukkoon yritin hieman vähentää. Nyt sisäelimiä tulee vain kaksi kertaa viikossa. Onkohan sekin liikaa? Mielipiteitä?Haasteeksi on muodostunut oikeastaan kaikkein eniten mökkeily ja raakaruoan säilyvyys jääkaapissa. Lyhyille reissuille olen ottanut mukaan Muschin tai Murren mixauksia, mutta pitemmälle reissulle olen sortunut ostamaan marketista HauHau Championin koiranmakkaraa. Olen toki myös kokeillut NEUn täysrehua, mutta sekin on pakaste, joten ei ole auttanut tilanteeseeni paljoakaan.

Uusin tähän liittyvä löytöni on ZiwiPeakin täysliharuoka. Kyseessä on kuivattu liha, johon on lisätty vitamiineja, eli toisin sanoen erittäin lihapitoinen täysrehu. Lihapitoisuus on paketin mukaan 85 % (peuran liha, maksa, maha, sydän ja munuaiset) eli oikein kelpo väliaikainen nappulamahdollisuus barffaavalle koiralle. Itse harkitsin käyttäväni tätä kyseistä kuivattua lihaa namina tokossa.

2 kommenttia:

 1. Mä itse vihaan Bloggerin kuvan lisäystä koska sen kanssa saa aina tapella.. Tossa postauksessa oon pienentänyt kuvat ja liittänyt toisiinsa, mutta esim. yleensäkkin kuvien väliä pystyy muokkaamaan html-koodista. Tän alla olevan koodin oon joskus Petsieen kirjoittanut, kaikilla ei toimi, mutta toivottavasti tästä olis apua!

  Kuvien välit

  .post-body img
  {
  padding: 0;
  }


  1. Omat blogit -> Ulkoasu -> Mallin suunnittelutyökalu -> Lisäasetukset -> Lisää CSS -> Kopioi ja liitä yllä oleva koodi siihen kenttään, ja paina tallenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauheasti! Kokeilin tuota, ja jossain määrin se poistikin kuvien välillä olevat välit, mutta ihan virheettömästi se ei tuntunut toimivan. Itsekin vihaan sydämeni pohjasta tätä Bloggerin kuvanlisäystä. Hermo menee sen kanssa joka kerta. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttilaatikkoa saa käyttää keskustelupalstana, yhteydenottolomakkeena ja yleisenä purkautumiskanavana.